След 34 години – възможно ли е да са открили убиеца на Улоф Палме?

В сряда прокуратурата ще обяви новите факти около случая
9 юни 2020 07:00, Нели Христова
31
След 34 години – възможно ли е да са открили убиеца на Улоф Палме?
Снимка: БГНЕС

Една нощ, преди 34 години, Улоф Палме се връща от кино. Въпреки че вече служи втори мандат като премиер на Швеция, той иска да води възможно най-нормален живот. И често разпускал охраната си. Направил го и онази нощ. Така, докато вървял със съпругата си Лисбет, Палме е застрелян в гърба. Умира преди тялото му да падне на земята.

Убийството се случва на една от най-оживените улици в Швеция. Десетки свидетели виждат високия мъж, който стреля в премиера. Но убиецът така и не е намерен. Сега, 34 години по-късно, прокуратурата на Швеция обяви, че ще обяви заключението в разследването на убийството на Палме на пресконференция в сряда.

"Оптимист съм, че ще ви представя какво се случи с убийството и кой е отговорен за него", каза главният прокурор Кристър Петерсон пред шведската национална телевизия, цитиран от BBC. Не е ясно, дали някой ще бъде обвинен за деянието или ще бъде дадено само името на заподозрян. Но изявлението дава надежда, че убийството, което тормози Швеция вече 3 десетилетия и разпалва множество конспиративни теории, най-накрая ще бъде разгадано.

Мартен Палм, синът на премиера Улоф и един от последните хора, които го виждат жив, също споделя, че "полицията има доказателство, което все още не иска да сподели с обществото". Според него разкритието било свързано с оръжието на престъплението, което също не бе открито.

Кой беше Улоф Палме?

Роден в аристократично семейство, през 1949 г. Улоф Палме се присъединява към партията на Социалдемократите. През 1969 година е избран за премиер на Швеция, наследявайки позицията от своя ментор Таге Ерландер. По време на своето управление той увеличава властта в ръцете на профсъюзите, подобрява здравеопазването и социалната политика на държавата, отнема всички формални политически правомощия на монархията и инвестира изключително много средства в образованието. Една от най-важните му реформи е създаването на детски ясли, които позволяват на майките за първи път да се превърнат в част от работническата сила в Швеция и да станат равни на мъжете.

Той често критикува както САЩ, така и Съветския съюз. Палме се противопоставя на съветската инвазия в Чехословакия през 1968 г., а през 1972 г. сравнява бомбандировките над Виетнам от страна на САЩ с концлагерите на нацистите. За кратко отношенията между Стоткхолм и Вашингтон се замразяват.

"Не съжалявам за нищо, защото в този свят трябва да говориш силно, за да те чуе някой. Не мога да си мълча по този въпрос и няма да бъда принуден да го направя", заявява той пред New York Times през 1973 г. И не спира до там. Палме заклеймява фашисткия режим на Франко в Испания и нарича последователите му "проклети убийци". Шведският премиер се противопоставя и срещу разпространението на ядрено оръжие.

Действията му, както у дома, така и извън границите на Швеция, му печелят много почитатели, но и още повече врагове. Собствениците на бизнес и либералите в Швеция бяха възмутени от реформите му, докато силните и чести критики към чуждестранните правителства вбесяваха лидерите по целия свят.

Как умира Палме?

Когато се прибира у дома след работа, шведският премиер вече е разпуснал охраната си. Съпругата му, Лисбет, предлага да отидат на кино заедно със сина му Мартен и приятелката му. Те вече са купили билетите за комедиен филм.

Съпрузите напускат дома си, качват се на метрото, като нормални хора, и се срещат със сина си пред кино Grand в 21 часа вечерта. След края на прожекцията двете двойки се разделят. Улоф и Лисбет тръгват по улица "Свеавеген", най-оживената улица в Швеция. В 23 часа и 21 минути висок мъж стреля два пъти. Един път в премиера и един път в съпругата му. След това започва да бяга надолу по улицата, качва се по стълбите към друга улица и изчезва.

Швеция е в шок. Полицията е в шок. Офицерите така и не успяват да обособят правилно местопрестъплението часове след убийството. Потресени граждани минават през тях, за да оставят цветя и стъпват в прясната кръв на Палме. Свидетелите си тръгват, преди да са разпитани. Един от куршумите е открит чак след няколко дни от случаен минувач.

Кой може да го е убил?

Въпреки множеството свидетели, полицията почти няма заподозрени. Куршумът им разкрива, че е бил използван мощния пистолет 357 Magnum. Дори и да е носил бронежилетка, Палме най-вероятно е щял да умре, твърдят експертите. Убийството е извършено от някой, който го е искал мъртъв много силно.

Първият главен следовател по случая твърди, че кюрдският военен ПКК има нещо общо с убийството на премиера. Докато се борят с партизанска кампания срещу Турция, Швеция ги обявява за терористична групировка по настояване на Палме. Ала той така и не събира доказателства за твърдението си и подава оставка през 1987 г.

