Епидемиолог №1 на Швеция с тежко признание: Направих фатална грешка

Страната е с най-висок процент на смъртност в Европа
Обновена: 3 юни 2020 19:56 | 3 юни 2020 17:00, Нели Христова
259
Епидемиолог №1 на Швеция с тежко признание: Направих фатална грешка
Снимка: БГНЕС

"Прекалено много хора умряха", заяви главният епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел. За първи път от началото на здравната криза, причинена от COVID-19, той признава, че "е направил фатална грешка".

Швеция има най-висок процент на смъртност не само сред всички скандинавски държави, но и в цяла Европа и дори най-тежко засегнатата Америка. Близо 4468 души са починали в страната, а заразените са над 38 хил.

Още по темата
"Сега, като имаме знанието от това, което се получи, със сигурност щях да предложа ограничения. Не толкова сериозни, както в някои държави, но достатъчно твърди", заяви Тегнел в интервю по националното радио.

Преди време той твърдеше, че високият процент на смъртност се дължи на факта, че вирусът е успял да навлезе в много старчески домове. "Но това не отхвърля изобщо нашата стратегия", гордо заяви епидемиологът.

Но сега Тегнел връща думите си назад. Когато го питат, прекалено много хора ли си отидоха прекалено рано, той без колебание казва: "Да, абсолютно."

Ала епидемиологът така и не посочи какво Швеция трябваше да промени, за да намали броят на жертвите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
2
 
35
 
! Отговори
До 176 преди 3 години
Бойко затвори държавата за да не се получи пик и болниците да не могат да поемат нуждаещите се,както стана в Италия,Испания и др. държави. Важно е заразяването да става плавно и ако може да се избегнат случаи, примерно на възрастни хора, да са по-изолирани.
165
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 175Не, наистина няма. То е някакво шведско мало*мие, че обяснява, че стратегията му работи, при положение, че се вижда колко работи, но дори и той не е толкова *ъп. Точно защото числата говорят красноречиво, излиза с някакви половинчати обяснения, как "можели да направят повече", но дори и тогава няма как да скрие, че не са свършили добра работа. Който си мисли, че това интервю показва нещо друго освен признание на провал, има нужда да се прегледа.
164
2
 
33
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 164Отвратително! Но си прав!Докараха я дотам, че джипи-то ми при проблем не коронавирусен едва ли не се "посра" като му се обадих, че отивам! Имаше някакви зелени коридори наредени от Ананиев вторник и четвъртък!
163
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отговорете на въпроса де, защо при 1 заразен Бойко затвори държавата, а при 3000 я отваря все едно вече нищо няма?
162
0
 
32
 
! Отговори
До 173 преди 3 години
За да разбереш, се изисква желание и разум, не едностранчивост.
161
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 173След 3 месеца още не си разбрал. Тези карантинирани и изолирани и СА РЕЗУЛТАТ ОТ пика на инфекцията. Ако искаш да знаеш колко е активна следиш ежедневните новозаразени. А, и, между другото, бе са 3000 а са 1200.
160
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има ли значение дали признава , или не признава грешката си, като числата я признават.
159
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 170Другарю, вече го търсих и то не с гуглето, ами позната която говори шведски ми го преведе дума по дума:човека хем обяснява, как си стоял зад стратегията, хем обяснява, как е можело да направят повече, за да не си отидат хора преждевременно.Оправдава се с това, че не е знаел повече за вируса. Ами, и неговите колеги не знаеха, но "направиха повече". Много повече.И тък като обяснява, че мерките е трябвало да бъдат някъде между сегашните и тези на други държави, явно търси извинение
158
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само не разбрах, при 1 заразен Бойко затвори държавата, а при 3000 заразени я отваря? Какво се промени, ваксина ли намериха? Вируса изезна ли?
157
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България да направят статистика колко хора умряха защото не получиха помощ понеже болниците чакаха ковид пациенти. Не бяха оперирани или не почнаха терапия защото болницата му беше под карантина.
156
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България какви мерки предприе не ми е ясно. Попълвах си декларацийката и газ. Кой знае колко хора има у нас починали от ковид в дома си или в старчески домове, а ги пишат починал от старост или нещо друго. В бойколандия статистиките са ясни, летим, и в икономическо и в социално отношение.
155
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 164Приятелю, шматката се е изгубила в превода! Може и нарочно да е! Не е първи път!Няма никакво признание! НЯМА! Клъвнала е оттук-оттам от изказването! Човека не е признавал нищо такова!Търсете го в ГУГЛАТА и ще видите!
154
4
 
36
 
! Отговори
Sata NATO преди 3 години
Приказките и раздувките за борбата на първа линия, за едва ли не постоянно сновящи с пуснати сирени линейки, са пълна порнография. Наложи ми се да отида в Пирогов по време на целия тоя театър - коридорите празни, каквито никога не съм ги виждал. Пред кабинета бяхме трима човека, влязох след час и нещо чакане и през цялото време не чух една линейка и не видях да докарват нито един специален случай. Така че в най-най-добрия случай всичко беше тренировка за биологична война, ама надали.
153
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Т.ШакВ какво да се убедят? Общия брой на жертвите в Швеция е известен. Естествено, че все някога ще започне да затихва. Факта, че не е затихнала и още са едни от водещите в статистиките, би трябвало да е достатъчно доказателство за това, че има проблем.
152
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 164Шведите имат 10 пъти повече жертви от съседите им Норвегия, които имат сходна продължителност на живот.
151
1
 
33
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Т.ШакБрой си минусите! Точно толкова са троловете от единия вид в този сайт! Може да са и повече! Кои ли са?!Нядявам се не ти дреме от ***!
150
15
 
37
 
! Отговори
Sata NATO преди 3 години
Държавата е длъжна да уважава свободите на хората, а не да им изкарва акъла с разни лекари в униформа, които трябва да слушаме, защото бил доверения лекар на премиера. Работата на държавата е да предупреди и информира хората, а който се чувства уязвим, може спокойно да се самоизолира вкъщи, без да пречи на другите. Това, което стана в България, беше просто един груб политически пиар на гърба на населението.
149
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква еуфория напира в някои от вас като прочетете, че шведите не са се справили с "ужаса" коронавирус, а България е отличник. Малко статистика: средна продължителност на живота в Швеция-81,9,в България-74, 8. Доста голям процент от починалите са над 70+ години в Швеция, като над 90 години е значителен процент.Там хората са поживели и ги е ударил коронавируса, по са податливи възрастните на грип и т.н., а тук мечтаем да достигнем до 70г. и като видим някой на 80+ и сме "уау, нечовек,безсмъртни
148
22
 
40
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
По данни от официалния сайт на шведската здравна служба, днес в Швеция има един починал досега, а за вчера са 7. Тази бройка вероятно ще порасне с малко, защото данните се бавят с няколко дни, но няма да е нещо драматично. Като гледам дните назад и тенденцията за затихване, надали ще бъдат повече от 5-10 човека на ден тая седмица.Наистина не виждам къде е драмата във всичко това. Шведите наистина нямат проблем с коронавируса. Ни е също нямахме.Имаме проблем с безработицата заради истерията.
147
7
 
45
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Не спират *** ... измама та измама :D Стотици хиляди лекари и лаборанти го видяха вируса - лъжат, платени са ... конспирация! :D