След историческия полет, коя е българска следа в Space X?

Кико Дончев и Орлин Велев са част от екипа на Илон Мъск
31 май 2020 10:10, Петя Славова
133
 След историческия полет, коя е българска следа в Space X?
Снимка: БГНЕС

Двама българи се оказаха част от екипа, работил за историческия полет на излитането на ракетата на Space X в Космоса. Става въпрос за Кико Дончев и Орлин Велев.

Още по темата

Кико Дончев е млад човек, малко над 30 години. Той е директор по наземните операции при подготовката за изстрелване на капсулата "Крю Дракон", която в момента лети с двама астронавти, за да се скачи с Международната космическа станция (МКС). Дончев работи от около 10 години за компанията на Илон Мъск. Завършил е Университета в Мичиган. Това става ясно от публикации в социалните мрежи.

Другият българин, участващ в историческото излитане е Орлин Велев. Той е част от екипа, отговарящ за структурната стабилност на корабите на Space X и е част от компанията от около 3 години. Завършил е висшето си образование в университета "Джорджия Тех" със специалност "Машинно инженерство". След това прави докторантура по компютърни науки в същия университет, предава bTV.

Първоначално изтрелването беше обявено за 27-ми май, но поради лошото време бе отменено. Вчера "Крю Дракон" потегли за Международната космическа станция заедно с двамата астронавти Дъглас Хърли и Робърт Бенкен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
2
 
4
 
! Отговори
Богомил преди 3 години
До JonДраги, до първото изстрелване на ракетата Фалкон, на Мъск му бяха необходи около 800 милиона долара и 8 години. Той направи най-евтината ракета, успявайки да върне най-скъпата част, а именно първата степен. Това е революционно! Разходите по изстрелването се намаляват няколко пъти. В същото време, подобният руски проект Ангара, вече засмука към 10 милиарда долара за почти 25 години, а краен резултат няма.Между другото Калашников не е изибретил нищо. Не е бил образован.
102
4
 
2
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 години
България преди 32 и 39 години и не само тогава имаше своят принос в космическите изследвания.След като изгря слънцето на демокрацията и неолиберализва вече сме просто зрители.Предполагам,че в близките 10 и повече години няма да видим космоса,но пък тогава вече ще са се навършили 50 години,демек половин век от първият полет в космоса на българин
101
3
 
9
 
! Отговори
Германец преди 3 години
Постигнали са нещо момчетата въпреки, че са българи, не защото. Хвала.
100
4
 
2
 
! Отговори
Н.С.Хрушчев преди 3 години
Аз се повтарям, ама пак ще ви питам: "А вие защо си трепете нerpите???"Полицейска държава, трепят те като куче. А иначе пищим, когато руски полицай дърпа за ръкава келешче на "Болотная"...И най-изнервящо за американците е мълчанието на Лавров - едно оглушително мълчание, което продънва ушите ушите на либераcтията...
99
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 101Щом не ти е "велика" връщай се обратно в хоремага да си допиваш. Там "великите" мозъци ще ги измислите нещата.
98
0
 
5
 
! Отговори
Богомил преди 3 години
В програмата Аполо са участвали много повече българи, но трима от тях, проф. Видин Топалов, проф.Иван Ночев и един балистик, чието име вече не помня, са с решаваш.щи приноси. Фон Браун специално вика Видин Топалов да реши проблема с топлоустойчивостта на соплата на огромната ракета, а Иван Ночев разработва двигателите на лунния модул.
97
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аууууу, каква "велика" новина! Руснаците от 50 години го правят това. А, и още нещо - американците един keнeф не могат да направят. Само накрайници за смукалката си носят. Ама друго си е нашичкия rъзoлизец да се кланя на американеца!
96
5
 
8
 
! Отговори
Жорето преди 3 години
Колкото и да ги плюете момчетата са мозьци , Браво и на добър път. Прочетете живота на Elon Musk в Wikipedia Впечетляваща е Велик е ....
95
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
българска следа има навсякъде, ние сме на всеки километър
94
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 98Значи излитащите и кацащи отново степени на ракети не са "технология"?Кой друг прави това освен Спейс Хикс?
93
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много фриволна употреба на понятието Технология.Технология е да произвеждаш евтини фритюрници, но технология е и изработката на термичния щит, чиято основа е титаниеви сплави, чието производство също е технология.Последните две са уникални и измислени точно поради потребности за върхови постижения, докато ширпотребата на фритюрници не е върхово постижение, а оптимизация на съществуващи методики.Частните компании не са двигател на върховите технологични открития по подразбиране.
92
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаЯко е. Не било нищо особено, ама било с участието на всички.Рушки неволи.:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
91
5
 
5
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен.... *** пак почна да си приписва чужди работи защото знае е че е безполезен ***.... Не мога да си обясня тази страст на русофила да оплюва България и българите за да омаловажи неуспехите на матушката му. А след това се сърдит като ви кажат, че русофилите никога не сте били и никога няма да бъдете българи!
90
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До JonТочно така да се говори за часно постижение като дефакто всичко е направено от държавни и международни екипи е налудничаво.
89
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До JonНикой не те пита как "ти идва". Явно не си наясно. След 3 часа е скачването. :))))))))))
88
3
 
6
 
! Отговори
Jon преди 3 години
Частна компания ала, бала. Това ли е историческото - че се листва на борсата? Мъск е просто подизпълнител на НАСА. Ползва наготово постиженията на НАСА, инжинерите на НАСА, и инфраструктурата на НАСА. Доста от руските технологии също! Нямам нищо против Нъск и постиженията му, но да се говори за 'исторически' и да се величае и рекламира като някакъв технологичен месия ми идва в повече.
87
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 91Значението е, че сигнализира такава степен на технологично развитие, че въпроната компания може да направи нещо, което преди е било по силите само на цели държави с огромни ресурси. Това ускорява и процеса на развитие. Да не говорим, че е принципно нов подход към летенето в космоса.
86
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво е значението за постижението, дали организацията е на частен или друг принцип по отношение на организацията вътре в нея.И всичко което идва като защита на една форма на управление в организирана дейност за сметка на друга е само политика.По отношение на достижения на цивилизацията, са се появявали при различни организационни модели, и винаги са плод на сплотен, всеотдаен екип, в основата или около който, има гениални учени.Да върнеш купчина очукани жлеза, които щателно да провериш е?
85
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До JonЗа първи път частна компания изпраща хора в космоса. Това Е историческо събитие.
84
3
 
4
 
! Отговори
Jon преди 3 години
Алооо, анонимника. Частната компания изтрелва такава капсула не за първи път. Тоест няма НИЩО историческо. Историческо е било, когата частната компания го е направила за първи път. Сега няма нищо историческо.