Макрон и Меркел: ЕС да се готви за втора вълна на COVID

Лидерите смятат, че Европа изостава с битката с коронавируса
10 юни 2020 19:49, Петя Славова
38
Макрон и Меркел: ЕС да се готви за втора вълна на COVID
Снимка: БГНЕС

Лидерите на Франция, Германия и четири други държави-членки на ЕС заявиха в писмо, че Европа изостава в битката с коронавируса и призоваха Брюксел да обмисли начини за по-добра подготовка за следващата очаквана вълна на пандемията.

Лидерите добавиха, че хаотичният отговор на Европа срещу коронавирусната епидемия, която отне живота на 184 256 души, "повдигна въпроси относно готовността на ЕС за реакция на пандемии и подчерта необходимостта от европейски подход", особено срещу потенциалната втора вълна на вируса.

Още по темата
В писмото – политически документ, адресирано до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен, лидерите заявиха: "Надяваме се, че документът може да послужи като вдъхновение за ползотворни, допълнителни дискусии на европейско равнище за това как да се гарантира готовността на ЕС при бъдещи пандемии".

Писмото беше подписано от Еманюел Макрон, Ангела Меркел, Матеуш Моравецки, Педро Санчес, Софи Уилмс и Мете Фредериксен, съобщава БГНЕС.

До момента това е най-ясният опит на най-мощните лидери на държави от блока да подтикнат изпълнителната власт в ЕС да намери начини да преодолее разединението, проявено в кризата, особено в най-ранните й дни.

Тъй като подобна глобална епидемия се случва за първи път, държавите-членки реагираха на национално ниво – чрез затваряне на граници, прекратяване на медицински доставки и разработване на индивидуални планове за разходи, независимо от правилата на ЕС.

Писмото поставя специален акцент върху недостига на отчаяно необходими медицински консумативи, които се разпределят неравномерно в целия ЕС.

"Разбирането на недостатъците е от съществено значение", настояха в документа влиятелните европейски политици.

"Те включват достатъчни общи поръчки на лични предпазни средства (ЛПС), медицински изделия, важни консумативи и ваксини", се казва в документа.

27-те лидери на Европа ще проведат виртуални разговори на 19 юни, за да обсъдят последствията от кризата с коронавируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
какъв съюз, какви пет лева - всеки се спасява поединично. съюза е само да *** вноски и пари, потърсиш ли помощ - има да чакаш с години...
28
2
 
8
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 3 години
Когато имаше доста хора в началото на тази "криза" излизаха и казваха, че това нещо ще е новата норма... много се смяха на конспираторитеКогато тези същи хора казваха, че така покупкоспособността на всички ще бъде срината.... много се смяха на конспираторитеКогато тези същите казаха, че така ще бъде наложено новото робство и как всеки ще мине на минимална държавна издръжка..... много се смяха на конспираторитеОбаче вече никой не се смее.
27
2
 
12
 
! Отговори
Мишо преди 3 години
И с тази лъжа настъпи края на демокрацията в Европа.....Тези вече са го решили, просто под претекст за съхранение ще ограничим парите на хората, ще затворим паричните потоци и ще занулим задълженията.А народа и свободата - Майната Им!
26
3
 
10
 
! Отговори
Кина преди 3 години
А срещу за електромагнитните лъчения, унищожаващи имунната ни система каква готовност има ЕС ?!
25
10
 
4
 
! Отговори
Адам Смит преди 3 години
Много е забавно да четеш как татаро-панелите говорят за *** в Европа.
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Готови сме.Дори за трета и четвърта вълна.
23
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
aaa, iasno zasto be tova pink agresivno sako ursi.
22
2
 
7
 
! Отговори
хахаххаааа.... преди 3 години
Макрон Меркел и "Борисов": ЕС да се готви за втора вълна на COVID
21
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИванТова да си стоим в къщи го пробвахме в цяла Европа и не проработи.
20
5
 
5
 
! Отговори
Гледай сега Меркел.. преди 3 години
Не разбрахте ли,че науката още не знае какво представляват вирусите? Вирусите са нежива органична микроматерия и не се разглеждат като отделни частици, а като взаимосвързан цял организъм, който има интелект.Независимо къде са пръснати частиците, те си комуникират като едно цяло.Затова вирусът действа избирателно. Деца не закача,а само страните които са сгазили лукът.Мит е че топлото време му оказва влияние.В Саудитска Арабия където е 50 градуса имаше епидемия.Само определени държави удря.
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 13Абе, пичове, вие или сте много наивни или си мислите, че ние сме много наивни.Тия бразилци във всички тия страни ако си мислите че са от вчера или днес ЖЕСТОКО се лъжете. Я погледнете националния отбор на Холандия когато станаха европейски 88ма. Гулит и Рийкард много ли бели ви идват? През 88ма Баба ви Меркел още си е писала докторската работа, а Макрончо си е мечтаел за учителката си. Я се стегнете малко. Колониалните емигранти ги има от 100 години и винаги са ставали повече
18
25
 
7
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Хора, вие за дисциплина чували ли сте? Ако всички стоят вкъщи 3-4 седмици вируса ще изчезне, но тъй като всеки знае много не знам как ще стане. В случая с вируса няма партии, не обръщайте внимание на Бойко, на Молева и така нататък, помислете за роднините си, за вързастните, за децата. Толкова ли е трудно
17
3
 
17
 
! Отговори
може преди 3 години
Тая глобалиска ШАЙСЕ от ЩАЗИ си проси изгаряне на клада след инжинерите и докторите от Африка и карантината заради виртуалния вирус.Тя ще се чуе ....
16
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия двамката са за затвора,напълниха ЕС с ***
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз още отсега се готвя за 10-та вълна. Така, превантивно.
14
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искаме ваксина, не щем Меркел да ни заключи.
13
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 12Наистина ли не знаеш , как Меркел напълни ЕС с араби и ннегра?? Наистина ли не виждаш в какъв зоопарк се е превърнала Франция, Белгия, Германия, Нидерландия, Швеция, Норвегия, Дания!
12
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 10И как точно са унищожили Европа?
11
1
 
1
 
! Отговори
Мда преди 3 години
До ГогоРеално погледнато ЕС и сега "има" ваксина. Санофи, която твърдеше, че е сключила договор за привилегирована доставка за САЩ, е френска компания. Гледам, че изпълнителния й директор е изтрил поста с който в общи линии обявяваше, че "който плаща, той поръчва музиката", тъй че не става дума за това дали Европа ще има ваксина, а за координиран отговор на европейско равнище на подобни заплахи.
10
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трио унищожители на Европа!