Вирусолог №1 на Германия: Проветряването е по-важно от дезинфекцията

Кристиан Дорстен за опасността от зараза чрез аерозоли
28 май 2020 21:14, Петя Славова
41
Вирусолог №1 на Германия: Проветряването е по-важно от дезинфекцията
Снимка: БГНЕС

Опасността от заразяване с коронавирус чрез аерозолни частици се оказва по-голяма, отколкото се предполагаше. Според водещия германски вирусолог Кристиан Дростен правилата за защита от COVID-19 трябва да се преработят, предава "Дойче Веле".

Водещият германски вирусолог Кристиан Дростен смята, че в бъдеще трябва да се обръща по-голямо внимание на опасността от заразяване чрез аерозоли. Специалистът от берлинската клиника "Шарите" твърди, че има нови научни познания, които затвърждават впечатлението, че аерозолните частици играят много значима роля при разпространението на заразата.

"Ще се наложи да променим правилата"

"В определен момент навярно ще се наложи да преработим основно сегашните правила за защита от Ковид-19 с оглед на новите познания за механизмите на заразяване", каза той.

По отношение на пребиваването в затворени помещения вирусологът казва следното: "В ежедневието ни навярно трябва да се концентрираме повече над проветряването, отколкото над постоянното бърсане и дезинфекциране". Още в средата на май Кристиан Дростен заяви във връзка с откриването на ресторантите и заведенията, че приемането на клиенти на открито може да се смята за относително безопасно, поради което навярно не е необходимо дори правилото за спазване на отстояние от два метра между масите.

Както повечето други вируси, така и Sars-CoV-2 се разпространява по въздуха - под формата на капчици, но и на така наречените аерозолни частици. Това са миниатюрни, фини частици, които човек произвежда при говорене, викане и пеене. Те са толкова малки и леки, че не падат веднага на земята, а се носят из въздуха дълго време и могат да пренасят вируси.

Важно е да проветряваме

Според вирусологога Дростен, тези аерозолни частици играят поне също толкова важна роля за пренасянето на заразата, колкото и т.нар. капкова инфекция - например когато някой се изкашля директно в лицето ни. Опасността от аерозолните частици се увеличава особено в затворени помещения със застоял въздух. Затова Дростен препоръчва често проветряване. Според него, то може да се окаже по-важно, отколкото постоянната дезинфекция на ръцете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо Христов 25Ами маските е сега не помагат ама ..............вие си се емаскирайте.До една година ще има бум на респираторни заболявания.Аз в закрити обществени пространства не влизам и маска НЕ ПОЛЗВАМ.
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И още нещо, човек произвежда аерозолни частици не само като говори, пее и т.н а ВИНАГИ.Въздуха който издишаме е с много висока влажност и е наситен с тези частици.Знам го от собствен опит и проведени експерименти в тази посока.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено че е по-важно проветряването.Та аз изобщо не съм ползвал дезинфектат през цялото време.Миене на ръщете със сaпун е напълно достатъчно.Заразата идва по въздуха и се разпространява най-добре във затворени пространства и близък контакт.Тази година в ресторант или бар няма да ми тропне крачето.
29
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи очаквайте следващия четвъртък папагал Манафчийски да рецитира същото на брифинга.
28
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едининият минус цъфна, но поставянето на минуси и плюсове не е анонимно и би могло да доведе до нежелана адекватна реакция, понеже никой не е роб.
27
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо Христов Може и трябва ти бъде потърсена отговорност за опит за изопачавне и маниплиране и за използване на фалшива самоличност ако не се казваш така.
26
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бай *** Не ти е тука мястото, млъкни с твоите простотии поне за малко...
25
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"...тези аерозолни частици играят поне също толкова важна роля за пренасянето на заразата, колкото и т.нар. капкова инфекция - например когато някой се изкашля директно в лицето ни." В пред вид на това искам да обърна внимание, че е редно и правилно да се насочат освен в проветряването и в спазването на дистанция. За Германия и Северните народи може да се подразбира, но за България спазването на дистанция трябва да се наложи като мярка на поведение със законова разпоредба. Не маската дистанцията
24
7
 
13
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 3 години
Аз като хапвам бобец и проветрявам през 20 минути, че не се диша
23
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маските са по-опасно от колкото си мислят т.нар. експерти в частта сваляне и слагане. Влизам в магазина в автобуса - слагам, излизам -махам. От това постоянно действие със замърсени ръце си е доста опасничко. А тя самата маска от нищо не предпазва щом мръсния въздух от колите минава през нея правете си сметката. И като кажем маска какви са надеждните а не масовите които всички носим и от които не може да се диша.А ако имаш дихателно заболяване по-добре си стой в къщи и умирай от глад.
22
7
 
10
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Ясно, може да се окаже, мо може и да не се окаже. Поредната "публикация" дезинформация на тема Коронавирус. Изпълнихме плана за днес.
21
10
 
25
 
! Отговори
ined преди 3 години
Докато не се отървем от вируса ГЕРБ няма да се оправим
20
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пускаха кучетата в парка, но не и хората ги затвориха им устата това никъде го няма по земята.
19
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не смаската е най важна, поне според бг доценти и професори, чак неудобно ми стана.
18
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не думай! И децата знаят, че респираторните инфекции се предават по аерозолен път или казано на български - пюнки. Болести на мръсните ръце са едни други. Но нали ако се признае, че чистият въздух е най-полезен цялата игра с насилственото затваряне на хората ще се признае за пародия.
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това се знаеше още преди да дойде от Китай тука, откриха америка пак и не се спират да пишат.
16
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МОСКВА СЛЕЗАМИ НЕ ВЕРИТ!
15
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 13 Ама то още си важи идиотската забрана да не влизаш без маска в магазин.Ананиев, Тиквата...са за разстрел!
14
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво е да се проветрят главите на родните конспиратори, кибици, експерти по всичкология, дървени философи и слабоумници, дращещи под всяка статия за жертвите, че няма вирус.Трябват им повече шутове в главите да изветрят.
13
10
 
13
 
! Отговори
пълна тъпня преди 3 години
По неадекватни мерки от нашите-българските спряма този вирус няма никъде другаде по света!И като факт,някой може ли да каже за какво бяха нужни КПП-тата?Да не говорим за пропускателният режим в големите супермаркети,къде се пропускаха по четири човека,а вътре в магазина беше всичко общо.