34 години по-късно – Стиг Енгстром е убиецът на Улоф Палме

Разследването най-накрая приключи
10 юни 2020 12:15, Нели Христова
27
34 години по-късно – Стиг Енгстром е убиецът на Улоф Палме
Снимка: БГНЕС

Годините на мистерия приключиха - прокуратурата на Швеция най-накрая обяви името на мъжа, който е заподозрян за убийството на премиера Улоф Палме. Според тях, убиецът е Стиг Енгстром, познат като "Мъжът от Скандия", който няколко пъти е бил разпитван в хода на делото. Той обаче се самоубива през 2000 година.

Още по темата

"Убиецът е Стиг Енгстром, но тъй като той е починал, ние не можем да повдигнем обвинения срещу него. За това решихме да приключим със случая", каза главният прокурор на Швеция Кристер Петерсон по време на пресконференция днес, цитиран от BBC. Кръгът, в който Енгстром се движел, бил засегнат от политиката на Палме. Мъжът имал проблеми с финансите, както и с алкохола, обяви прокурорът.

Улоф Палме е убит на най-оживената улица в Стоткхолм. Застрелян е в гърба с пистолет 357 Magnum, който е толкова мощен, че нищо не би могло да предотврати смъртта му. Десетки хора виждат убиеца, който побягва и изчезва, ала той така и не е намерен през следващите три десетилетия.

Кой е Стиг Енгстром?

Името му не е ново в разследването на покушението над Палме. Той става известен като "Мъжът от Скандия", тъй като работи в застрахователната компания "Скандия". В деня на убийството той е останал до късно на работа в офиса, който се намира в близост до мястото на престъплението. Той се оказва и един от свидетелите на бруталното убийство, който е разпитван в хода на разследването.

Самоубива се през 2000 година, което също води до много въпроси. Същата година той е заподозрян първо от журналиста Томас Петерсон, а полицията започва да го разследва 18 години по-късно - през 2018 г. Според властите той е убил Улоф Палме заради левите убеждения на политика.

Съпругата на Енгстром признава, че е била разпитвана през 2017 година, но тогава никой не го подозирал за извършването на криминалното деяние. Ала държанието на "Мъжът от Скандия" е подозрително. Той няколко пъти лъже за това, какво се е случило в моментите след убийството на Палме.

Твърди, че се е опитал да му помогне. Нещо, което не е вярно. По-късно става ясно, че той е имал и добър тренинг в използването на оръжия, както и приятел, притежаващ голяма колекция от пистолети Magnum.

Но жена му не е съгласна с обвинението: "Той беше страхливец. Не би убил и муха", казва тя.

През годините има много версии за това, кой стои зад покушението на Улоф Палме. Той е колкото обичан, толкова и мразен от политиците, на които се противопоставя. Съпругата му Лисбет,  по която убиецът също стреля, но пропуска да я улучи, умира през 2018 г. без да разбере, кой е погубил мъжа й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До СкептикДоживях да чуя нещо позитивно за крадеца, крадеца и пак крадеца, баща на мутрите и бандитската приватизация и автор на разрушителния за България преход.Пич, нямам думи, но ако бях на твое място, щях да се обеся.
21
7
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
На Луканов щатските банки никога не му простиха Мораториума. Също не му простиха за проектите между Турция и Русия по които работеше. Може би единственият политик, способен да изведе държавата на европейско ниво.
20
0
 
0
 
! Отговори
Агата Кристи преди 3 години
Утре сигурно и за убийството на Кенеди ще има статия.
19
1
 
6
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До ТуинпийксКой е убил Андрей Карлович отдавна е известно. Застреляха го защото не можаха да се договорят кой колко ще *** от новосъздаденото по това врем Топенерджи. Идеята на създаването му беше да прави това, което Путин преди санкциите правеше със своя авер и което Лукойл все още прави с нефта за България. Фактурира се газ/нефт на една цена на Топенерджи, а после се префактурира на потребителя. И хоп - една единсвена фактуристка печели на собсвениците милиони долари на година.
18
2
 
4
 
! Отговори
Тато из Правец преди 3 години
Колко удобно!!! А моят убиец го убиха на ,, Латинка,,...
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Да си чул! Общата култура е необходима в цивилизованото общество!Виж за разни... може иэда не се отнася...
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Типично по нашенски - обвиняват човек, който е починал и не може да се защити. По-зле от това щеше да е само, ако бяха казали, че Улоф Палме се е самоубил с изстрел в гърба
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все сме недоволни от нашата полиция и лекари. Я вижте как работят в Швеция.
14
0
 
11
 
! Отговори
Сайга 12 преди 3 години
Само за протокола - кал. 357м е за револвер. При пистолетите е малко-по друг.НО, да не издребняваме, както се казва,
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Журналистчето разбира ли разликата между "заподозрян" и "доказан извършител" ?
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 4Напротив, връзва се. Кой ще подозира някой, който първи "тича да помага" фатално застрелян...
11
0
 
18
 
! Отговори
кк преди 3 години
Четох ги шведските медии, но навсякъде фокусират върху факта, че нямат абсолютни никакви физически улики спрямо този, а остава само предположението. Та, сензационното ви заглавие е абсолютно невярно.
10
1
 
20
 
! Отговори
Туинпийкс преди 3 години
По добре напишете кой уби Андрей Карлович, и защо.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само за сведение на почитателите на споровете за азбуките: на шведски се изписва Olof.
8
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знаете ли кой уби Борис Немцов ?...пак един страхливец го уби.
7
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нит го знам, нит *** интерва ...
6
4
 
9
 
! Отговори
Беше!!! преди 3 години
Улоф Палме бе убит ,излизайки от кино с жена си и както много пъти беше без никаква охрана,тъй като Швеция дълги години БЕШЕ много спокойна страна.Най напред братята сърби я,,атакуваха в средата на 70те,а покъсно и арабският контингент. Днес Швеция няма нищо общо с онази безпромлемна за живот уредена страна.Особенно в Гьотеборг,Стокхолм,Малмьо!!! А едно време първите сърби казваха,,Кад смо дошли овде,господ е ходил по овой земльо!
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страхливите убиват, а не безстрашните !
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами, че то си личи от снимката !Вижда се, че човека неволно показва как се насочва пистолет...остава само да натисне спусъка.
3
12
 
1
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
Щом той не е жив, вкарайте децата му в пандиза. Редно е децата да изплатят греховете на родителите си.