Липсата на памет превърна Сталин в герой – по този път ли върви Англия?

Според журналиста Евгени Лебедев, историята се пренаписва пред очите ни
16 юни 2020 21:53, Нели Христова
254
Липсата на памет превърна Сталин в герой – по този път ли върви Англия?
Снимка: Getty

Евгени Лебедев напуска Русия през 1988 година и израства във Великобритания. По това време баща му, Александър Лебедев, работи като агент на КГБ по дипломатическо прикрите в Руското посолство в Лондон. След колапса на СССР Александър Лебедев успява да натрупа богатство и да се превърне в поредния олигарх. Той е близък приятел и дори съдружник с бившия лидер на Русия Михаил Горбачов.

През 2009 година Евгени и баща му купуват британския вестник Evening Standard. Така започва медийният възход на младия Лебедев, който днес също е приятел с много известни и влиятелни личности, включително и премиерa на Великобритания Борис Джонсън.

През последните дни във Великобритания, както и в цяла Европа и САЩ, започнаха протести против расизма. На Острова протестиращите поискаха свалянето на статуи, свързани с расизма, като под техните нападки попадна дори Уинстън Чърчил. Според Евгени Лебедев две снимки на Сталин показват накъде се е запътила Великобритания.

"Има една снимка от 1937 г., която показва Сталин, който се разхожда край Московският канал заедно с трима лейтенанти. Но на кадъра, публикуван 12 месеца по-късно, се виждат само двама. Липсващият лейтенант е Николай Ежов - съветски комисар, който бе екзекутиран по време на чистка. Той изчезна не само от службата, но и от снимката. Изтръгнат от историята от Сталин", започва своя коментар Евгени. Той разказва, че когато е напуснал Русия, тя е била страна, белязана от цензура, конформизъм и авторитаризъм.

"Сега се страхувам, че Великобритания се е насочила по същия път, който аз напуснах. Сравненията са ясно видими: ревностен революционен дух, егалитарна идеология и желание за пренаписване на национални митове", категоричен е Лебедев. Той разказва как след Ноемврийската революция СССР започва да заличава царската история на Русия.

"Статуите бяха свалени, книгите - изгорени, а самите Романови - екзекутирани през 1918 г. При Сталин, новият съветски цар, гласовете на критиците бяха заглушени. За идеолозите целта оправдава средствата - а историята и културата са най-силните оръжия. След смъртта на Сталин неговото наследство бе избелено, а режимът се опита да заличи голяма част от действията по време на управлението му. В продължение на десетилетия никой не знаеше какъв е мащабът на хората, убити от Сталин. През 1991 г. се случи нова революция в историята - статуите бяха свалени, улиците - преименувани", пише журналистът. По думите му само за една нощ протестиращите се появяват на улица Романов, където той живее, и свалят плаките, обезсмъртяващи известните съветски личности, които обитавали тези домове, заменяйки ги със свастики.

"Милиони не умират в трудови лагери или в гражданска война в днешна Великобритания, но притеснителното ехо на цензурата и груповото мислене изобилстват. Съжалявам, че трябва да го кажа, но BLM, едно прекрасно движение, което цели расово равенство, рискува да премахне свободата на мисълта и демократичния дебат в земята, която традиционно е техен защитник", притеснява се Лебедев.

"Тези хора няма да се успокоят, докато не заличат и последната препратка към нашата сложна история от публичните пространства. В очите на тези хора сър Робърт Пийл и Уилям Гладстоун вече не са реформатори и либерални премиери, а злодеи, асоциирани със своите семейства, които притежавали роби. Историята е пренаписвана пред очите ни. Свободните хора са принудени да се подадат на революцията. Натискът върху индивидуалните хора, компаниите, организациите и брандовете да подкрепят движението, целящо да подкопае британската история, бе необятен. Премахването на потенциално обидни епизоди на комедии, като Fawlty Towers и Little Britain от стрийминг платформите също демонстрира единната вечна истина на революциите - на ревностните хора им липсва чувство за хумор", допълва журналистът. 

