Европа е озадачена защо в България и Гърция има по-малко жертви на коронавируса?

Страните на Балканите не подценили COVID-19
Обновена: 24 май 2020 19:54 | 24 май 2020 19:35, Нели Христова
256
Европа е озадачена защо в България и Гърция има по-малко жертви на коронавируса?
Снимка: БГНЕС

Три месеца след началото на корона кризата в Европа стана ясно, че по-бедните държави на стария континент "победиха" по-богатите, пише италианският вестник "Кориере дела Сера", цитиран от БНТ.

В материал, озаглавен "Коронавирусът в Европа: Защо Румъния, България, Албания и Гърция са с по-малко смъртни случаи", изданието твърди, че по-слабите държави имат по-малко жертви на COVID-19, тъй като са въвели по-рано строги мерки.

"Късмет? Може би! Вероятно по-малко заразени хора са заминали за Централна и Източна Европа през ключовите седмици на януари и февруари", се казва в материала.

Подчертава се, че според данните, някои държави били наясно с уязвимостта на своята система за здравна защита и затова не са подценили ситуацията на Испания и Италия, а са решили да приложат строги правила още на ранен етап.

Вестникът дава за пример датата 15 март като вододел на двата подхода в Европа – източния и западния. Тогава Италия вече беше дала 1 809 жертви на COVID-19 и имаше 24 000 заразени, в Испания смъртните случаи бяха 294 и 7 988 заразени, Франция – третата от най-силно засегнатите държави, обяви 127 смъртни случая от коронавирус и 5 423 положително тествани, докато "останалата част на Европа смяташе, че е незасегната".

Много държави в Европа мълчаливо се съмняваха, че епидемията в южната част на континента е в резултат от липсата на организация в тези страни, пише в материала.

Според индекса на университета в Оксфорд, който следи реакцията на държавите по света на предизвикателството COVID-19 и ги оценява от 1 до 100, като най-високата оценка е максимално затваряне, Албания има 84 точки, Словакия – 71, Румъния – 67, Полша – 60, Унгария – 59, Гърция – 57.

Ситуацията в богатите държави е по-различна: Германия има 37 точки, Франция – 50, Белгия – 53, а Великобритания – 11.

Припомняме ви, че затягането на мерките в Западна Европа настъпи в края на март – десет дни, след като стана ясно, че епидемията не е проблем само на Италия или Испания.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
3
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Bad CompanyНаправо ги уби. :)))))))))
178
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой е тоя *** нарекъл се ,Гад Зееви"?! Да не би да помни шумкара гусин Костов продал компания Балкан на евреите.На цената на един Не зареден с керосин самолет? Че после Ни съдих за пропуснати " ползи"? Еврейски му работа! Някои трябваше да изсъхнат като чуруси по стълбовете! Че унищожих потенциала на цял един народ за развитие!!!
177
3
 
6
 
! Отговори
шшит преди 3 години
КОЛКО УМРЕЛИ В България от коронавирус имаха придружаващи заболявания-перитонит,тежка черепно-моз.травма,инфаркт,инсулт
176
1
 
6
 
! Отговори
182 преди 3 години
Пишете минусите, но отговорете - Колко българи загинаха в държавите, където няма мерки и официално са загинали десетки хиляди? Турция даде веднъж данни на по ранен етап за 90 души, сетне 120! Българи - нула! Това е! Гледали са Кантарджиев по интернет и са се спасили.
175
12
 
11
 
! Отговори
Bad Company преди 3 години
Според руските ***: 1. Корона вирус няма2. Корона вирус няма, но Русия се справя добре с него, нищо, че е в пълен блокаж.3. БЦЖ е "спасила българите" ама незнайно защо Португалците -не.4. Руското здравеопазване е по-добро /брой починали на глава от населението/ от Германското, Израелското, Френското, Американското и т.н.5. Швеция е "за пример", нищо, че има 4000 починали при население почти като България.6. Мангъров е велик7. Щаба не се е справил, нищо, че всички казват обратното..
174
2
 
8
 
! Отговори
Rr преди 3 години
Щото се яде много чесън и люто.Чесъна мори вирусите.
173
1
 
0
 
! Отговори
Lan преди 3 години
155 Или, но пък страшно трудно се намира вече :(!
172
7
 
6
 
! Отговори
до 168 преди 3 години
Колко българи загинаха в Италия, Франция, Англия и навсякъде по Европа? Колко, бе? Или Щаба оправи и тях?
171
8
 
2
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Освен това големите държави имат интерес да мамят хората повече, но в България не смеят да мамят много, за да не ги свалят от власт.
170
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ние си имаме Баце и генерала, ако Фатмо и Корнито бяха на власт още щяха твърдят, че вирусът е политически и да се чешат защо умират толкова много хора
169
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кафенето отвори - заразените намаляха! Ако не бе спирало да работи, резултатите щяха да са още по добри!
168
4
 
3
 
! Отговори
Помнещ преди 3 години
До Странджа. Ти лично случи на РАБОТОДАТЕЛ? Така че млъкни с балоните си за д-р Борисов!-:)
167
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 173Ахахахахаха. И пРосия имала интерес "сагата" да продължи. То май се оказа, че освен България и Северна Корея, според българските русофилЕ всички останали "имат интерес"..... даже и техните господари.Ахахахахаха. Колко жалко е да си български русофил.
166
2
 
2
 
! Отговори
До Гад Зееви: преди 3 години
Не "онзи отгоре", а "онази" отгоре. (И не се усмихвам).
165
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауИ как е Португалия ?? Да бе, същата Португалия с БЦЖ ?! Население 10 милиона и близо 1400 мъртви и 30 000 заразени !!
164
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
161, Русия е от тези, които имат интерес сагата с този вирус да продължава и раздухват! В Туркменистан думата вирус е забранена за мислене и произнасяне! За Танзания знаеш какво стана!
163
6
 
3
 
! Отговори
До Ерфурт: преди 3 години
Този вирус ще остане ЗАВИНАГИ с нас. А дали ще ни донесе ползи или ще ни избие зависи САМО от нас. Пий со витамините и *** пастора да ти опрости греховете.
162
5
 
2
 
! Отговори
Русия преди 3 години
Щот ний от 50те години са ваксинирами постоянно и иами имунитет. + Туй Здравната система на Боку е допотопна.
161
3
 
9
 
! Отговори
Гад Зееви преди 3 години
Ами много е просто.. трябва да има баланс на тази земя... когато губиш, всъщност печелиш, а когато печелиш не знаеш какво губиш..Ще бъде ли справедливо бедните държави да имат най много жертви? Онзи от горе си знае работата
160
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕрфуртВ смисъл, до границата няма, а след границата може и да има, така ли?