Туризъм под строй не се прави, ще преоткрием ли българския?

Нужно ли е да подкрепим родния туризъм?
Обновена: 16 юни 2020 11:43 | 16 юни 2020 11:41, Петя Славова
273
Туризъм под строй не се прави, ще преоткрием ли българския?
Снимка: БГНЕС

Кризата с COVID 19 удари сектор туризъм доста сериозно, но българите като че ли предпочитат да отидат на почивка в Гърция. Необходимо ли е да подкрепят родния туризъм?

"Туризъм и почивка под строй не може да се прави. Това, което искаме да постигнем с колегите и кампанията "Преоткрий България" е да накараме хората наистина да преоткрият страната ни. Ние имаме чудесна природа, услугите са ни на достатъчно високо ниво и всички колеги се стараят.” Това заяви пред Нова тв Борислав Хаджиев от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Според него, българският турист е най-добрия турист.

Още по темата

Той добавя, че секторът е поставен в изключително трудно положение. Сезонът можел да не се случи изобщо. "Всички наши колеги са на мнение, че българският турист е най-добрият такъв, защото ние почиваме истински. Ние не сме като западноевропейците, които са планували почивката и бюджета си още преди година", казва Хаджиев.

"Говорим за две отделни губернии. Едната е хотелска услуга и настаняване, а другата плажове. Вчера прочетох много обидени, които не желаят повече да ни се подиграват. Не може институциите да казват, че нещо е безплатно, а на място да се разбира, че кафето е 8 лв, чадърът е безплатен, но шалтето например е 10 лв.Тези дребни номера обиждат от толкова много години, че човек казва: "Не ви ща номерата" и Гърция е най-близо", коментира журналистът Лияна Панделиева.

Тя обясни, че е от Поморие и там се чувства у дома си. Оказва се, че от там е и актьорът Христо Мутафчийски. Той заяви, че ще почива у нас и ще подкрепи родния туризъм. "Властта направи достатъчно и за тези, които ще почиват в Гърция. На много от тези хора, които видяхме на опашката за Гърция, държавата е помогнала", заяви той.

"Винаги има какво повече да се направи. Нашият бизнес е неизчерпаем процес. Работи се постоянно. Нашата плажна ивица е много голяма. Има малки и големи места, както и хотели", казва Хаджиев. Според него трябва да спрем с негативните оплаквания.

Според Мутафчиев, проблемът е в манталитета на българина. По думите му, нашите хотели са много по-чисти от гръцките.

Панделиева пък опонира, като припомни една шега: "Какво сте се юрнали към гръцкото черноморие, нашето си е бетон". Според нея не е вярно, че броят на българите, които гостуват в Гърция е равен на броя на гърците, които са у нас с цел туризъм, тъй като е направила справка в Националния статистически институт.

"Черноморието ни не се изчерпва с два курорта, имаме от всякакъв тип - малък семеен хотел или голям. Всеки може да си избере", обясни още Хаджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
0
 
6
 
! Отговори
морския преди 3 години
Живея във Варна и ако някой ми каже къде наоколо мога да отида на плаж без да затъна до гуша в л..ната от спуканата тръба ,'е му бъда благодарен.От паша дере до Евксиноград е майка плаче.
244
0
 
5
 
! Отговори
Иван преди 3 години
на дива планина - да , по руиините - да, бетономорие - не! в Гърция на море !И не само аз така мисля....
243
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 15 години изсипвам по една торба пари на Албена, всяко лято. Тази година нямам НИКАКВО желание ... да мее бътс 200... Чувствам се точно като в соца - прецакан и обиден. Омерзен съм от Държавата.
242
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, България е прекрасна, има златни пясъци, синьо море------За съжаление далтонизмът не се лекува...
241
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според Мутафчиев порблема е в манталитета на българина------Мри!
240
0
 
10
 
! Отговори
оо/789 преди 3 години
Ние българите сме прекалено търпелив народ - 30 години ни правиха на гъ-з, мутрите ни плюеха в лицето, с крадени пари направиха от красивото ни крайбрежие смардлива бетонна джунгла, караха си скъпите джипове за стотици хиляди левове - крадени, смееха ни се, бяха голямата работа. Превърнаха България в Циганария и Чалгария. Е, който се смее последен се смее най-добре!
239
5
 
3
 
! Отговори
tony 70 преди 3 години
В Гърция докто започнат да рвботят както трябва.Непочистени стаи , намръцен персонал , сърдити сервитьори и една алчност . Гледам го един *** на плажа Смокиня четвърта година предлага за плажа храна но кетчуп и други екстри са само за в ресторанта.Става дума за ресторант който е на плпжа на Грин Лайф. Питам тези който преедаха шофьорският плаж Алепу като отворят хотела - стена тъпака Бойко ще им помогне ли с 60/40 тоя ***.
238
0
 