"Липсата на историческа памет превърна Сталин в популярен и силен лидер в модерна Русия. А приносът на британските военни и цивилни лидери се изкривява или пренебрегва. Днешните герои ще са утрешните злодеи. Да признаем недостатъците на нашите лидери не трябва да засенчат огромните приноси на хора като Чърчил и Гладстоун. Лично съм виждал последиците от заличената в бяло история. Опасявам се, че при преследването на равенството и справедливостта част от онова, което направи Великобритания наистина велика, ще се загуби. Нека хората не бъдат цензурирани, нека децата ни да видят сложната реалност от нашата история и нека паметниците на онези, които бяха тук преди нас, да останат.  Като дете на Съветския съюз мога да ви кажа: свободите, които приемате за даденост, трябва да бъдат защитени", завършва Евгени Лебедев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо Христов"Понеже 4 пъти ми махнаха линковете .."Нормално е, на лъжливи руски *** да им се трият постовете.
198
5
 
3
 
! Отговори
60 години изтриване преди 3 години
В Съветска Русия и СССР никога не е имало концлагери на расова основа. Първият концлагер е за *** в Южна Афпика в началото на 20-ти век организиран от ингелизите. Следват ги немците и накрая американците вкарват в концлагери през 1942г. всички японци пребиваващи в САЩ,независимо дали са поданици на САЩ или на империята. Паметта за Сталин над 60 години се изтриваваше,тоест над 60 години нямаше памет за Сталин,даже и материален знак. В бившия соцлагер беше по-опасно да говариш за Сталин.
197
1
 
3
 
! Отговори
Тодор Петров преди 3 години
Руснаците, дори и олигарси от Лондон, президенти, или каквото и да е там, са абсолютно отклонение от векове, от самото начало, което е неясно. "свободите, които приемате за даденост, трябва да бъдат защитени"Да, ***, съветски - те са ми даденост! Някои се опитват да ми отнемат изконното. Няма как да стане!Що се отнася до паралел между Сталин и Британия е почти смехотворно :-) А що се отнася до Ежов, Ягода, Джержински, Менжински, Берия, Меркулов, Абакумов (кой кого е изклал) си е загуба на време.Даже не знаеш, че тогава в ЧККА и прочието, не е имало звание "лейтенант". Сталин не
196
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"BLM, едно прекрасно движение, което цели расово равенство"Вица на деня.
195
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не, ЗАЗ-ката не е руска, а украйнска. ДТ е оригинален руски трактор.Кировец е оригинален руски трактор.
194
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЗАЗ-КАТАЕ ОРИГИНАЛНО РУСКО ПРОИЗВОДСТВОТРАКТОРА "БЕЛАРУС" НЕ Еххихихихихих
193
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
200, Пиндостан открадна от СССР чертежите на Як-141, произведе по тях изтребител и го кръсти Ф-35.ПОЧТИ ПОЗНА....НЕ ЗНАМ ЩО ПО РУСКИТЕ САМОЛЕТИ ИМА ПРОЦЕСОРИС НАДПИС "INTEL".....ТИ ИМАШ ЛИ ПРЕДСТАВА......
192
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
200, Пиндостан открадна от СССР чертежите на Як-141, произведе по тях изтребител и го кръсти Ф-35.
191
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 195От кога София е станала западноевропейска столица бе Ланкоуло ?......откакто я "освободил" Сталин ли ?
190
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боже спаси България от русофилите!
189
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
световен лидер , а неговата воля и постъпки.Той направи СССР първа военна световна силаТАВАРИЩ НЕ СТАВАЙ СМЕШЕН ЧЕ АКО СИ ЗАБРАВИЛ:СССР СЕ РАЗПАДНА ЗАЩОТО ОГЛУШИТЕЛНО ИЗГУБИ ПО ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ ФРОНТОВЕ ОРЪЖЕЙНАТА НАДПРЕВАРА СЪС САЩМЕТНАЛ ТРЪБИ НА СТУДЕБЕЙКЪР И ГО КРЪСТИЛ "КАТЮША" хихихихи
188
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И в запдните столици имаше улици кръстени на тримата големи (Сталин, Рузвелт, Чърчил)... и най-голямата и централната - на Сталин.ХАХАХАХАХАХЗАПАДНА СТОЛИЦА КАТО НАПРИМЕР : ИЗТОЧЕН БЕРЛИН НАЛИХАХАХАХАХАХВ САЩ ЕДИН ЗЕВЗЕК СИ КУПИЛ ПАМЕТНИК НА ЛЕНИНИ ОТ 25 ГОДИНИ СЕ ЧУДИ КЪДЕ ДА ГО ПЛЕСНЕ......ЩЕ ИДЕ ЗА СКРАП КАКТО СИ Е РЕДНОИ ЗА СКРАП ЩЕ ПРАТИМ И ДРУГАРЯ СТАЛИНЗНАЧКИТЕ ГИ ПРЕТОПИХ, МЕДАЛИТЕ ГИ ПРЕТОПИХ, БЮСТОВЕТЕ ГИ ПРЕТОПИХ, ГИПСОВИТЕ ГИ РАЗБИХКЕФИ ЛИ ТЕ ТАВАРИЩ
187
7
 
