Вирусолог №1 на Германия: Проветряването е по-важно от дезинфекцията

Кристиан Дорстен за опасността от зараза чрез аерозоли
28 май 2020 21:14, Петя Славова
41
Вирусолог №1 на Германия: Проветряването е по-важно от дезинфекцията
Снимка: БГНЕС

Опасността от заразяване с коронавирус чрез аерозолни частици се оказва по-голяма, отколкото се предполагаше. Според водещия германски вирусолог Кристиан Дростен правилата за защита от COVID-19 трябва да се преработят, предава "Дойче Веле".

Водещият германски вирусолог Кристиан Дростен смята, че в бъдеще трябва да се обръща по-голямо внимание на опасността от заразяване чрез аерозоли. Специалистът от берлинската клиника "Шарите" твърди, че има нови научни познания, които затвърждават впечатлението, че аерозолните частици играят много значима роля при разпространението на заразата.

"Ще се наложи да променим правилата"

"В определен момент навярно ще се наложи да преработим основно сегашните правила за защита от Ковид-19 с оглед на новите познания за механизмите на заразяване", каза той.

По отношение на пребиваването в затворени помещения вирусологът казва следното: "В ежедневието ни навярно трябва да се концентрираме повече над проветряването, отколкото над постоянното бърсане и дезинфекциране". Още в средата на май Кристиан Дростен заяви във връзка с откриването на ресторантите и заведенията, че приемането на клиенти на открито може да се смята за относително безопасно, поради което навярно не е необходимо дори правилото за спазване на отстояние от два метра между масите.

Както повечето други вируси, така и Sars-CoV-2 се разпространява по въздуха - под формата на капчици, но и на така наречените аерозолни частици. Това са миниатюрни, фини частици, които човек произвежда при говорене, викане и пеене. Те са толкова малки и леки, че не падат веднага на земята, а се носят из въздуха дълго време и могат да пренасят вируси.

Важно е да проветряваме

Според вирусологога Дростен, тези аерозолни частици играят поне също толкова важна роля за пренасянето на заразата, колкото и т.нар. капкова инфекция - например когато някой се изкашля директно в лицето ни. Опасността от аерозолните частици се увеличава особено в затворени помещения със застоял въздух. Затова Дростен препоръчва често проветряване. Според него, то може да се окаже по-важно, отколкото постоянната дезинфекция на ръцете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 7 Напълно прав си...дървената дограма само да вземеш като пример...тя диша , а алуминиевата не.
11
4
 
11
 
! Отговори
РайнландФалц преди 3 години
До МюнхенМога да потвърдя, хората гледат новините и си мислят, че имало покачване на заболели, защото говорят глупости по ТВ. Отварям сайта на Роберт-Кох и какво да видя, тренда си е надолу от почти 2 месеца, те вече са на минимум, който за такава голяма държава значи край. Имат около 8000 активни случаи и около 5 на 100 000 за седмица, което е 0 на практика. На Дростен му се привиждаха чували с трупове. В Германия умират по 800 000 души на година, за момента са под нормата.
10
6
 
11
 
! Отговори
Munchen_DE преди 3 години
Не е истина същия този Дростен колко псувни отнася в Германия, особено като се появи по някоя от държавните или регионални телевизии. Обвиняват го, че иска да затрие икономиката на страната, че изпълнява чужди поръчки и навява спомените от едно време, Германия да се превърне в едно голямо картофено поле.И между другото наистина е един от най-големите паникьори, аналог е... всеки се сеща на кого в България.
9
8
 
7
 
! Отговори
До да,да ама не преди 3 години
E как какво, ще се разсърди на още някоя журналистка, като Миролюба Бенатова и ще продължи да си плещи малоумщините. С такива прости Генерали на чело на държавата какво хубаво може да очакваме....
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това за разхождането в парковете беше наистина глупаво за човек учил и дипломирал се медик.
7
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото по-модерна сградата, толкова по-малко естествен въздух, толкова по-плътни плоскости вместо прозорци. Защо е нужно да робуваме на илюзията, че предните поколения са недоразвити, че са глупави, че светът сега живее по други закони. Светът не е САЩ, както те сами се пишат. Светът е природата и ние като част от нея.Европейски, после национални насилвания, пардон, програми за саниране, за енергийна ефективност! А че са здравно вредни, че са непресъхващ извор на алергии и всевъзможни зарази?
6
4
 
25
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Цитат:29.02 Коронавирусът е най-обикновен грип. Недоумявам защо е тази паника!13.03 Коронавирусът е най-страшната пандемия в човешката история!19.03 Маските е вредно да се носят от здрави хора. Не виждам никакъв смисъл.30.03 Маските стават задължителни за всички!03.04 Една седмица след Великден ще сме в ада заради масовите събирания! Дано ни стигнат чувалите за трупове!19.04 Адът се отлага за неопределено времеЧии са тези думи?Сега какво?
5
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е така! Имаше пълна забрана за посещение на пракове. И някои хора отнесоха солени глоби в хиляди за нарушението. На това ако не му се каже неадекватни мерки, здраве му кажи!
4
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Носенето на маски в автобусите е добре да остане за винаги. Така ще се предпазваме от всички видове грипове.Иначе парковете, плажовете и планините трябва да са отворени винаги за всички.
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прав е. Защо да седя затворен и да проветрявам, когато мога да се рзхождам на чист въздух в парка или в гората като спазвам най-важното за безопасността условие - дистанцията.
2
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На нас в България ни забраниха доста дълго време да ходим в парковете. А овчият народ подкрепи всички подобни мерки! И си ги избира и преизбира все същите. И пак ще си ги преизбере!!!
1
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бау, сега се сетиха Евро-и ди отите. барабар с нашите ми-хлюзи.Иначе 3 месеца ад и "ходене по труповете" ...