След историческия полет, коя е българска следа в Space X?

Кико Дончев и Орлин Велев са част от екипа на Илон Мъск
31 май 2020 10:10, Петя Славова
133
 След историческия полет, коя е българска следа в Space X?
Снимка: БГНЕС

Двама българи се оказаха част от екипа, работил за историческия полет на излитането на ракетата на Space X в Космоса. Става въпрос за Кико Дончев и Орлин Велев.

Още по темата

Кико Дончев е млад човек, малко над 30 години. Той е директор по наземните операции при подготовката за изстрелване на капсулата "Крю Дракон", която в момента лети с двама астронавти, за да се скачи с Международната космическа станция (МКС). Дончев работи от около 10 години за компанията на Илон Мъск. Завършил е Университета в Мичиган. Това става ясно от публикации в социалните мрежи.

Другият българин, участващ в историческото излитане е Орлин Велев. Той е част от екипа, отговарящ за структурната стабилност на корабите на Space X и е част от компанията от около 3 години. Завършил е висшето си образование в университета "Джорджия Тех" със специалност "Машинно инженерство". След това прави докторантура по компютърни науки в същия университет, предава bTV.

Първоначално изтрелването беше обявено за 27-ми май, но поради лошото време бе отменено. Вчера "Крю Дракон" потегли за Международната космическа станция заедно с двамата астронавти Дъглас Хърли и Робърт Бенкен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както обикновено, коментарите са потрес. Бай ***, който още ходи до тоалетна в външната тоалетна седнал да обяснява, как това не било никакво постижение, а българите, които са в екипа не били българи защото живеели от десет години в Америка. Всъщност те са там заради вас, на някой не му се живее сред мозъчни инвалиди.
62
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 65 от 61Казах това че са отишли преди 50 години иронично! Или трябваше да сложа кавички на думата "отишли" че да се усетиш? )))
61
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 46 Снимачната техника е от Холивуд, а лунната повърхност..тоест снимачната площадка е всъщност пустинята Невада(САЩ)
60
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
българи ама друг път може да са се родили в България или да имат български имена но нямат нищо общо с българите, завършили и специализирали в друга държава на която са и поданици, републиката с чалгафоните и присвояващите евросибсидии я гледат на картатата само
59
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
от 61 Че то не да се опитват да стъпват след 50 години пак там, а да имат бази вече американците на Луната и полета от Земята до Луната и кацането на нея да е все едно отиват до магазина.
58
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно как преди 50 години са отишли тия кравари до Луната с онези технологии, а вече 50 години не са направили и един опит до там. Все едно едно един мерцедес създаден 1970-та година да го сравняваш с мерцедес производство 2020-та като технология
57
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И къв българин е тоз като 10 години сигурно не е стъпвал дори в България
56
6
 
12
 
! Отговори
Loyko преди 3 години
Българи да обсъждат Америка звучи смешно и жалко. Къде са те,къде сме ние. Така е когато българите не познаваме света,така и не можем да опознаем и себе си.Живеем в пълна заблуда. Измислен народ с измислена история...това сме ние.
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 56 А не видя ли като каза това "ДА" каква гримаса направи Владимир? Едва не им намигна на учениците! Муахахахаа...
54
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименГосподинчо, дори вашият гуру Путин, човек от КГБ на въпрос на подрастващи руски ученици "Били ли са американците на Луната?" отговори с "Да" и им обясни че няма как такова нещо да се скрие, защото в него са участвали повече от 400 хиляди души.
53
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Утрепаните хамерикаци до Луната не могат да отидат дето е на 400 000 км, а тръгнали да покоряват Марс дето е на 220 000 000 км. Муахахахахаа...
52
10
 
7
 
! Отговори
Браво преди 3 години
Българин се снимал до Илон Мъск.
51
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
do 53 Калеко калекооо, има десетки документални АМЕРИКАНСКИ филми които с доказателства показват че американците никога не са стъпвали на Луната!
50
11
 
9
 
! Отговори
Исторически преди 3 години
04.10.1957 първия спътник в Космоса03.11.1957 за първи път животно в космоса, кучето Лайка06.10.1959 първата снимка на обратната страна на Луната04.12.1961 първият човек в космоса 16.06.1963 първата жена в Космоса 18.03.1965 първата разходка в открит космос - Алексей Леонов02.03.1966 първото приземяване на Луната - Луна 915.12.1970 първото приземяване на друга планета - Венера 719.04.1970 първата орбитална космическа станция - Салют 102.12.1971 първото приземяване на Марс - Марс 3
49
8
 
15
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Няма как да се води нормален диалог с почитатели на теорията за "Великата световна конспирация", която включва в себе си сатанинската роля на "еврейското лоби", масоните, илюминатите, рицарите тамплиери ... както и "студийното кацане" на американците на Луната. Всички тези теории обясняващи причините с "ланшния сняг" носят кремълски привкус и са предназначени за хора мозъчни травми затвърдени на генетично ниво от аварията в Чернобил ... !!!
48
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очаквайте изявление на Рогозин следващите 72 часа в което ще се оплаче че Мъск прави дъмпинг на Роскосмос, а също ще заяви че 2027 година рускиий человек ще покори Луната.Всъщност никой не знае каква е програмата на Роскосмос защото такава няма, просто по поводи като тоя с демо Драгон мисията се изхвърлят в информационното пространство ей такива нищо не значещи фрази "ние ще покорим Луната" и т.н. Къде програмата за това? Няма я. Още по времето на Кенеди имаше ясно разписана програма Аполон.
47
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде е Македонската следа? Не може да няма? Както се знае всичко тръгва оттам!
46
8
 
8
 
! Отговори
ха ха ха преди 3 години
Същите "хора", със същият плам, с който приветстваха съветските успехи, сега припикват на американските. Нямам предвид като отделно лице, а като типаж. Това са хората-нищо, охлювите, които никога няма да полетят, отражателите на чужда светлина, слугите по душа. Това, че американците по стар навик залагат на рекламата показва, че самите те не си вярват, но им се иска да е така. Освен това отклоняват погледите от готвещата се война, неизбежна след бунтовете в САЩ. Лапайте мухите!
45
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това да отидеш до международната космическа станция е все едо да отидеш от вас до най- близкия магазин в квартала!Да отидеш до Марс е да отидеш до Австралия пеша, ***!На какво се въодушевлявате не мога да разбера, пиклии и пикльовци фенчета на хамериканските идиоооти???
44
12
 
8
 
! Отговори
До 44 калеко алеко преди 3 години
Даааа. Кацнали са само , че не на Луната а в студио на Холивуд в пустинята. Но хора без мозък вярват на всякакви рамбо екшъни