7
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 3 години
""Липсата на историческа памет превърна Сталин в популярен и силен лидер в модерна Русия."Не липсата на историческа пав.мет превърнаха Сталин във световен лидер , а неговата воля и постъпки.Той направи СССР първа военна световна сила въпреки,въпреки жертвите дадени от СССР,вследствие на световната конрареволяция
186
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 195Дай линк къде на Запад има улици наречени Сталин !
185
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 170"Между 1933 и 1941 гг.точно когато Сталин уж избива милиони, населението на Украйна нараства с 10 000 000 души."...........¿¿¿Сталин - Националност !?...това е въпрос на транспорт !......и Крим също е нараснал, ама с руснаци, а кримските татари и украинците са разселвани из Сибирия...който е успял да оцелее от Голодомора.Турското робство над българите е цвете пред руското робство над украинците.
184
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На снимката: Молoтoв, Сталин и негония изпълнител на мокри поръчки Берия - това са "оквободителите" на русофилите на които дори бяха кръстили софийски улици: бул. Витоша - Сталин, бул. Левски - Сталинград, ул. Сфийска комуна (?) - Мoлoтoв,... !!!Боже спаси България от русофилите !
183
3
 
8
 
! Отговори
A преди 3 години
И Кромуел е убит, няколко монарси - също. Що трябва да гледаме в Сталин, като британците са по изобретателни в унищожението на личности и народи. Ирландия и нейните герои и пр.
182
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, признавам си, не съм чел задълбочено "Капиталът". Беше ми противно четиво, още повече че ни караха да го учим задължително в училище!НЕ ТИ И ТРЯБВА....ТАЯ "КНИГА" СТАВА САМО ЗА РЕЦИКЛИРАНЕ
181
4
 
10
 
! Отговори
Украйна преди 3 години
Да се чете 3 милиона емигрирали и 2 милиона работещи в Русия.Относно расизма Енгелс е бил още по-краен от Маркс.Да не забравяме, че Маркс живее дълги години в Лондон.До такъв разврат и разпад са докарали Русия Троцки и компания, че е имало голи шествия в Москва - в името на свободата.Родината на фашизма, комунизма, нацизма, болшевизма, расизма, евгениката, стерилизацията е Европа.Хитлер много се възхищавал на САЩ за стерилизацията, цял процес и филм има в САЩ.Грозна е истината, но е истина
180
1
 
4
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 193 (Смразяващ расизъм)Да, признавам си, не съм чел задълбочено "Капиталът". Беше ми противно четиво, още повече че ни караха да го учим задължително в училище!Чувал съм за такива негови изказвания срещу славяните, цитирай - страница, абзац, не ми се занимава да го чета.Но разбира се, факт е че е бил евреин.А на нацистите влияние и вдъхновение са оказали такива германски философи като Йохан Готлиб Фихте и Георг Ритер фон Шьонерер.