Година по-късно полицията арестува Петерсон. Той вече е бил осъждан за убийството на мъж на улица в Стоткхолм с щик през 1970 г. На пръв поглед властите нямат нито причина, нито Петтерсон отговаря на описанието. Но именно Лисбет Палме идентифицира Петтерсон като убиеца. Той беше осъден на доживотен затвор през 1989 г. Но адвокатите му веднага обжалват - клиентът им няма мотив, нито е открито оръжието на престъплението. За това Патерсон е освободен след три месеца в затвора. Изплатено му е обезщетение от 50 хил. долара. Той умира през 2004 г. като свободен човек.

Швеция е обсебена от убийството на премиера си. Ражда се термина Palmes sjukdom или Палмска болест.

През 1996 г. се появява твърдението на бивш полицай от Южна Африка. Според него Палме е убит заради позицията си срещу апартейда. Полицията не открива доказателства и за тази версия, въпреки че много експерти твърдят и до днес, че тя не трябва да бъде пренебрегвана

Според други убийството му е свързано с търговия на оръжия от шведска компания Bofors към Индия. Твърди се, че Палме разбрал, че компанията е корумпирана в денят на убийството си. Това дава на бизнесмените силен мотив да го убият. Но полицията не обръща внимание на това твърдение. 

Друг заподозрян е Стиг Енгстром - служител в застрахователна компания "Скандия". Той е един от свидетелите, разпитани след убийството на Палме. Самоубива се през 2000 година. Полицията започва да го разследва едва през 2018 г., но много преди това, след 12-годишно разследване, журналистът Томас Петерсон го посочва като свой заподозрян. Той разкрива, че Енгстром е бил обучен да борави добре с оръжия и е имал приятел, който притежавал огромна колекция огнестрелни оръжия. Но не само това - той бил обсебен към пистолетите Magnum. Енгстром също така лъже пред полицията като казва, че се е опитал да съживи премиера, но това не се е случило.

Има само един проблем - застрахователят е нисък човечец, който никога не е убивал човек през живота си и далеч не се вписва в описанието на свидетелите за вида на убиеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"бомбаНдировките"?
23
1
 
11
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
" мощния пистолет 357 Magnum ":::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::Драги " журналисти ", такъв пистолет няма. Няма изобщо такова оръжие. Има револверни патрони 357 Магнум. Това е вид патрони, а не марка оръжие или модел. А едно време журналист, беше синоним на интелигентен човек. Днешните " журналисти " явно са нещо друго. Даже не се и обиждат.
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин го е застрелял!
21
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не са руснаците защото не е използвана отрова.
20
1
 
5
 
! Отговори
Ина преди 3 години
В статията пише, че през 1949 г. Улоф Палме се присъединява към партията на Социалдемократите, а не, че е роден през 1949, запетайката е важна
19
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сякаш преди 34 год. в Швеция не е имало видео камери по улиците и обществените места в столицата им.
18
4
 
2
 
! Отговори
нещо преди 3 години
не са ви наред сметките?! Роден 49 г., станал премиер 69г., тоест на 20 години??!!Май нещо послъгвате или сте се объркали?!
17
3
 
0
 
! Отговори
някой преди 3 години
до 15 и 16 - А 9 мм Макаров боеприпас ли е или е оръжие?
16
2
 
10
 
! Отговори
мисирки-илитерати преди 3 години
До House M.D. 16А ако Нелито си направи труда да провери в някой речник, че не се пише "бомбандира", цена няма да има...
15
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да го търсят при ЦРУ!
14
6
 
3
 
! Отговори
М дааа преди 3 години
Застреляли го на оживена улица и уфсете казали "Беееее".
13
1
 
7
 
! Отговори
Боб преди 3 години
Улоф Палме е роден през 1927 година!
12
1
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
***, когато пишеш такива статии, обърни се към някой, който разбира. Както е написал колегата по-долу, 357 Магнум е калибър, както е и 7.64 например.
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
".357 Magnum" е боеприпас, а не оръжие.Ползва се от различни производители на пистолети, револвери и пушки.Годината на раждане на Палме също е сбъркана."Авторката" *** Христова дори не е написала статията, а я е превела, при това неграмотно.
10
2
 
6
 
! Отговори
до 8 преди 3 години
Не ти е много точна посоката...
9
3
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Коментарът ми щеше да бъде друг, но пост #7 ме подсети, че след 2000та в европа има два опита за терористични взривове при което са задържани германци. По-известният е сградата на оон в косово, където арестуваха трима с куфарчета от немските тайни служби... та наистина, да проверят немската връзка.
8
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, то десен реформатор има ли убит?Че как ще намерят убиеца? То и при убийството в Борисовата градина търсиха, търсиха, търсиха, пък се оказа, че поне стотина са знаели. Ама страх от парицата - царица!
7
2
 
24
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Офицерите чупи уши!А иначе, Улоф Палме се е отървал от това, да види докъде докараха страната му едни ((хора)).
6
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Авторът на статията да провери коя година е роден Улоф Палме, че едни 20 години разминаване има.Много аматьорско, много.
5
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се обърнат към блатная.......но не за помощ!!!