Станишев хвали ЕК, няма да се бори за лидер на БСП

Интеграцията в ЕС отива на съвсем ново ниво, смята той
Обновена: 28 май 2020 11:37 | 28 май 2020 11:17,
35
Станишев хвали ЕК, няма да се бори за лидер на БСП
Снимка: БГНЕС

Решението на ЕК в някакъв смисъл е историческо, защото извежда европейската интеграция на ново ниво. Никога до сега не е правено такава решителна стъпка – да се издава общ дълг с общи гаранции. Това коментира лидерът на ПЕС – Сергей Станишев по повод предложението милиарди за спасителна програма след кризата с COVID-19 да бъдат взети като заем на световните финансови пазари, който ще връщат всички държави в продължение на цели 30 години, съобщава bTV.

Още по темата

Това е много сериозна помощ за България от страна на ЕС. Ние често обичаме да критикуваме, но единствената реална подкрепа за нашата икономика и социалния ни сектор идва от ЕС. Ако съберем тази сума с това, което ще дойде по линия на кохезионни и други фондове, в рамките на редовния бюджет на евросъюза за следващите 7 години, ще имаме на разположение близо 30 млрд. евро, обясни Станишев.

По думите му има два фактора във всеки антикризисен план, които са решаващи. „Първият е време – тук много дълго се съгласуват позиции, този процес не е приключил. Важно е да се задейства този план час по-бързо. Вторият фактор е мащабът – тази сума, която се предлага от Комисията, вече е достатъчен инструмент за подкрепа на европейските икономики. ПЕС единодушно се обяви в подкрепа на този план“, посочи Сергей Станишев.

По думите му голямото предизвикателство е как в България ще бъдат изразходени тези средства. Според Станишев трябва да има  икономически антикризисен щаб, защото мащабът на икономическите щети вече е много голям.

„Ще бъдем задължени да представим Национален план за възстановяване. Той не може да бъде само един план на правителството – трябва ни широка кръгла маса, с експерти, браншови организации, синдикати и работодатели, с опозицията, за да се видят всички идеи. Да се види кои сектори са най- засегнати. Най-важното е не просто да възстановим статуквото преди тази криза, а да видим къде са възможностите за ускорено развитие на икономиката“, отбеляза Станишев.  

Има ли бъдеще европейският проект?

Нямам властови амбиции и няма да се кандидатирам за лидер на БСП, заяви той: "Следя с голяма тревога подготовката на предстоящата кампания за нов лидер на БСП".

„Виждам една опорна точка, която се налага през последната седмица централизирано с няколко говорители. Внушението е едно: тези, които критикуват действащия председател и ли ще се състезават срещу него, изпълняват поръчка на ГЕРБ. Това е изцяло фалшива опорна точка. Много от тези хора, които изразяват тревога като Георги Пирински и Велислава Дърева, никой не може да ги заподозре в това. Част от говорителите обаче са много недостоверни – като Румен Овчаров, който нарича председатели на областни общински съвети „барони“.

„Какви барони са те, това е ядрото на партията, което организира всяка една кампания, защото не е достатъчен само национален щаб“, отбеляза още Станишев.

Георги Гергов е избран за удобна мишена на ръководството, виден е тандемът Нинова – Овчаров. Не случайно, човекът, който ще готви основния политически документ на конгреса, е Румен Овчаров, посочи Сергей Станишев. Според него трябва да се успокои обстановката и всички, които имат правото да се кандидатират за лидер, да го направят.

„В много кратки срокове може да се организира заседание на Националния съвет, то да вземе съответните решения и да се върви по установения ред. Това което очаквам и искам да видя в тази кампания е състезание на идеи и платформи, нямам властови амбиции, не е в дневния ми ред да се кандидатирам за лидер на БСП“, категоричен беше лидерът на ПЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
7
 
! Отговори
Станьо преди 3 години
Този господин нали беше яростен критик на ЕС относно политика, разбирания, финансиране? Онзи ден като госпожица се обясняваше колко готино било, че сме там. Как милиарди ще потекат насам и как ако не е ЕС сме мътви..Объркан съм!
26
2
 
5
 
! Отговори
4epa преди 3 години
СЪСЕЛА - КАПИТАЛИСТ !!!!!!! НИНОВА -СОЦИАЛИСТКА МИЛИОНЕРКА !!!!!!!!!!!
25
1
 