7
 
! Отговори
до 247 преди 3 години
И над един от Созополските плажове от години виси заплашително недовършен строен на един другар.Отвратителна гледка.
237
0
 
12
 
! Отговори
Созополски бряг преди 3 години
Например Созопол се е превърнал в африкански град - мръсни улици, разбити тротоари, разхвърляни контейнери за *** навсякъде. Сега остава и да започне чалга тероризма и картинката ще е пълна.
236
0
 
27
 
! Отговори
Мислещ преди 3 години
Абе щом вече виждам редовно и варненски и бургаски регистрации в гръцко значи положението е изпуснато. На Черноморието отдавна разчитат да излъжат и изстискат максимално туристите за един път - повече няма кой да се върне там при тия условия... Само че и ковид дойде и балъците силно намаляват
235
0
 
15
 
! Отговори
Сс преди 3 години
Нужно ли е да подкрепим родния туризъм?Ха Ха Ха
234
0
 
15
 
! Отговори
Нема са плашите преди 3 години
Проблемите на българския туризъм удрят ОСНОВНО кредитните хотелиери и дребните собственици . Тия дето си построиха хотелските комплекси с пари на приятелите си във власта и сега ги използват за да перат парите с неустановен произход на властимащите и тази година ще приключат на ПЛЮС . Без значение реално колко туриста са влезли в хотелите им.
233
0
 
23
 
! Отговори
Джон Ленин преди 3 години
Миналото лято бях на Равда, имах добри спомени от 1998г. Сега е ужас.Презастроено. На плажа едно капанче продаваше бирата 4 лв. и 200 гр. цаца -8 лв.На другият край на България - Видин капаните продават цацата за 2.5 лв. , която идва от морето. В един рибен ресторант порция черноморска риба е 35 лв. а бутилка бяло вино - 80 лв. На Паралия-Гърция. Порция ципура - 5 ? , бутилка бяло вино - 0.500 мл. -3 евро. Обслужването е перфектно...
232
0
 
22
 
! Отговори
ами преди 3 години
Съгласен съм,че тука е по красиво и от турските и от гръцките курорти(забележете,не споменавам плажове), бил съм там както и много от вас. Но защо тези хотелиери не искат да проумеят,че НЕ толкова красотата на съседките привлича българина,колкото умението на домакините да предразполагат гостите си и те като си харчат парите го правят с кеф.Колкото и лукс и красота на природата да се опитват да предлагат нашите,простащината,намусените физиономии на персонала,рекета на плажа са повод да бегаме...
231
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нужно ли е да подкрепим родния туризъм?---------------------------родния туризъм да фалира.Аз ще харча в гърция.Не подкрепям бг мафията
230
1
 
20
 
! Отговори
аз преди 3 години
Голямият мислител Мутафчиев ще каже ли с какво точно е помогнала държавата на тия дето отидоха в Гърция? Аз освен да ми дават данъците за някви дето не работят въпреки, че вдигнаха карантината друго не видях.
229
7
 
7
 
! Отговори
Джон Ленин преди 3 години
До V 233 ...другарю , руснак...Беше 2005 г. .На власт дойдоха другарите от БКП /БСП , заедно с другарите от ДПС и царските особи ... Още на 2 месец им спряха евро финансийте , защото ги окрадоха - Батко и братко. Тогава от БКП / БСП дадоха на другаря Кънчо Стойчев 103 милиона евро и му "купиха" 1000 дка терен на самият морски бряг до Балчик по 0.50 лв. кв.м.за да си направи Голф Парк и да лобира за БКП и да дава фалшива социологическа прогноза чрез неговата ГАЛЪП ...
228
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предпочитам Гърция отколкото нашето бетон черноморие ,надутите цени и мутрите навсякъде
227
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Години не бях ходила на българското черноморие, но миналата година го направих. Останах приятно изненадана. Бях в малък хотел до Приморско, без ресторант, близо до плажа. Всеки има право да пътува и почива където иска, но тази година аз, и семейството ми, ще почиваме в България.
226
0
 
26
 
! Отговори
Радо преди 3 години
Като няма да им дойдат тази година пияните англичани и се сетиха да реват за българските туристи, само че няма как да стане.Каквото и да ни говорят истината е, че нашето море е преди всичко бетон, хотели-мастодонти, замразена риба кой знае от кое море и кога, гъчканица на плажа с тарикатщини в цените за чадър и т.н.Добре, че можем да пътуваме и да избираме други по-удачни места.