Стаден имунитет в Швеция? Първите данни показват, че е на светлинни години от него

Едва 7,3% от жителите на Стокхолм са се срещнали с COVID-19
22 май 2020 12:12, Нели Христова
243
Стаден имунитет в Швеция? Първите данни показват, че е на светлинни години от него
Снимка: БГНЕС

Швеция реши да предприеме съвсем различен подход към борбата с коронавируса - тя наложи много леки ограничения в ежедневния живот на хората с цел по-голямата част от обществото да бъде изложено на заразата. Така повече хора би трябвало да изградят имунитет. Но последнитте данни, публикувани от Шведската агенция за публично здраве, показват, че страната е изключително далеч от така бленувания "стаден имунитет".

Още по темата

Резултатите от изследването, проведено в края на април, не са обнадеждаващи - едва 7,3% от жителите на Стокхолм са се срещнали с COVID-19. А главният епидемиолог на страната, Андерс Тегнел, заяви, че данните са "малко по-ниски, отколкото очаквахме". Те са публикувани точно ден, след като стана ясно, че Швеция има най-голям процент на смъртност в Европа на глава от населението, а Финландия обяви, че ще бъде рисковано да се посрещнат шведски туристи в страната.

Преди време експертите от Шведската агенция за публично здраве бяха убедени, че очакват до 1 май около 25% от населението вече да е изградило антитела срещу коронавируса. Но сега математикът Тим Бритън, който помага да се изгради математическият модел, казва, че резултатите са "изненадващи".

"Това означава, че или изчисленията, направени от мен и агенцията, са били грешни, което не е изключено, но е изненадващо, че са чак толкова грешни, или много хора са се заразили, но не са развили антитела", каза Бритън пред в. Dagens Nyheter, цитиран от The Guardian.

Андерс Тегнел пък е по-спокоен. По думите му, в края на април може би само 7,3% от обществото е имало досег с вируса, но сега този процент сигурно е 20%. Въпреки това той продължава да отрича, че "стадният имунитет" е целта на Швеция. Неговите мерки просто трябва да "забавят заразата, за да се справят болниците", но не крие, че държавите, които са наложили пълна карантина, са в "по-голяма опасност от втора вълна, тъй като прекалено малко хора са се срещали с вируса".

Е, данните показват, че разликата между държавите, наложили строги ограничения, и Швеция е малка, дори несъществуваща. СЗО предупреждава, че едва между 1% и 10% от цялото световно население е развило антитела срещу COVID-19.

Според математическият модел, ако 25% от населението на Стокхолм бе развило имунитет в началото на май, то до средата на юни Швеция щеше да е достигнала между 40% и 60% на хора, които са били изложени на заразата. Достатъчно за да се каже, че има "стаден имунитет" в страната. Но това остава само далечна мечта.

Лекият подход на Швеция не само не изгражда имунитет у гражданите, но и не пощади икономиката на държавата. Въпреки че повечето бизнеси останаха отворени, спадът в БВП на страната е около 7%, а безработицата се е увеличила с 10%.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
4
 
7
 
! Отговори
Живеещ в Щвеция преди 3 години
После трябва да се обърне внимание че огромен процент от починалите са над 80 и 90 годишни. Такива хора не може просто да ги упоиш и свържеш към респиратор. Прекалено са болни и заради други болести. Отделно има много хора с деменция и паркинсон. Хора с деменция не може ей така да ги земеш от старческия дом и да ги закараш до болница. Всяка промяна в обстановка би довела до сериозни други психически проблеми. Вируса не може да се спре, рано или късно всеки ще се срещне с него.
126
2
 
3
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
Упражненията против шведите са излишни,смъртността им от петдесетина години е една и съща годишно между 90 и 100 хил .
125
0
 
2
 
! Отговори
до шведа преди 3 години
Du er en lorte svedesk! Forhelvede i Sverige!
124
3
 
