COVID още е тук и ЕС планира да удължи ограниченията в пътуванията

Това поискаха много правителства и над 100 учени
6 юни 2020 12:40, Петя Славова
22
COVID още е тук и ЕС планира да удължи ограниченията в пътуванията
Снимка: Pixabay

Европейският съюз (ЕС) планира да удължи до 1 юли забраната за повечето пътувания във и извън блока, а страните членки ще премахнат първоначално контрола по вътрешните си граници, който беше въведен като част от мерките срещу разпространението на коронавируса, съобщава Bloomberg.

"Много европейски правителства подкрепиха в петък удължаването за трети път на ограниченията за пристигащите извън блока", заяви европейският комисар по въпросите на вътрешните работи Илва Йохансон. Ограничението за пътуванията, които не са неотложни, беше въведено в средата на март за срок от 30 дни, като след това беше удължено два пъти. За момента е планирано да остане в сила до 15 юни, пише bloombertv.bg.

"Трябва да обмислим постепенното премахване на ограниченията за пътуванията до блока, които не са неотложни, от началото на юли", коментира Йохансон пред репортери.

Още по темата

Европа търси начини за възстановяването на икономиката на фона на започващия летен туристически сезон, като същевременно се стреми да намали възможността за втора вълна на коронавирусната инфекция.

Консенсус външните граници да ЕС да останат затворени през юни се появи по време на видеоконференция на министрите на вътрешните работи на страните членки на блока, като следващата седмица предложението ще бъде разгледано от Европейската комисия. По-рано тя призова вътрешните граници на ЕС да бъдат отворени преди външните.

"Почти всички държави членки изразиха днес силна подкрепа за по-нататъшно, много по-кратко удължаване на този период“, каза Йохансон, като посочи, че вероятно външните граници на блока ще бъдат отворени в края на юни.

Италия, първоначалният епицентър на коронавирусната пандемия в Европа, призова страните да действат синхронизирано при възстановяването на пътуванията в блока, след като правителството в Рим преустанови националната блокада по-рано тази седмица.

"Туризмът е основен сектор за нашите икономики и за единния пазар, на който трябва да поддържаме споделен и европейски подход“, каза италианският външен министър Луиджи Ди Майо пред репортери в Берлин в петък след разговорите с германския си колега Хайко Маас.

Австрия обяви в сряда, че премахва контрола на границите си с всички съседни страни, с изключение на Италия, като заяви, че броят на заразените около южната ѝ граница все още е твърде висок.

Гърция вече посочи, че все още не е готова да премахне ограниченията за всички италианци.

Междувременно над 100 учени изпратиха отворено писмо до британското правителство, като го призоваха да преразгледа отмяната на наложените заради коронавируса ограничения, предаде БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес. Учените призовават правителството да отложи отмяната на ограничителни мерки поради все още високия дневен брой жертви на коронавируса.

"Въпреки наложените от два месеца ограничителни мерки все още имаме неприемливо висок брой на смъртните случаи, измерващи се със стотици и броят на новозаразените се оценява на 8000 дневно само в Англия", пишат учените в изпратеното вчера отворено писмо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
0
 
! Отговори
До 17 преди 3 години
До 17Азе, че си пием рАкията и ще си ядемЕ салатката, пък главния султант на света да дойде да ми го ДАВИ!
17
3
 
10
 
! Отговори
до "до балама&q преди 3 години
На глобалния султан не му трябва 7млрд. рая. Стига му 1млрд. По-послушни, работливи... и да не се много умни. Китайците му вършат работа. Останалите ги дава на ковида, кучетата, "бежанците"...
16
9
 
19
 
! Отговори
Мими преди 3 години
Стига вече с глупостите.И при най-строгите мерки на извънредното положение никой по нивите в БГ не е спирал да работи.Дори обратното.Брат ми се занимава със земеделие и нито за миг не са спирали!На всякъде,кадето имаше нужда и възможност се работеще без прекъсване.Явно тук пишат само ***!!!
15
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Взеха брутално да лазят по нервите на народите особено комунисти и комисари и комисирки и комисионни и комисионери и карабинери и милиционери и прочие ни писна от вас брут и кас и какво правим тогаз, ако е лошо за нас може да стане лошо и за вас.
14
0
 
