Защо в Германия се намират десетки хиляди американски войници?

Щаб-квартирата на американската армия в Европа също е в Германия
20 юни 2020 21:34, Елка Василева
263
Защо в Германия се намират десетки хиляди американски войници?
Снимка: архив, БГНЕС

Доналд Тръмп обяви, че ще намали американското военно присъствие в Германия с около една трета. Колко са войниците на САЩ в Германия? Защо са разположени в страната и как променят живота на местните хора?

След края на Втората световна война в Германия остават десетки хиляди американски войници. И до днес федералната република е важна част от отбранителната стратегия на САЩ в Европа. И въпреки че с годините американските военни в Германия стават все по-малко, броят им все още е сравнително висок, пише Дойче веле.

Най-голямата част от американските войски в Европа се намира именно в Германия. Броят им постоянно се променя, защото контингентите често биват премествани в други държави. Но освен в Япония, САЩ не са разполагали никъде другаде толкова много военни, колкото в Германия.

В Щутгарт, столица на югозападната провинция Баден Вюртемберг, е разположено Европейското командване на САЩ. Оттам биват координирани американските войски в 51 държави, основно в Европа. Тяхната цел: да защитават и пазят САЩ, като подкрепят партньорите в НАТО и отговарят на трансграничните заплахи.

Все по-малко американски военни в Германия

По данни на германското правителство между 2006 и 2018 година броят на американските военни в страната е намалял наполовина - от 72 400 до 33 250. Но в Германия все още са разположени пет от седемте гарнизона - другите два са в Белгия и Италия. Щаб-квартирата на американската армия в Европа също се намира в Германия - във Висбаден.

Още по темата

Според данните, предоставени на Дойче веле от американските военни, тези пет гарнизона разполагат с близо 29 000 души персонал. Към тях се добавят още 9500 войници от военновъздушните сили, разположени из казарми в страната, в това число в добре познатите бази в Рамщайн и в Шпангдалем.

Смята се, че в германската въздушна база Бюхел се съхраняват до 20 американски ядрени бойни глави. А базата Рамщайн се използва и за център на управлението на безпилотните самолети, използвани в Йемен и в други държави.

В американските институции работят и много цивилни. Служителите често пристигат заедно със своите семейства и около базите се формират големи американски общности. Някои от тези съоръжения приличат на малки градчета. В Рамщайн например наред с военните обекти има американски училища, търговски центрове, поща и полицейски участък. Често американският долар е единственото използвано платежно средство.

Базите нерядко са най-големият, ако не и единственият работодател на местното население в района. Така например след закриването на американския гарнизон в баварския град Бамберг през 2014 г. местната икономика понесе сериозни загуби.

Защо има чужди военни в Германия?

След Втората световна война Германия е неделима част от отбранителната стратегия на САЩ. Тогава американците, Великобритания, Франция и СССР разделят страната на окупационни зони и ги управляват в продължение на десет години. След официалния край на окупацията на Германия през 1955 година страната отново поема контрола над своята отбранителна политика. Окупационният статут е заменен със споразумение в НАТО, подписано от федералната република през 1954 година.

През 1990 в Германия има около 400 000 чуждестранни войници, половината от които - американци. По-късно броят им е рязко намален. Това се обяснява както с падането на Берлинската стена и края на Студената война, така и с напрежението около разпадащия се СССР и конфликти в други региони на света - като първата война в Ирак.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
0
 
0
 
! Отговори
Слава Расия преди 3 години
Само едно ще им кажа на амер.аскери,няма да отлепят от земята,като хамъра който се опита да задмине руската кола,и изпуши.скрито оръжие на Русия
157
0
 
3
 
! Отговори
дано се вразумят преди 3 години
Тия са първа жертва на войната ако пламне,няма как да го разберат,понеже им е промито съзнанието
156
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро всички армии на САЩ ще се изтеглят да се бият помеджу си в САЩ.Е,и по света могат да си спретнат гражданска война.И това е виждано по времето на Римската.
155
2
 
