Европа е озадачена защо в България и Гърция има по-малко жертви на коронавируса?

Страните на Балканите не подценили COVID-19
Обновена: 24 май 2020 19:54 | 24 май 2020 19:35, Нели Христова
256
Европа е озадачена защо в България и Гърция има по-малко жертви на коронавируса?
Снимка: БГНЕС

Три месеца след началото на корона кризата в Европа стана ясно, че по-бедните държави на стария континент "победиха" по-богатите, пише италианският вестник "Кориере дела Сера", цитиран от БНТ.

В материал, озаглавен "Коронавирусът в Европа: Защо Румъния, България, Албания и Гърция са с по-малко смъртни случаи", изданието твърди, че по-слабите държави имат по-малко жертви на COVID-19, тъй като са въвели по-рано строги мерки.

"Късмет? Може би! Вероятно по-малко заразени хора са заминали за Централна и Източна Европа през ключовите седмици на януари и февруари", се казва в материала.

Подчертава се, че според данните, някои държави били наясно с уязвимостта на своята система за здравна защита и затова не са подценили ситуацията на Испания и Италия, а са решили да приложат строги правила още на ранен етап.

Вестникът дава за пример датата 15 март като вододел на двата подхода в Европа – източния и западния. Тогава Италия вече беше дала 1 809 жертви на COVID-19 и имаше 24 000 заразени, в Испания смъртните случаи бяха 294 и 7 988 заразени, Франция – третата от най-силно засегнатите държави, обяви 127 смъртни случая от коронавирус и 5 423 положително тествани, докато "останалата част на Европа смяташе, че е незасегната".

Много държави в Европа мълчаливо се съмняваха, че епидемията в южната част на континента е в резултат от липсата на организация в тези страни, пише в материала.

Според индекса на университета в Оксфорд, който следи реакцията на държавите по света на предизвикателството COVID-19 и ги оценява от 1 до 100, като най-високата оценка е максимално затваряне, Албания има 84 точки, Словакия – 71, Румъния – 67, Полша – 60, Унгария – 59, Гърция – 57.

Ситуацията в богатите държави е по-различна: Германия има 37 точки, Франция – 50, Белгия – 53, а Великобритания – 11.

Припомняме ви, че затягането на мерките в Западна Европа настъпи в края на март – десет дни, след като стана ясно, че епидемията не е проблем само на Италия или Испания.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
4
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 години
До БауФранцузите също имаха задължителна БЦЖ ваксинация до 2007. Видяхме какво стана при тях. Тук е пълна лудница, някакви неграмотници вдигат буря в чаша вода.:)
138
2
 
11
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Португалия как е? Съсед са, роднина са на испанците, но с БЦЖ! Колко българи пострадаха в Италия?
137
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** не се дава без бой. Тепърва ще има да се озадачават. Може да сме бедни, но за сметка на това сме корави.
136
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовРуския хибридник, който се хвърля на амбразурата за убиеца Асад говори за "ценности".Същия руски хибрид, на който му беше казано да не лъже, но продължи да го прави, изисква някой да му "доказва" нещо.Отричаш ли горните две неща, хибридник?
135
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма тестове няма болни, стара комунистическа поговорка още валидна от времето на Чернобил - в тая държава всичко се премълчава до последно докато не ескалира до неконтролируеми размери - минимум 300 000 заразени има в БГ
134
2
 
7
 
! Отговори
Докс преди 3 години
До Bad CompanyЯвно си много далече от медицината, затова няма какво да ти се обяснява за общ неспецифичен имунитет, система на комплемента, клетъчен и хуморален имунитет. Само ще спомена, че и при противотуберкулозния ,и при противовирусния имунен отговор преобладава клетъчния имунитет.
133
2
 
6
 
! Отговори
ДА преди 3 години
До gogoМи да,следващият път боко да ви сложи на малките градове КППта и тогава ще говорим!А не областните градове затворени,а другите щъкат насам натам,че и говорят после!
132
10
 
