Цените в България – 53% от средното в Европа, най-скъпо е в Дания

Ресторантите и хотелите са над три пъти по-скъпи в Дания, отколкото у нас
96
Цените в България – 53% от средното в Европа, най-скъпо е в Дания
Снимка: Pixabay

Разликата в цените на стоките и услугите в отделните страните членки на ЕС миналата година е била значителна, като най-скъпо е било в Дания, а най-евтино в България, информира днес на сайта си европейската статистическа служба "Евростат".

Цените на стоките и услугите в Дания са били общо 141 процента от средната стойност на ЕС. Следващата най-скъпа страна е била Ирландия (134 процента), следвана от Люксембург (131 процента), Финландия (127 процента) и Швеция (121 процента), допълва БНР.

В противоположния край на класацията са България (53 процента) и Румъния (55 процента).

Това означава, че разликата в цените в най-скъпата и най-евтината държава е близо три пъти.

Храните и безалкохолните напитки са били най-скъпи в Дания (129 процента от средното за ЕС), Люксембург и Австрия (по 124 процента). Най-евтините храни и безалкохолни напитки са отчетени в Румъния (66 процента), Полша (70 процента) и България (78 процента). Това означава, че храните и безалкохолните напитки са почти двойно по-скъпи в страната с най-високи цени в тази категория спрямо страните с най-ниски цени.

Алкохолът и тютюневите изделия са били най-евтини в България (62 процента от средното за ЕС), следвана от Полша (74 процента), Унгария и Румъния (по 75 процента). Най-високи цени на тези стоки миналата година е имало в Ирландия (188 процента), Финландия (157 процента) и Швеция (131 процента).
Ресторантите и хотелите са били над три пъти по-скъпи в Дания, отколкото в България.

В тази категория ценовите равнища са най-ниски в България (45 процента) и Румъния (54 процента), а най-високи в Дания (156 процента).

По-малки ценови различия има при потребителската електроника, личния транспорт и дрехите.

При потребителската електроника разликата в ценовите равнища варира от 91 процента от средното за ЕС в Полша до 111 процента във Франция. В България цените на потребителската електроника са 92 на сто от средното за ЕС.

В Евросъюза облеклото е било най-евтино в България (79 процента от средното за ЕС) и най-скъпо в Дания (132 процента).

При личните превозни средства с най-високи цени се открояват Дания (138 процента) и Нидерландия (121 процента). Най-ниски цени в тази категория отчита Словакия (82 процента).

В България цените са били 87 процента от средното за ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
5
 
! Отговори
Евтино ли преди 3 години
Защо не пишете и друго...как нашата евтиния, съпоставена с нашите доходи се сравнява с другите държави...Не,не по -добре недейте казва...ще припаднем...Тиквата ще Ви прави!
78
0
 
3
 
! Отговори
СС преди 3 години
евтино е при нас, спор няма. В Норвегия например: бира - 8 евро, пица - 45 евро, за хотелите да не говоря.... Честито. :(
77
2
 
9
 
! Отговори
Шменти капели преди 3 години
Де да бяха и заплатите наполовина, а то ГЕРБ не позволяват. Трябва да има обществени поръчки и яки комисионни за захранване на офшорни сметки и обезпаричване на народа и държавата.
76
0
 
9
 
! Отговори
Ели до Гошо преди 3 години
От коя пранета говориш, едно от най-скъпите ми посещения след Япония е Москва.Понеже се шегувах с персонала на един хотел, целта беше друга, се оказа че персоналът владее два западни и един източен езици!В кой век жевееш, момче?Махни си Балканските очила и приеми, че светът е различен.Категорично твърдя, че Москва е един от най-скъпите градове в света, и имат обучен персонал в четири и петзвездни хотели.
75
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
86 където и да си в европа лекарите няма да те гледат като настървени вълци за да им даваш рушвети и да те пращат с рецептата не стига че си плащаш лекарствата а наглите българи ще ти кажат и от коя аптека даже да си ги купиш, долни мръсни наглеци!
74
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 81Зависи, ако си UK там е много зле от към здравеопазване и лекарства, имам предвид че има чакане не че ги нямат.В Германия, Холандия, Белгия и скандинавските страни е друга работа, там си е един вид социализъм по западноевропейски :)
73
1
 