19
 
! Отговори
тя преди 3 години
Отвартително нагли и прости войници изпратени от глашатаите та света !
154
3
 
20
 
! Отговори
Шериф Джони преди 3 години
Свобода за ЕС Вън краварските *** от Европа
153
1
 
9
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
До Мюнхен ДЕ: Актове на Канцлера? Утре Бундестага може да ги отмени, но няма да го направят не защото ги е страх от военна интервенция а защото са роби на Плана Маршал, демек купени от Янките са Германските Управници а хората им са англо-саксонски овце които блеят невежо, как мислиш Хитлер ги е контролирал толкова лесно?
152
3
 
8
 
! Отговори
Орговарящ до питащ преди 3 години
До 168: Избери си местенце в Америка за база. Сега плати на янките 5 милиона долара месечно наем и си отвори Българска Военна База - нямаш никакъв проблем.... хехе :))
151
3
 
2
 
! Отговори
Munchen_DE преди 3 години
Заглавието е писано от човек, който явно не е наясно с Актовете на Канцлера и че страната е в окупация за период от 150 години - до 2099 година америакците могат да правят каквото си поискат, стига някакво чудо да не се случи!А на табелата Rammstein защо е само с едно М?
150
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Обективноелементарни чебурако, я кажи колко територия са заграбили САЩ с тези 700 бази? А сега спомени и Про -->сията, която гледа алчно земите на съседите си, та чак и в БГ. "Българя ще я изкупим цялата", нали така *** ле расти?
149
0
 
9
 
! Отговори
виновен е Путин преди 3 години
До ОтговорНяма наяждане от територии!
148
3
 
34
 
! Отговори
Питащ преди 3 години
Американските войски в Европа: "Тяхната цел: да защитават и пазят САЩ,".А защо нито една европейска страна няма бази в САЩ, за да защищават и пазят Европа?
147
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ами ако оня льохман горбачов беше подписал договор а не да се даверява на краварите сега и германците щяха да са си отдъхнали от краваристанското робствои нямаше да ги командват като африканци - както командват и нас благодарение на овчедушието българско
146
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 167Тази мантра се доказа преди 3-4 години, че е лъжа. Други фалшиви новини от натовската централа?
145
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
заради голбино на когото му обищаха че ще изтеглят американците ако той изтегли руснаците от германия и без разширяване на нато на изток но честната дума на американците никога не е честнаи нато тръгна на изток- ама до къде ще стигнеполките шлю.ши се натискат за американска войска да ги брани от руснаците ама забравят че една трета от полша е вековна германска земя подарена им от татко сталин- така е
144
1
 
2
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 години
До Дончо Тръмпов 175 А при първокласниците как е ?Хи,хи..!
143
21
 
8
 
! Отговори
Отговор преди 3 години
Заради завоевателя Путин.
142
6
 
28
 
! Отговори
Дончо Тръмпов преди 3 години
ФАЩ трябва да бъде заличена от лицето на Земята за да има мир!!Това е ясно и на третокласниците!!
141
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едни му викат демокрация, други окупация, все едно. Положението ще е такова още 25 години. според някакъв таен договор. А златния резерв на Германия е в САЩ и там ще си остане.
140
12
 
27
 
! Отговори
DO 231 преди 3 години
Правилно си разбрал - Русия Бърше *** на Насраната Германия и ЕС .Русия е в Европа , винаги ще Помага да запазим земята си .Русия отоплява старите хора в ЕС с ресурсите си .Не знам как Американците насадиха толкова Омраза в Европейците към собствения си Дом .
139
9
 
31
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Защото САЩ и техния военен съюз НАТО да агресори и окупатори.САЩ имат повече от 700 военни бази извън държавата си, в страни от целия свят.Русия има едва 10 военни бази в чужбина.Ясно се вижда кой е агресор и окупатор и кой справедливо защитава земята си.