4
 
! Отговори
До 129 преди 3 години
Аха, само, че да не стане като този случай с простреляния дето почина от Covid19! A огнестрелните рани бяха само придружаващо заболяване! :) *** дано ниастина да се знае от какво са починали тия де! Щото инак нещата отиват на към мнооого зле! Да не казвам по-голяма дума!
123
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Живеещ в ЩвецияТи живееш в Швеция колкото аз в Токио.
122
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До :)От какво са умрели?
121
3
 
9
 
! Отговори
Живеещ в Щвеция преди 3 години
Значи, трябва да обърнере внимание на нещо важно с цифрите. В Швеция като се обявяват смъртните случаи казват "починали със констатиран ковид-19" а НЕ казват "заради ковид 19" ( това е по шведското министерство). Значи ако те блъсне кола и умреш и си имал ковид, пак ще влезеш в тази графа. В Швеция всеки ден умират по 200-300 човека от болести и старост, това е част от живота. Никой не е казал че шведите са безсмртни. Каква е таза атака към шведите не знам.
120
3
 
5
 
! Отговори
:) преди 3 години
Само да ви кажа за тези дето много смятат колко много (4000) пенсионери са починали от коронавирус за 2 месецав Швеция, през същия период в България са починали 15 000 човека - не от коронавирус, но от други неща. Някой заинтересува ли се защо и как? Някой "спаси" ли ги? И да ми цъкате минуси този факт няма да се промени.
119
3
 
2
 
! Отговори
Е и преди 3 години
А пък ние цъфнахме и вързахме !
118
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 136Явно си говориш каквото ти падне. Прочети малко за изявленията му откакто излезе от болницата.
117
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и на Борката Джонсън не му пукаше, ама бързо размисли. За има няма 3 седмици.
116
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 131"те си гледат живота"- 4000 от тяхИначе си прав, но то ако е така нищо извън вкъщи не трябва да те интерсува. Убили човек пред вас: дреме ти, живота продължава.
115
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак някой тръгнал да оплаква шведите?!!!А те си гледат живота и хич не им пука.
114
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 128Точно.
113
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До .!.Никой не знае колко точно са се срещали с вируса, успокой се. Това което СЕ знае е броя на жертвите от него.
112
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Швеция да не се сравнява с гъсто населените държави, а да се сравнява с такива като нея, т.е. с Норвегия и Финландия.=Регистрирани с вируса на един милион населениеШвеция 3251Норвегия 1534Финландия 1180=Починали заради вируса на един милион населениеШвеция 389Норвегия 43Финландия 55=Нищо подобно на Швеция не се вижда в Норвегия и Финландия. Няма и при новите случаи на зараза и починали - Швеция продължава да има безумно много новозаразени и починали.Австралия и Нова Зеландия сравнен
111
17
 
6
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Бре не знам *** какво чета и не вярвам на ушите си! Та Швеция няма карантина няма предпазни мерки и за токоз месеци само 7% СА СЕ СРЕЩАЛИ С ВИРУСА! Т.е. казано по маааалко по друг начин ТОЯ ВИРУС Е 10 ПЪТИ ПО МАЛКО ЗАЕАЗЕН ОТ ЕДИН ОБИКНОВЕН ГРИП!!!! Та ха сега ми кажете ко според "умните" ви глави ше каже това! Не знаете! То е ясно, че не не заете, сега се чудя има ли смисъл да питам ко знаете! *** ха със здраве, че то в тия времена и нрави само това ни остава да си пожелаваме!!!
110
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха-ха-ха!*** и Мангъров са със свалени *** от тази вест.
109
5
 
7
 
! Отговори
Брудос преди 3 години
Неуспоримо е че шведите са една интелигентна и високоразвита нация. Но както се казваше: "И най-умният си е малко глупав!" Та те прекалиха с техния оптимизъм! И сега накъде?
108
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спомнете си случая с таксиджията, който закара от София до Хасково ТРИМА болни и не хвана вируса.Това какво значи?Според мен, като лаик, това значи само едно - много от хората въобще не ги лови вируса.Съответно те не изграждат антитела.