8
 
! Отговори
До Munchen_DE преди 3 години
Това е тотално лишено от смисъл. БЦЖ е ваксина срещу бактерията, която предизвиква туберкулоза. Единственият начин тази ваксина да предпазва и от ковид-19 е ако т.нар. заболяване не се предизвиква от вирус, а от бактерия подобна на тази, която предизвиква туберкулоза. Ако в крайна сметка така излезе би било тотален гаф за медиците и специалистите по цял свят...
131
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така! Ние от Източна Европа имаме дисциплина от комунизма и рефлекс да се крием, когато ни се подаде команда - ,,Газ!"! Ония там-разхайтени, без германците! Гърците имат от хунтата на Черните полковници! Освен това - БЦЖ и най вече ваксината ТКЗС! Това е невероятна закалка! За 80 стотинки надник баба е ставала в 3 часа сутринта да ходи да бере тютюн! Пеш! В едната ръка хляб и малко сирене, в другата домат или краставица, чувалите под мишницата - закуска по пътя! В тютюневия катран вирус не вирее
130
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знаете ли какво, дайте най-после да си вдигнем главите, да спрем да слушаме за всичко богатите и мноого демократични държави и да осъзнаем и държим на своите здрави устои!Защото се справихме добре и никакви халтави теории и манипулативни обяснения не могат да оспорят това!
129
2
 
29
 
! Отговори
Lan преди 3 години
:) Щото пием ракия, не се ваксинираме срещу грип, на кръстопътя вскякви болести са ни мивали и най-важното - нямаме лоша карма! :) Честит празник, Българи!
128
13
 
21
 
! Отговори
gogo преди 3 години
Защо ли? Защото тук никой НЕ ВЯРВА на измислиците за коронавируси. Само в големите градове са се филмирали, елате да видите в малките - няма маски, хората си живеят както преди, събират се, компании. И болните няма - само по телевизора показват някакви цифри...
127
2
 
16
 
! Отговори
ДА преди 3 години
След 30 години "демокрация",вносни храни второ качество,мръсен въздух,стрес и несигурност,битова престъпност,корупция на всички етажи на властта,да не пропусна нещо-какъв вирус може да ни умори!?Та ние сме обръгнали на всичко,бе!
126
3
 
12
 
! Отговори
до 120 преди 3 години
Напротив! Нашите, оцелели над 80 г., всъщност са много здрави, за да преодолеят геноцида на управляващите! Друго! Щаба обяви, че средната пр. на живота у нас била 74,9 месеца! Световни капацитети изчислили, че хората, починали от вируса , ако не са се заразили, щели да живеят средно, мъжете - 13, жените 11 г. повече! Тук средната възраст на починалите - 66 г. Какво излиза, че тези с придружаващи заболявания са щели да живеят повече от средната пр. на живота в България! Накратко-лъжат и стъкмяват
125
2
 
17
 
! Отговори
До 121: преди 3 години
Дай линк към социалните мрежи, които дават информация за цели села измрели в Русия !Заслужаваш да те издирят по ИП и да те вкарат в затвора за разпространяване на фалшиви новини, които могат да предизвикат паника.Лъжите както срещу Русия, така срещу САЩ са лъжи.
124
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Италия е твърде корумпирана за да въведе мерки навреме. Те са в космоса по корупция и нямат стигане.
123
6
 
9
 
! Отговори
Боян преди 3 години
Тук потенциалните жертви на вируса умряха преди години от инсулт и инфаркт. ТОЧКА.
122
5
 
12
 
! Отговори
Munchen_DE преди 3 години
До 121Имам обяснение. Преди време гледах и една карта, на която се вижда, че ние и Беларус сме с еднакво БЦЖ. Ето къде е заровено кучето. В България има мерки, но много хора не го спазват, в Беларус няма, но хората сами си ги спазват, доколкото е възможно.БЦЖ няма как да е ваксина срещу заболяване, което не е съществувало на времето, но явно изгражда добър и цялостен имунитет.
121
5
 
6
 
! Отговори
Ъ преди 3 години
Защо при бохатите държави в Европа-защото там беше нужна по- силна причина за социални, правови и ценностни промени. В Европа това си беше тяхната игра, за нашите толупи дойде бонус, но и без Короната гореспоменатите промени в постсоциалистическите и бедни държави на са толкова нужни !
120
2
 
0
 
! Отговори
И рекоха: преди 3 години
Мъдрите напушени старци на великия Никейски панаир и черния питбул от палестинско-израелски произход не е *** резултат от изнасилване на израелски тузар на бедна палестинка и след това подхвърлено на дърводелеца барабар с палестинката - той не е ***, той е богочовек, резултат от непорочно зачатие и той един ден ще ви съди всичките - и тоя ден от 1500 години не идва и той няма да потопи отново във вода този воден свят, а ще го изгори с огън. Втори потоп няма да има - щото ние така казахме!