Графики показват колко е тежка ситуацията с коронавируса в Швеция

Смъртността в следствие на коронавируса не намалява
1 юни 2020 20:00, Нели Христова
102

Процентът на смъртност в различните страни на един милион души от населението

Графика: OurWorldinData

Швеция успя да оглави класацията за най-висока смъртност от COVID-19. Титлата, която бе за кратко в ръцете на Великобритания през май, идва след като държавата реши да въведе леки мерки за борба с коронавируса и да остави икономиката си напълно отворена. Броят на жертвите на глава от населението обаче е четири пъти по-голям, отколкото в другите скандинавски и северни страни.

Броят на починалите в Швеция е около 4500 души. Да, той изглежда като съвсем малка част от броят на починалите във Великобритания (около 38 хил.) и САЩ (около 105 хил.) Но истински тежкото положение, в което се намира страната, се разкрива от това, колко бързо се покачва процентът на смъртността на глава от населението.

Според последните данни, той е два пъти по-висок от този, в най-засегнатата държава в света, САЩ и пет пъти по-висок от този във Франция, която отбеляза най-високия процент на смъртност през април. Тогава страната наложи строги карантинни мерки, подобни на тези в Италия и Испания, за да се справи с вируса. Ограниченията се оказаха най-ефективното средство в борбата с COVID-19. Процентът на смъртност спада във всички страни, които са ги наложили по един или друг начин. А някои държави, като Нова Зеландия, които въведоха мерките рано, напълно елиминираха вируса на територията си.

Все пак Швеция въведе мерки за социална дистанция и съвети за използване на предпазни средства, липсата на строги ограничения значи, че процентът на смъртност в страната не изглежда да дава признаци за намаляне. Тъкмо напротив - сравнена с другите скандинавски държави, мащабът на кризата в Швеция изглежда още по-ясно изразен.

Надеждата на Швеция бе да се изгради така нареченият "стаден имунитет", който щеше да попречи на вируса да се разпространява бързо из обществото. Но изследвания от май показаха, че страната дори не е близо до постигането на нужните 60% от обществото, които са имали контакт с вируса, за да се изгради колективен имунитет.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
10
 
14
 
! Отговори
фейкове преди 3 години
Поредните глупости на търкалета.
47
18
 
19
 
! Отговори
Абе яааа...! преди 3 години
Манафчийски да си гледа работата! Ако беше точен, нямаше да шикалкави и да се нерви, когато Бенатова го попита по какви критерии въвеждат и свалят мерки. Нямат критерии. Не знаят какво правят. Единственият резултат от техните глупости са 300 000 безработни (справка НСИ).Имат късмет, че нас тоя вирус не ни лови.
46
23
 
14
 
! Отговори
Satira преди 3 години
Нека противниците на Мутафчийски и Борисов(тези който бяха против мерките), внимателно и бавничко да прочетат тази статия няколко пъти. Както и да поровят малко из нета за допълнително информация.
45
13
 
32
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Абе и аз гледам едни графики на Шведската здравна служба, а там пише други работи.Живеем във века на информационните технологии. Тая евтина пропаганда не върви.
44
4
 
9
 
! Отговори
Прост от Север преди 3 години
Преди време писах, че ролята на Швеция е за оправдаване на ограниченията и наглите мерки в другите държави ,особенно северните. Тука дежурния *** венага нападна гледам и сега се изявява, но на много хора вече им е просто досадно от Корона- измислицата, други се посабудиха от летаргита, така че не е толкова успешен експиринената.
43
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде стига вече с тоя ковид19,вируса изчезва вече.Които са хитри ще лапнат 11 милиарда ,а ние ще лапаме мухи.
42
8
 
10
 
! Отговори
слава на ума! преди 3 години
Простия човек със графики не можеш да го убедиш.Простия човек не можеш да го убедиш.Простия човек, затова е ***.
41
2
 
5
 
! Отговори
тритяхту пътя преди 3 години
"медиите" имат задачата да оправдаят ,лавините от фалити
40
3
 
5
 
! Отговори
Диагноза преди 3 години
Разбираме накрая , че най-силни поражения вируса е причинил на комунистите. Защото те са стадо и още чакат "стадния имунитет" да им донесе победа. По- явни нещастници от нашите комунисти май никъде другаде няма по света !
39
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера в Швеция е починал 1 (един) човек, а онзи ден пак един. Тия кого заблуждават с тая статия?Освен това по починали намилион население Франция е точно преди Швеция. Справката си я направете сами в worldometers.info! Това е гнусна фалшификация.
38
3
 
4
 
! Отговори
gost преди 3 години
Защо всяка неделя Швеция отчита между 0 и 6 умрели, всяка събота около 20 умрели, а всеки работен ден около 80 умрели? А? А? Официални ШВЕДСКИ данни!
37
0
 
7
 
! Отговори
ined преди 3 години
Нищо им няма на шведите, коронавируса ще се премахне малко от "новите шведи" и дори ще са по-добре от преди, стiга да не допускат да пристигат нови.
36
1
 
0
 
! Отговори
Василе преди 3 години
Не си индианец, чукча си. Нали знаеш вица: Чукча е писател...
35
0
 
5
 
! Отговори
Пловдив преди 3 години
До Васил,недей така човече,тук ни имат за неандерталци,ще те арестуват, не може да говориш против хунтъ.
34
2
 
2
 
! Отговори
Василе преди 3 години
Това са абсолютни числа скалирани към милион, не са проценти
33
4
 
9
 
! Отговори
Пловдив преди 3 години
Страшни лъжи, глупост след глупост се ръсят от медийната машина.Ужасно е,няма вече истинска журналистика.
32
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът е, че вече милиони хора по света не ходят на лекар и не пият лекарства и като следствие на боледуват. Това води до падане не печалбите на фармацевтичните компании и рецесия в икономиката. Ако се въведе задължително ваксиниране всеки месец срещу ковид-19 тогава фарма компаниите ще правят милиарди и трилиони печалби, ще дават по големи заплати и хората ще купуват повече стоки, коли, айфони, модни дрехи, почивки в Гърция и Малдивите и икономиката отново ще заработи.
31
13
 
20
 
! Отговори
Sata NATO преди 3 години
Най-смешното е, че нашите по серковци, след като ни направиха на май муни с истериите си, накрая отмениха епидемията с декрет.
30
2
 
5
 
! Отговори
Сделано в Китае преди 3 години
Уханката Дебне Зад Всеки Ъгъл!!
29
21
 
22
 
! Отговори
Sata NATO преди 3 години
Каквото и да стане, правителството на Швеция не се отнесе с шведите като с животни, каквото направиха Бойко и Мутафчийски с българите.