Епидемиолог №1 на Швеция с тежко признание: Направих фатална грешка

Страната е с най-висок процент на смъртност в Европа
Обновена: 3 юни 2020 19:56 | 3 юни 2020 17:00, Нели Христова
259
Епидемиолог №1 на Швеция с тежко признание: Направих фатална грешка
Снимка: БГНЕС

"Прекалено много хора умряха", заяви главният епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел. За първи път от началото на здравната криза, причинена от COVID-19, той признава, че "е направил фатална грешка".

Швеция има най-висок процент на смъртност не само сред всички скандинавски държави, но и в цяла Европа и дори най-тежко засегнатата Америка. Близо 4468 души са починали в страната, а заразените са над 38 хил.

Още по темата
"Сега, като имаме знанието от това, което се получи, със сигурност щях да предложа ограничения. Не толкова сериозни, както в някои държави, но достатъчно твърди", заяви Тегнел в интервю по националното радио.

Преди време той твърдеше, че високият процент на смъртност се дължи на факта, че вирусът е успял да навлезе в много старчески домове. "Но това не отхвърля изобщо нашата стратегия", гордо заяви епидемиологът.

Но сега Тегнел връща думите си назад. Когато го питат, прекалено много хора ли си отидоха прекалено рано, той без колебание казва: "Да, абсолютно."

Ала епидемиологът така и не посочи какво Швеция трябваше да промени, за да намали броят на жертвите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, сбъркали шведите - сбъркали. Те ли са единствените "грешници" в тази каша?
205
0
 
40
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Средна проължителност на животаЯпония - 84,43 годиниШвеция - 82,57 години+Гъстота на населението на кв.кмЯпония - 334,2Швеция - 19,5 +Заразени/Починали на един милион населениеЯпония - 134/7Швеция - 4042/450
204
10
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шведите не играят в комбина с СЗО и затова ги очернят. Бедността, протестите и ваксината, която приготвят и ще пуснат за месеци вместо минимума от 5 години ще убият много ама много повече хора. Липсата на права и свободи с един претекст ще понижи качеството на живот с пъти....Ако някой се интересуваше от здравето на масите и храната и всичко, което променя в по магазините щеше да е друга. Всичко е винаги за пари
203
2
 
42
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Вчера в Швеция има най-много починали на човек от населението в света, отново, както е почти винаги в последните дни. По брой на новорегистрираните със заразата на човек от наделението вчера Швеция е на второ място в света след Катар. В съседна Норвегия нещата са нормални. В Норвегия живеят 14,4 човека на кв.км, в Швеция малко повече 19,5 човека на кв.км., разликата не е голяма. Явно шведския модел не работи.
202
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
190,Ясно е защо- политическо решение. Карантината докара загуби на бюджетите(помощи, намалели данъци), хората се изнервиха да стоят затворени, а и обедняха, фирмите почнаха да изнемогват, износ/внос умря. Видяха, че при още карантина ще станат бунтове. При първите облекчения виж какви протести станаха в Германия. А и се надяват, че като при грипа лятото ще пречи на разпространението на вируса.Та затова е пускането сега, може би и отчитане умишлено на все по-малко хванати заразени.
201
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
213,Всъщност отива натам да е ясно дали има траен имунитет. Изследванията на пациенти с антитела показват, че количеството им и свойствата им отговарят на около 3 месеца, 6 да са. Т.е. имунитетът след година го няма със сигурност като при грипа и пак ще преболедуваш. Засега данни за други механизми на имунитет няма- не е минало време да се види дали се проявяват.А антитела образуват като цяло малък брой заразени. Там изследванията също показват лоша картина с под 20% явно минали по-тежко.
200
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То шведският сценарий си беше ясен по начало - избраха си ги за черна овца за целите на сравнението. Един вид: ето, видяхте ли без мерки какво се случва. Видиш ли, не само не трябва да избесим нашите си безродни управляващи, че потъпкаха свободите ни за едното нищо, ами дори обратното - да сме им благодарни, че са ни спасили от заразното зло, щото "нали видяхте какво стана в Швеция".
199
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Истинска историяОсвен това норвежците не назначиха за гледачи в старческите домове и по домовете на самотни стари хора и болни хора ,- безхаберни мигранти. Както бе в Швеция. Правителсвото дори си призна грешката.
198
7
 
33
 
! Отговори
Истинска история преди 3 години
До Анонимен 166/-Шведите имат 10 пъти повече жертви от съседите им Норвегия, които имат сходна продължителност на живот.- /Хайде пак да обясня: 1) Норвежците са два пъти по-малко! 2) Страната им е със същата площ като Швеция и планинскам, което прави заразяването в геометрична прогресия по-трудно. 3) Норвежките старчески домове не бяха напълнени с млади мигранти да живеят там и да се интегрират, и са по-малки и разпръснати. 4)Строгата карантина задържа смъртността, но не и втората вълна.
197
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жули, кой те жули?Швеция предприе най-правилния подход. Смъртните случай не са заради този достоен човек и честните шведски епидемиолози гласували с мнозинство подхода, а са продукт на действията на шведското либерал-изперкало правителство.
196
10
 
47
 
! Отговори
Жули преди 3 години
Не стига, че измряха толкова народ в Швеция, ами са и далече от така бленувания стаден имунитет. Ама много са далече. То не е и нс 100% ясно дали се изгражда траен имунитет въобще. Този пич сега се чудя ще го съдят или направо ще го линчуват? За един приятел питам - Мангъра се казва.
195
11
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България не може да се сравнява с Швеция по брой смъртност защото в Швеция главно смъртността е при хора над 80 годишна възраст, най вече над 90, а в България хора на такава възраст няма, защото отдавна са си отишли заради мизерни пенсии.
194
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 210А каза ли по какво съди, че подхода е правилен?
193
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо такова не е казвал. Каза , че подходът е правилен но е можело да се справят по - добре. Винаги може по - добре. Това е казал. Смучете си ги от пръстите. Много искате да докажете , че заключването на хората беше правилно. Не не беше и ще ядете хурката тепърва.
192
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТОДОРА каза ли защо мисли че е УСПЕЩНА?
191
8
 
37
 
! Отговори
ТОДОР преди 3 години
ПЪЛНА ЛЪЖА, днеска на пресконференцията Тегнел каза точно обратното - че стратегията е УСПЕЩНА, и че грешно интерпретират думите му
190
10
 
35
 
! Отговори
Sata NATO преди 3 години
Никой не може да отговори защо Мутафчийски и Кантарджиев отначало се надсмиваха над вируса, а после почнаха да говорят глупо сти за невиждана досега епидемия. Обяснението е просто - Бойко ги вкара в играта и почнаха да лъжат. След което пак по същия начин отмениха вируса.
189
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 203Да се извини?Чакам да коментира това изказване на Тегнел като каже, че и двамата са били прави. То наглостта няма граници. Само гледай!
188
15
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А дали вируса не убива, а лекарствата с които го "лекуват", убиват. А Боко и мафията му можеха да удържат поне още 1 месец извънредното положение чак след това да отпускат мерките и така може би нямаше да има локални огнища.
187
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До амиСъдейки по това как оставиха да *** като кучета тамошните, едва ли е чак толкова на дневен ред. Просто г-н Тегнел е решил да покаже колко са *** и хем се оправдава, хем през зъби признава, че са се ос*али.