Дания отваря басейни и спортни зали

Страната още през април отвори училищата и детските градини
8 юни 2020 17:22, Ния Христова
3
Дания отваря басейни и спортни зали
Снимка: БГНЕС
Дания продължава да отменя забраните, които бяха наложени заради пандемията с коронавирус. Още през април в страната бяха отворени училища и детски ясли, а през май и магазините, търговски центрове и ресторанти. От днес отварят басейните и спортните зали, предаде АФП.
 
Още на 11 март страната въведе строги ограничения, но постепенно още в средата на април започна да ги разхлабва. До вчера заразените с COVID-19 бяха почти 12 хиляди, а жертвите са близо 600. Напълно излекувани са над 10 700. 
 
Въпреки разхлабването на мерките страната все още не бърза да отваря границите си. От 15 юни германци, норвежци и исландци ще могат да влизат безпроблемно в Дания, а жителите на останалите страни членки на ЕС ще се наложи да почакат още няколко седмици.
 
Преди няколко дни датският премиер Мете Фредериксен в деня на конституцията призна, че много трудно е взето решението на правителството да бъдат наложени строги ограничения в битката с коронавируса. "Никога дотогава през моя живот не бях изпитвала толкова дълбоки съмнения", каза тя. "Бяхме изправени пред няколко дилеми, и това че действахме бързо, е най-важното политическо решение, което съм вземала".
 
Експерти смятат, че речта на премиера е целяла да отговори на критиките по адрес на действията на кабинета по време на кризата. Парламентът се готви да започне независимо разследване по въпроса, а в Дания се появяват все повече критики, че правителството е действало през главата на здравните експерти.
 
Фредериксен признава, че решенията от средата на март са били основно политически. "Не оставихме експертите дза взимат трудните решения, но слушахме техните съвети", каза тя.
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия па, много се забавихте, ние сме се разпищолили преди месец, с изключение на училищата, на нас образование ни не требе, те го Тулупов с един Винету управлява вече 10 г. Важното е да се плющи яденето и пиенето по кръчмите!
2
2
 
4
 
! Отговори
Майтапчийски Камион преди 3 години
Да не отварят !! Само да се върне извънредното.положение и ще ви го върна за подигравките със годжи
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Датчаните обичат спорта и природата.