Борис Джонсън: Чърчил е герой, не можем да цензурираме нашето минало

Статуята му бе обградена с предпазни стени заради протестиращите
12 юни 2020 23:00, Нели Христова
129
Борис Джонсън: Чърчил е герой, не можем да цензурираме нашето минало
Снимка: БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че е "срамно и абсурдно", че статуята на министър-председателя от Втората световна война Уинстън Чърчил се намира в риск от вандализиране от страна на протестиращи срещу расизма, предава Reuters, цитирана от Агенция "Фокус".

Още по темата

По-рано протестиращите събориха статуята на търговеца на роби Едуард Колстън, а монументът на Чърчил осъмна с надпис "е расист", което стана причина той да бъде обграден от защитна бариера преди предстоящите протести срещу расизма през уикенда.

"Статуята на Уинстън Чърчил на Парламент Скуеър е постоянно напомняне за неговото постижение - спасяването на нашата страна, а и цяла Европа от фашистка и расистка тирания", написа Джонсън в "Туитър".

"Абсурдно и срамно е, че този национален монумент днес се намира в риск от атаки от страна на демонстранти".

"Да, той понякога е изразявал мнения, които бяха, и все още са неприемливи за нас днес, но той е герой и напълно заслужава своя паметник. Не можем да се опитваме да поправяме или да цензурираме нашето минало. Не можем да се опитваме да се преструваме, че сме имали различна история", написа Джонсън. В края на поредицата от съобщения в социалната мрежа той призовава хората да избягват протестите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чърчил е бок_луk
106
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовЕдин рушки хибридник говори за Великобритания и Холандия. Смях.
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що още не са обявили претенциите си с предтекст по ред и същество към представителите на халифата що за 1000 год. преди що сега сякаш са забравили за туй,че са ги наемали за далавери с военни и търговско цели,що за тържища как за стока-роби за цена,без цена,но продадени,що за наемни съучастници за поробване на Европа и други континенти при съвместните им експанзии за унищожение на местното население и отвеждането му в робство и резервати в които те не са били,а само били слуги доверени за това.
104
1
 
9
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Англичаните не са ми от приятните,ама какво? Дай сега заради църните да си заличаваме историята?!?!? Няма да стане.Като не им харесва и са толкова много нагли,да си отиват в Африка! Тук е Европа на белите хора,с нашите закони и традиции!
103
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той да каже за Индия и за другите колонии, които поттискаха и грабеха, не само за нацизма. Британското лицемерие е безгранично. Много се радвам, че покрай събитията в САЩ най-накрая хората се сетиха и за тяхното мръсно минало. Когато се говори за расизъм и дискриминация няма по-долна държава от Англия.
102
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като гледам как вървят нещата, скоро ще излезе и че Мартин Лутър Кинг е бил расист и е потискал черните. Де що простотия можа да се излее се изля.
101
0
 
1
 
! Отговори
f преди 3 години
До Бойко Борисов, който е от народа и иска да оправи България, може и такъв да има, не знам, но да го е страх да стане известен:Да будува и да се разхожда нощем да се покрие целия в сянка, то на тъмно не се вижда човек ли е, слон ли е! И няма да има проблеми да завземе властта може би и да оправи бг. Това е древна измама в мрачни времена да лъжат колко полезен е нощния сън и да го омайват.
100
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТИТЕ СА ПРОТИВ ЧЪРЧИЛ.
99
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БГ социалистическите фашисти са против Чърчил.
98
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДО 101 ФАШИСТАФАШИСТЕ, КОМУНИСТИЧЕСКИ РАСИСТЕ МРЪСЕН. ЩЕ ЯДЕТЕ БОЯ КАКТО НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТА ХИТЛЕР ВАШИЯ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ БАЩА ГО ЯДЕ.
97
5
 
1
 
! Отговори
ДО 101 ФАШИСТА преди 3 години
ФАШИСТЕ РАСИСТЕ УСПОКОЙ СИ СМЕШНИТЕ МАНИПУЛАТИВНИ ИЗКАЗВАНИЯ СТАВАШ СМЕШЕН *** .
96
3
 
18
 
! Отговори
ined преди 3 години
Чърчил затова че е заповядал да се бомбандира София и други български градове заслужава да му нарежат монумента с флекса и да го предадат за вторични суровини.
95
0
 
35
 
! Отговори
До Расизъм преди 3 години
Познавам много расисти, такива които смятат че цвета на кожата им дава предимство пред другите данъкоплатци, в т.ч. да не работят и ползват социални помощи за себе си и многото си деца, да извършват престъпления без да носят отговорност, да слушат висока музика и нарушават спокойствието на другите, да карат другите да се съобразяват с "културните им особености", а когато някой изрази несъгласие с особеностите на "културната им идентичност" го обявяват за расист и един куп НПО-та надават вой....
94
3
 
16
 
! Отговори
gio преди 3 години
След 1915 год. с отказа на България да влезне на страната на Антантата и съдейства при десанта на Галиполи Чърчил става най-големия враг на България и българския народ. Да му бутат паметниците и да изпадне в забрава."Щом лекарството действа толкокова добре, трябва да продължим" - отговора на У. Чъчил относно бомбандировките над България през ВСВ
93
0
 
16
 
! Отговори
Расизъм преди 3 години
такова нещо като расизам няма. Наричат обективната оценка - расизъм. Това е нов тоталитаризъм.Аз лично не познавам нито един расист. Хората като цяло оценяват действията на другите. А на тия, оплакващоте се действията се видяха.
92
7
 
11
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
До ууу ... У-кай и дудукай, като се качиш на Бузлуджа и яз.Копринка, там където преди 100 год. беше положено началото на един болшевишки ИДИЛ с Указ от Кремъл и където и днес едни червени джихадисти ходят по шумкарските си пътеки да се кланят на свастиките си в онова гробище на "светли идеи" ... !!!
91
3
 
4
 
! Отговори
ууу преди 3 години
До Калеко АлекоЗнаеш ли сой се пъчи така, както на снимката? На когото му е празна главата. На продажника - ти знайш ли кой ми плаща, ве? А?
90
13
 
17
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Има паметници унизяващи достойнството на една нация, които трябва да бъдат съборени, но статуята на Чърчил не е от тях ... За разлика от Англия в България има много паметници насърчаващи нихилизма и българофобията, величаещи една имперска сила донесла ни тоталитарни репресивни режими отречени от историята. Паметници на "личности" взривявали църкви, извършвали диверсии и политически убийства. Паметници, като този на Альоша стъпкали с каменния си ботуш един град с хилядолетна култура, като Пловдив
89
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз като българин съм възмутен от расистките коментари на Уинстън Чърчил по повод българите, както по време на Втората световна война, така и преди това. Паметниците му не само трябва да бъдат осквернени, но и премахнати!
88
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тъпо е,опитват се да редактират историята,търсят вече расизъм и в миналото,според мен няма личност в историята,която да не е проявила расизъм спрямо други народи,просто е глупаво да насаждат съвременните си разбирания на древните общества,където расововите различия и гонения са били нещо естествено и нормално.Струва ми се,че всичко вече започва да става изкривено и смешно и доста заприличва на нацизма,само,че в обратна посока