8
 
! Отговори
Човек преди 3 години
Типично изказване за политик, който никога не е работил друго, освен да бъде такъв.Интересното е че при Станишката имахме по дясна политика отколкото при вожда.Сега направо си е соца, ти на мене, аз на тебе и да живее партията....хахах.Хубави времена са сега, не смейте да плюете вожда ей......хаха
24
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се отказвай Серж, трябва да си последния лидер на партията, нали си историк. Ще влезеш в историята - първият е дядото, последният е мекото
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европейците с едната ръка дават,а С другата ръка някой ги прибира тези пари,те не стигат изобщо до населението в България!Един словашки журналист написа статия на тема и го убиха!Долните два поста може да ги изтриете.
22
8
 
6
 
! Отговори
До Христо Христов преди 3 години
Ристе ,глуповати,какво общо има Герб със Станишев?!? Вие другари, съвсем откачихте!!!Само .Б Борисов ви е в главата независимо дали е прогноза за времето или за нивото на река Дунав!!!
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европейците с едната ръка дават,а другата някой ги прибира тези пари,те не стигат изобщо до населението в България!
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До путинопитек комунистЕвропейците с едната ръка дават,а другатя някой ги прибира тези пари,те не стигат изобщо до населението в България!
19
0
 
13
 
! Отговори
Бедняк преди 3 години
Всеки ,който се храни на яслата в Брюксел, хвали ЕС. Все едно как се казва и от коя партия е: Станишев ли ще е, или пък Габриел, или Кунева (тя е някъде из многото канцеларрии). Включ. и нашата управляваща политвърхушка, : допреди пандемията самолетът до Брюксел беше винаги пълен, правеха впечатление охранени, важни и самовлюбени физиономии, особено се открояваха жените (не съм женомразец). Няма статистически данни колко народ работи там и колко струва на държавата. И какво остава от помощта?
18
11
 
2
 
! Отговори
путинопитек комунист преди 3 години
Аз искам братски Джуджистан да ни ги даде тези пари, не искам евро от гадните европейци.Другари, да идем пред Народното и да скандираме: Не на еврото, да на Рублата! Другарят джудже Вулвин съм сигурен че ще ни даде много повече от ЕС
17
1
 
4
 
! Отговори
ohu bohu преди 3 години
До Факт"България може да получи около 15 милиарда евро от фонда за възстановяване на Европейския съюз, а ще трябва да внесе само 3.3 милиарда."-Ето това е казано, така че стига глупости!МОЖЕ да получи/ТРЯБВА да внесе.Надявам се си грамотен и правиш разлика между МОЖЕ и ТРЯБВА!
16
4
 
9
 
! Отговори
Шефа преди 3 години
Станишев , вземи си Гергов и си направете партия на ЛББ- Лакеите на Бойко Борисов!
15
1
 
9
 
! Отговори
ohu bohu преди 3 години
Щом тоя го казва, значи не е истина!
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че за кво да се връща тук, като го свалиха с камъни . Отиде в лошата Европа да живее лошо :) И остави соц старците да се оправят с киселото мляко. Типично по комунистически.
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
серГей станиШеф си плати поста на главен песоглавец с пари откраднати от българите.
12
2
 
8
 
! Отговори
Кирчо преди 3 години
Станишко -*** и Бойчо Банкенския ще крадат на воля...ще има и за ДПС ! На прозтиот българин един здрав *** в аспуха!Ей кирата да ходите да гласувате ,вашата лелина!
11
6
 
6
 
! Отговори
Провалилата се БСП преди 3 години
Цялата истина е, че социализмът се провали поради невъзможността да се създаде печеливша държавнопланова икономика! Когато на комунистите им става ясно, че комунизма е невъзможен, те губят идеологически ориентир, а комунопартия без идеология е просто котерия, която защитава лични и групови интереси! По този начин използвайки властовите си ресурси и позиции по време на прехода БСП се превърна в полу-мафиотска структура заграбила по-голямата част от капиталите на България!
10
3
 
5
 
! Отговори
5 преди 3 години
До Комунистите ограбихаСтара изтъркана плоча ! Измислете по-нови лъжи !
9
4
 
5
 
! Отговори
5 преди 3 години
До Комунистите ограбихаСтара изтъркана плоча ! Измислете по-нови лъжи !
8
8
 
8
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Когато говори комунист , винаги гледайте дали е ден или нощ ! Всички уточниха , че са предвидени 15 милиарда за България ,покриващи шети от вируса , само СтаниШеф започна да събира всички евра , дадени на ГЕРБ и си ги пише на себе си !!! Каква наглост ! На тоя му спират фондовете , той се хвали, че осигурил помощта !! А бе, оланкоолу , ако не е Борисов ще ти дадат един гол ч.п !