10
 
! Отговори
Жо преди 3 години
До Harryy "Срещнали се на полянка,прабългарин и славянка.Цуни-гуни, вади-тури,народили чукундури!Хем eбл"ви, хем крадливи,но най-вече завистливи."Радой Ралин
72
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧужденецаВ кажи колко струва един километър с такси в Лондон?
71
6
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
До Анонимен 4Напротив ,*** се, ще ми платят Аз съм евроеец и съм за европеиски цени Само чрез увеличение на цените ще станем европеици и истиски евроатлантици Ако е евтино ще се напълним с руснаци Единственото което ще ни спаси от руска инвазия са европеиските цени Руснака няма пари и няма да пристъпи в България
70
5
 
13
 
! Отговори
Чужденеца преди 3 години
Пълна лъжа почти всичко в Бг. Е по скъпо и за сметка на цената е и по не качествено. Сравнявам с Лондон. Вииси помислете
69
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
77 ми, безплатни са лекарствата и всички медицински услуги! И 75% данъци никой не плаща да те открехна, ако в републиката на чалгата ти промиват мозъка великите българи просяци на помощи от европейските страни и даващи ги на свинските си връзкари политически бизнесмени
68
4
 
13
 
! Отговори
Harryy преди 3 години
Българската земя е добра, но хората не са . Злобни и завистливи и това ги спъва и проваля държавата. Всяка държава българска е провалена от самите хора - царство, социалистическа република, република капиталистическа. На калпав народ цените му пречат.
67
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи при натъкмено средно за България ниво от 53% от средното за РС, само хотели и заведения са под тази стойност, а всичко останало много над нея, вкл. храните, които са основна част в бюджета на българина. Разбира се качеството е различно, а това не се отчита, така че реално в България е по-скъпо от средното са ЕС.
66
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 76Кошчето за отпадъци на Европа, за съжаление.Работя един месец на вънка, един месец се пребирам, в БГ корема ми става все едно съм глътнал плондер.Не че на Запад ги няма химиите, но тук всичко е ГМО почти.
65
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 75Мухаха, кое е безплатно бре? Къде?При 55% данъци кое ти е безплатно?
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ниски, щото толкова са заплатите.Как да надскочиш себе си?Харчиш, колкото имаш.
63
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а медицинската помощ колко струва в България? Защото в други държави са безплатни дори и лекарствата..
62
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SichtpunktИ как знаеш това?Вътрешен ли си с управителите на Лидъл, все пак за теб само те съществуват!Работих в Кауфланд преди 15г. и там си мъкнаха стоката от Турция, Македония и т.н.Сега 2020г може и да е живнало нещо, но на мен ми изглеждат по зле нещата в днешно време, тоест нищо родно.Ако говориш за кремвирши, кайма и др. имитации, тоест соя, си прав!
61
2
 
19
 
! Отговори
Уууу преди 3 години
Абе прЕятелю Sichtpunkt, за какво родно производство бълнуваш? Салам се прави от месо, соя, млечни потеини и куп неща дето ги нямаме и се внасят. От мляко(сухо мляко) се прави сирене, кашкавал и др.От захар се пеавят вафли и др. Ние като внасяме суровини и преработваме до българските марки- това се води за българско, но дефакто не е! Български ли е боб, пакетитран в София с произход Етиопия, докаран от турски кораб до Солун, а?
60
2
 
11
 
! Отговори
ГЕРБ-БКП преди 3 години
До Факт Четем дрОгарю ,четем . Бай Тошо ,,фалира ,България с 8 милиарда дълг . ЧервениятКаскет от СЪРП и ГЕРП с изтеглени 45 милиарда заеми ,колко пъти фалира ? Колко ,розов кюлот ?