Колизеумът в Рим отвори, но му се наслаждават само римляните

Само групи от 14 души могат да влизат в него
2 юни 2020 18:30, Нели Христова
5
Колизеумът в Рим отвори, но му се наслаждават само римляните
Снимка: БГНЕС

След 84 дни Колизеумът в Рим отново е отворен за посетители. Но коридорите му остават значително по-празни, отколкото преди епидемията да пламне в Италия.

Алесандра Грималди е родена в Рим, но довчера тя се е възхищавала на красотата му само отвън. Сега, с шестгодишният й син Леонардо, тя е един от първите 14 посетители, които ще разгледат античния амфитеатър в първия ден след отварянето му.

"Според мен ние живеем в най-красивия град на света. А сега имаме възможността да посетим различни места по съвсем различен начин. Вече можем да им се насладим, когато сме по-малко хора. Леонардо скоро ще започне да учи за римската история, така че това посещение е необходимо", казва Грималди пред The Guardian.

Колизеумът е завършен от император Тит през 80 г. сл.н.е. Той е една от най-големите забележителности не само в цяла Италия, но и в света. След като страната започна да разпуска мерките, в понеделник, заедно с Ватиканските музеи и кулата в Пиза, Колизеумът отново заживя. А много римляни се възползват от възможността да разгледат забележителностите си, без пред тях да се вият дълги като змии опашки и да се разхождат тълпи от туристи.

"Това е единственото положително нещо в тези мрачни времена", казва 25-годишният Франческо Кипола, който живее в близост до Рим и също е решил да посети Колизеума за пръв път. "Просто бе невероятно да видиш тази огромна римска сграда. Време е да оценим всичко това, което имаме. Липсата на тълпи допринася за преживяването ни", споделя още Франческо.

Валентина Илюминати и Генаро Апичела, и двамата актьори, също се наслаждават на това да са туристи в собствения си град.

"Планираме да си купим билет за обиколката в късния следобед, за да можем да се насладим и на залеза. В момента не работим, за това се възползваме максимално от това, което Рим може да ни предложи. Сега е времето да се насладим на цялата тази красота", казва двойката.

Липсата на туристи е предимство за гражданите, но не и за правителството на Италия, което разчита за 13% от брутния си вътрешен продукт на туризма. Ограниченията за пътуването между регионите ще бъдат вдигнати в четвъртък, същият ден, в който Италия ще отвори границите си и за пътуващи от държави в ЕС. Карантина няма да бъде налагана.

Музеите и монументите ще трябва да се адаптират към живота след пандемията и да са сигурни, че посещението на туристите ще е максимално безопасно. Преди COVID-19 Колизеумът посреща до 3000 човека наведнъж. Сега могат да влизат групи от едва 14 души, а между всяка група трябва да има 15-минутна пауза за дезинфекция. Всеки един посетител трябва да си купи билет онлайн, да носи маска и да спазва дистанция от 1 метър. Температурата им ще бъде премерена преди да влязат, а навсякъде ще има медицински екипи, които да помогнат на хората, показващи симптоми на заразата.

"Трябваше да положим много усилия за да отворим и да сме сигурни в безопасността на хората. Днес е важен ден за нас. Отворихме символа на Рим и Италия. Но също така и символа на надеждата", казва Алфонсина Русо, директор на Колизеума.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уха!!! Римляни?! U for real?!