Да избягаш от ограниченията срещу коронавируса в... Швеция

Много британци пътуват със самолет, само за да си направят прическа
8 юни 2020 17:45, Нели Христова
15
Да избягаш от ограниченията срещу коронавируса в... Швеция
Снимка: БГНЕС

По време на пандемията, докато улиците на почти цяла Европа бяха празни, Швеция реши да остави баровете, ресторантите и хотелите отворени. Това подтикна много туристи от ЕС да пренебрегнат препоръките да не пътуват в чужбина и да "избягат" от ограниченията в собствените си страни.

Оана Марку от Лондон пристига в Стоткхолм на 18-ти март и решава да остане там няколко месеца.

"Опознавах шведската култура и разглеждах града. Разпусках с процедури за разкрасяване, хранех се в ресторанти, посещавах останалите острови, тъй като тук има страшно много острови. Много се радвам, че избрах Швеция, за да избягам от ограниченията. Това е единственото, което можеш да направиш, ако си със свободен дух", казва Оана пред BBC.

Швеция, разбира се, не забранява и посещенията на хора от други държави. Властите единствено призовават туристите да спазват социална дистанция. На местните обаче е препоръчано все още да не пътуват в чужбина.

"През последните месеци забелязвам, че все повече британски туристи идват тук, в бръснарницата ми, като малка "почивка" от Великобритания, за да се подстрижат в Швеция. Разбира се, трябва да третираме клиентите си с респект и вежливост, и да ги приветстваме. Но имаш едно на ум, че тези хора бягат от правила и закони, идвайки тук да си направят прическа. Чувствам се странно, знаейки, че хората се възползват по този начин от свободата, която имаме тук, в Швеция, а аз не мога да се върна обратно във Великобритания, за да видя семейството и приятелите си", казва бръснарят Питър Кларк, който от пет години живее в Стоткхолм.

"Изглежда ми като "разкрасителен туризъм", който хората практикуват по време на кризата. Дори не знам как успяват да стигнат до тук. Но съм наясно, че след като живееш в по-ограничено общество от това в Швеция, можеш лесно да полудееш. Стоиш си затворен вкъщи, не можеш да отидеш на ресторант или да се подстрижеш", казва Йохан Маркстьорм, един от клиентите на Питър. Почти всички полети от Великобритания до Швеция са разпродадени.

"Дойдох тук, на първо място, за да видя приятелката си. Бяхме далеч един от друг заради ограниченията, наложени във Великобритания. Тук е много по-спокойно. Аз съм актьор, така че мога и да си намеря работа тук. Нещо, което е невъзможно у дома, защото всичко там спря напълно. Знам, че за много хора това не е наложително пътуване, но е наложително за мен като личност", казва 25-годишният Луис Сайкамор. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.