Луфтханза в преговори за съкращаването на 22 000 души

Половината от съкращенията ще са в Германия
16 юни 2020 22:39,
5
Луфтханза в преговори за съкращаването на 22 000 души
Снимка: БГНЕС

Немският авиопревозвач "Луфтханза" (Deutsche Lufthansa) заяви, че се стреми да постигне споразумения с представителите на синдикатите до 22 юни за съкращаване на 22 000 работни места на пълен работен ден, тъй като пандемията от Covid-19 предизвика драстичен спад на въздушния транспорт, пише БНР.

Още по темата

Компанията посочи, че планира половината от съкращенията да бъдат в рамките на Германия.

"Искаме да подсигурим над 100 000 работни места в Lufthansa Group в дългосрочен план, въпреки всичките настоящи предизвикателства. За да се постигнем това са неизбежни болезнените мерки за преструктуриране", заяви Михаел Нигеман, член на Изпълнителния съвет по човешки ресурси и правни въпроси на Deutsche Lufthansa.

В полетните операции на авиокомпанията "Луфтханза" ще бъдат засегнати 5000 работни места, 600 от които ще бъдат на пилоти, 2600 на стюардеси и 1500 наземен персонал. Освен това ще бъдат засегнати 1400 работни места в централата и в администрацията на други компании от Lufthansa Group.

Компанията "Луфтханза", която наскоро прие спасителния пакет от германското правителство на стойност 9 млрд. евро, добави, че нейното поделение Lufthansa Technik има излишък в световен мащаб на около 4500 работни места, като 2500 от тях са в Германия.

В бизнеса с кетъринг на LSG Group ще бъдат засегнати 8300 работни места по света, като 1500 от тях в Германия.

Lufthansa Group, която също така притежава Swiss International Airlines, Austrian Airlines и Brussels Airlines, заяви, че нискотарифната ѝ авиокомпания Germanwings няма да възобнови полетните си операции, докато другата ѝ нискотарифна авиокомпания Eurowings ще намали административния си капацитет с 30 процента и ще съкрати 300 работни места.

Поделението Austrian Airlines има излишък от персонал в размер на 1100 работни места поради намаляване на нейния автопарк, Brussels Airlines ще намали капацитета си с 1000 работни места, а Lufthansa Cargo с 500.

Според компанията, свръхкапацитетът на настоящия персонал може да бъде частично компенсиран с заетост на непълно работно време, колективни трудови договори за намаляване на седмичното работно време или други мерки за намаляване на разходите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Нгуен преди 3 години
Няма вече сигурна работа до пенсия както някои си мислят. Тоя рахат както е било при социализма свърши. Който си няма имоти ще д.ха с.пата.
2
1
 
4
 
! Отговори
Гробище преди 3 години
Поздрави за германците
1
1
 
4
 
! Отговори
м дааа преди 3 години
"...с заетост..."Така е няма как премозвача да не работи 3 месеца, още 3 да си на 50% и за Нова Година се моли да не върнат карантината. Бритиш-а и те си правят устата за едни 10-15 000 съкращения.