2
 
! Отговори
f преди 3 години
А Метронидазол противопара-зитното не лекува ли баш коронавирус??? И тинидазол
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До балама, но парите като свършат и хляба с какво ще си го купува раята, ми то като си стои в къщи и житото ще свърши, то това и султана в турското робство се е сещал, че раята му трябва, да засее житото да спаси хляба да има и за раята и за войската.....
12
5
 
4
 
! Отговори
f преди 3 години
МНОГО ВАЖНО ЗА КОРОНАВИРУСА!Вирусът е па.разит, за да го излекуваш трябва да гладуваш, защо по болниците дават храна на болни от коронавирус и им преливат глюкоза и хранителни вещества?? Нещо повече, дават на болните субстанции за повишаване на апетита. Нали вие по болниците убивате хората, целият щаб и министерството в затвора!!!!!!!!!
11
0
 
14
 
! Отговори
Стар набор преди 3 години
Подзаглавието подвежда и заблуждава. 100-те учени са изпратили писмо до британското правителство, това не касае ЕС.
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До макиавели Те "маргинализираните консуматори" едва ли знаят кой е Макиавели. За останалото си прав за съжаление. Няма как да се отървем от кови манипулацията понеже "маргинализираните консуматори" си сложиха маските и без проблеми тръгнаха маскирани по моловете с торбите и така ще обикалят докато им свършат парите..може това да е скоро да им свършат парите..
9
1
 
3
 
! Отговори
f преди 3 години
И ръната прай малко борбата, но без преяждане, а ако нямаш никакъв апетит, вероятно имаш паразитна болест. Вирусите също са ***. Тетрациклин или макролид е отговорът.
8
0
 
2
 
! Отговори
f преди 3 години
Но как да стана футболист, като не съм достатъчно добър и без стимуланти, това ли било? Че то всичките футболисти и спортисти, много просто, като не ти пречат. Пречат и по училищните дворове и детски площадки, можем да бягаме километри без да се уморяваме. И без да ни разконцентрират и разкоординират. И отслабват. И съсипват измервателните качества на мозъка. И други.
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Парите ще им свършат вече да лъжат.
6
6
 
1
 
! Отговори
f преди 3 години
НЯМАТЕ НИКАКВО ВАРИКОЦЕЛЕ НА ТЕСТИСИТЕ, РАЗШИРЕНАТА ВЕНА Е СТРАНИЧЕН ЕФЕКТ НА ДРУГОТО ЗАБОЛЯВАНЕ, СИГУРНО ИМАТЕ ЗАУШКА,ХЛАМИДИИ ИЛИ ДРУГА ЗАРАЗА, ЗАУШКАТА Е ЛЕЧИМА С ТУБОЦИН ИЛИ ДР.АНТИБИОТИЦИ
5
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро страните от източна Европа, и най-вече България ще станат тежест за ЕС. ЕС ще се ограничи до формата си от 70те години. И България остава във въздуха, страна от третия свят. Никой няма да я иска шавливата булка България която е готова да се навежда на всеки чичко с пари който и обещава лъскави стоки.
4
4
 
27
 
! Отговори
макиавели преди 3 години
covid 19 е удобния повод да манипулират маргинализираните консуматори
3
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставки на Борисов и Радев ще прави военно положение.
2
10
 
38
 
! Отговори
балама преди 3 години
Ограничения под прикритие на "борба" с митичния "ковид" - невидим, несъществуващ..., но много полезен за рахата на управляващите по света и у нас - раята с намордник, си стои кротко по стаите, озръща се уплашено и чака да получи разрешение, може би, да отиде да си купи хляб.
1
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисиркиииииииииииииии!!!!!