Южна Африка ли стои зад убийството на Улоф Палме?

Преди няколко седмици правителствата на двете държави се срещат
9 юни 2020 21:25, Нели Христова
7
Южна Африка ли стои зад убийството на Улоф Палме?
Снимка: БГНЕС

В продължение на 11 години журналистът Гьоран Бьоркдал разследва самолетната катастрофа, в която загива шведският държавник и дипломат Даг Хамаршелд. Самолетът му пада над Ндола, Замбия, а причините за инцидента от 1961 г. остават неизяснени. За Бьоркдал разследването на случая е хоби, което води до създаването на документален филм. Докато прави своето проучване, случаят с убийството на премиера Улоф Палме "буквално пада в скута му".

Още по темата

Днес,  34 години след смразяващото убийство на Палме и ден преди шведската полиция да обяви какво е научила през всички тези години за престъплението, Гьоран Бьоркдал казва, че е убеден, че Южна Африка стои зад покушението над шведския премиер.

"Даг Хамаршелд ме отведе до Улоф Палме. Двама шведски лидери, които подкрепят малките нации на световната сцена, които отказват да бъдат контролирани от големите сили. И двамата умират по ужасен начин. Дали са жертви на една и съща сила?", пише Бьоркдал в статия за The Guardian.

По време на пътуване през 2014 година, докато журналистът разследва самолетната катастрофа убила Хамаршелд, по време на вечеря друг негов колега му подава папка с документи.

"Случаят на Улоф Палме буквално падна в скута ми. Документите, подготвени от покойния генерал Тай Минаар, описваха как Южна Африка обявява Палме за "държавен враг". В тях имаше списък с хора, за които се твърдеше, че са взели решението, планирали са и са изпълнили неговото убийство", разказва Бьоркдал. По-късно той осъзнава, че хората в Швеция знаят за документите, но според тях, те са фалшификати.

Година по-късно Бьоркдал се среща с генерал Крис Тирион, бивш началник на военното разузнаване на Южна Африка. През камерата на журналиста, генералът твърди, че документите са истински, а самият той също е убеден, че родината му стои зад смъртта на Улоф Палме.

"Докато разследвах смъртта на Хамаршелд създадох много ценни контакти с бивши членове на тайните служби, бивши военни, историци и журналисти. Този път най-важният ми контакт бе бившият генерал Тиени Грьонивалд, който, по времето на убийството на шведския премиер, е бил ръководител Националната разузнавателна служба в Южна Африка. Той ми разказа как страната му е работила с ЦРУ и как Израел помага на Южна Африка да се сдобие с ядрена бомба, но не и много за Палме", обяснява Бьоркдал. За да го накара да говори, журналистът му предлага награда от около 50 млн. шведски крони и имунитет при евентуално дело. Грьонивалд е единственият човек, който може да хвърли светлина върху случая.

На следващия ден Бьоркдал получава обаждане от служител на военно разузнаване на Южна Африка. Той го кани на среща с генерала, но на тайна локация. От лобито на хотел той е откаран в почти празен ресторант. Тиени Грьонивалд не губи време - той веднага започва да изброява имената на хората, замесени в покушението на Улоф Палме. Генералът е категоричен, че Южна Африка е готова да съдейства на Швеция, за да възтържествува истината. В замяна страната се надявала на по-силни дипломатически отношения между двете държави. Част от сделката е и имунитет за всички онези, които са изпълнявали заповедите на правителството.

Ала военното разузнаване на Южна Африка е готово да работи само с военните в Швеция, а политиците и медиите трябва да бъдат изключени от диалога.

"А аз му се противопоставих. Казах му, че смисълът е в това, развръзката да бъде публична, за да знае и семейството на Палме, и обществото в Швеция, какво се е случило с премиера им", пише Бьоркдал. След кратък разговор, двамата мъже се съгласяват да оставят разузнавателните части да продължат дискусията помежду си. Генералът изразява изненадата си, че журналистът разследва смъртта на Палме като хоби и го предупреждава, че ако някой се почувства застрашен, просто ще ме убие.

През ноември 2015 г. Бьоркдал предава случая на разследващите в Швеция. В следващите две години не чува нищо повече. До 2018 г., когато се среща с прокурора по случая на Палме, Кристер Петтерсон. Той моли журналиста да предаде на Националната разузнавателна служба, че е готов да отиде в Южна Африка за среща. Бьоркдал не успява да установи контакт с генерал Тиени Грьонивалд, но в крайна сметка, през юни 2018 г., той успява да предаде съобщението на Петтерсон. 

След това отново настъпва тишина. Поредното раздвижване идва преди няколко дни.

"Тогава мой източник от разузнаването в Южна Африка ме информира, че на 18 март в Претория е била проведена среща между представители на двете правителства, за да се обсъди случая на Палме. При всеки нормален процес в Швеция би било немислимо обвиняемите да получат имунитет. Но случаят с убийството на Улоф Палме е уникален. Надявам се, че властите в Швеция ще направят изключение, но само при условие, че виновниците за покушението се представят. Мисля, че това ще е уважителен жест, за да може народът на Швеция най-накрая да получи своето заключение. Според мен нуждата от отговори е по-голяма от нуждата за наказание", завършва Бьоркдал.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
7
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
В крайна сметка от тази статия не става ясно, защо ЮАР са убили Улов Палме, както и дипломата Хамаршелд.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евроафриканците искат равни права с африканците.
4
2
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Демек шведите са си знаели... както и белгийците са знаели, че белгиец сваля самолета на генералния секретар на оон 1961ва.Въпрос на ценности.
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гьоран?!Абе кой ви учи да преписвате бе неграмотници жалки. Вашата безпросветност е огромна.
2
6
 
11
 
! Отговори
сигурно преди 3 години
Диваците бели хора няма никога да станат !
1
23
 
3
 
! Отговори
I am crazy преди 3 години
Кой пък е този, за пръв път го чувам