Българите живеят най-малко в целия ЕС, най-дълголетни са испанците

За 8 години продължителността на живота у нас е нараснала с 3,1 години
Обновена: 17 юни 2020 20:57 | 17 юни 2020 20:57, Камелия Цветанова
151
Българите живеят най-малко в целия ЕС, най-дълголетни са испанците
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Средната продължителност на живота в България от 1980 г. насам постоянно нараства, но остава най-ниската в ЕС. Това показват данни, представени днес от Европейската комисия, цитирани от БТА.

Испания отчита най-висока средна продължителност - 83,5 години, докато у нас обичайно хората живеят до 75-годишна възраст.

Още по темата

Между 2000 и 2018 г. продължителността на живота у нас е нараснала с 3,1 години (най-малко в ЕС), а водеща в това отношение е Естония (нарастване с 8,4 години). За сравнение през 1980 г. средната продължителност на живота на българите е била 71,1 години (68,4 при мъжете и 73,9 при жените).

България, наред с Хърватия, Латвия, Литва и Румъния, отчита траен спад в броя на населението в последните 30
години. За нашата страна, Гърция, Хърватия, Италия, Латвия, Литва, Унгария, Полша и Румъния се очаква това явление да продължи до 2070 година. За 2018 г. най-висок отрицателен прираст на населението в ЕС бележат Латвия (-7,5 на 1000), България и Хърватия (- 7,1 на 1000).

Докато в повечето страни от ЕС населението в земеделските райони плавно се увеличава, у нас, в Литва, Латвия, Естония, Хърватия, Унгария и Португалия то намалява и се преселва към градовете

България е сред малкото европейски страни, където се наблюдава по-ниска безработица в градовете, отколкото в извънградските населени места.

В нашата страна, както и в Хърватия, Унгария, Португалия и Румъния, се отчита едновременен спад в броя на населението и на икономическата сила в селските райони.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
2
 
2
 
! Отговори
hahah преди 3 години
Камелия, благодарим за положителната статия, моля те да не се хабиш повече с такива новини... после защо българите били най нещастните...
106
3
 
1
 
! Отговори
До 116 преди 3 години
Пълни 100% глупости . Само комплексар и невежа би изръсил подобно нещо, такафче понякога е по- добре човек да си замълчи. Поне не се излага
105
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И това е постижение на Бойко Борисов . С 250 лв. пенсия как да си купиш лекарства ,които струват поне 100 лв. на месец на всеки пенсионер ?
104
3
 
3
 
! Отговори
Коки преди 3 години
Бойко и хунтата се грижат за обезлюдяването.
103
1
 
3
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Хмм ...Продължителността на живота е комлексен фактор - ако сме на челно място по катастрофи/ млади хора загиват/ и нямаме раждаемост - може да живеем до 200 г. но статистиката ще си отчита средното. Но като се има предвид и че сме на челно място по тютюнопушене.. , Колкото до емиграцията там англичаните и италианците май са първи , но не им го отчита защото имат повече имигранти дето компенсират.
102
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Причина за ранната смъртност са лошите ни, прокажени гени. От друга страна сме *** и генетичен "букет" поради кръстопътното ни положени. Знаете, че кой не е минал от тук, само той не ни е "опрашил", само 5-те века османско иго са достатъчни.
101
7
 
3
 
! Отговори
аа преди 3 години
Продължителността на живот расте и затова пускат разни вируси, че да редуцират възрастното население! Взимат пенсия по 25-30 год. кой да ги изработи тея пари, че те готованците станаха повече от работещите. Свиквайте с ковидите 19,20,21.........
100
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За едни има жизнь, за други - лайф!И най-интересното е, че повечето таваришчи са прегърнали лайфа, така както ластичето прегръща пачката от 500 евро - силно и вдъхновено!
99
5
 
15
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
За 10 г.над 500 000 българи са емигрирали заради " хубавият" живот в България!
98
3
 
7
 
! Отговори
samuray преди 3 години
Важно е качеството на живот, а не количеството. Ако испанките са най дълголетни това е защото диетата им е средиземноморска - зехтин, лук, лимони, риба. Плюскат това и живеят с 5-6 години повече от останалата ***. Японките са още по дълголетни .
97
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е от "щастливия" живот. 300 лв пенсия, хляб по 1,60, кисело мляко по 1,50 и хората живеят щастливо, щастливо...чак до 100! Виждате ли, как политиците се грижат за хората, а? Да не затлъстяват, да не се глезят зимата на топло (студът е полезен).
96
0
 
7
 
! Отговори
До 105 преди 3 години
Мда, мутрата с фуражката.
95
4
 
6
 
! Отговори
Да преди 3 години
А само преди стотина години Данон посетил България, за да разбере тайната на дълголетието ни...! През 25-та пък комунистите скъсили значително продължителността на живота на управляващия елит, и т.н. ..!
94
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Испанците ли са по важни от снимките на Царо Слънце бе днескажиите. Или и вие сте като всички останали бли,, зачи и нагаждачи. Страх ви е да не ви нач, укат канчето ли. Ех вие Сеяндури страхливи. Нито една телевизия ли нее народна всички ли са мутренски. Затова Турските и Индииските бози са завладяли ефира заедно с краварските кърв, ища. Края ще вие много страшен няма да има мирни революции този път ще играят винкелите. Нищо и никой нее вечен. Той бай Тошо мислеше чее вечен ама се оказа че нее.
93
2
 
6
 
! Отговори
ТА-ДУФ ТА-ДУФ КАУНЕ преди 3 години
До ЕлектраАбсолюно си права, и аз виждам в тая закономерност много истина, че броя на комуняците в една държава, е обратнопропорционална на качеството живота, и право пропорционална за бедността на един народ!!
92
3
 
6
 
! Отговори
Електра преди 3 години
До До германецВсе пак, сме с най много крадливи комуняци на глава от населението в Европа и света, затова живеем по малко и бедноста ни е най голяма...
91
5
 
10
 
! Отговори
Az преди 3 години
Нормално, едните са щастливи и шороко сркоени, другите са завистливи, дребни душици, злобари по природа и съдба.
90
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не е средна продължителността на живота, а очаквана средна продължителността на живота, което е нещо съвсем друго.
89
14
 
12
 
! Отговори
Германец преди 3 години
Ако ще и колкото една муха винарка да живее *** пак ще се постарае да съсипе живота на тези около себе. Той затова живее.
88
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Средната продължителност е такава ама не и в БГ, статистически може и да го докарат, ама да покажат колко народ си заминава м/у 30-50г.