Арестуваха 400 души в Хага заради протест за мерките срещу COVID-19

Мирният протест прерасна в насилие, след пристигането на футболни фенове
22 юни 2020 08:55, Ния Христова
14
Арестуваха 400 души в Хага заради протест за мерките срещу COVID-19
Снимка: БГНЕС

Властите в Хага арестуваха близо 400 души, които са протестирали срещу мерките за ограничаване на коронавируса, предаде Асошиейтед прес.

След появата на футболни фенове, мирният протест прераснал в насилие. Те влязоха в сблъсъци с полицаи близо до централната железопътна гара, засипвайки ги с камъни и димки. За да бъде разпръсната тълпата се наложи да се включат конни полицаи и да се използва водно оръдие. 

Кмета на Хага първоначално беше забранил демонстрацията, но вчера разреши да се проведе кратък протест, понеже се оказа, че са се явили по-малко хора, отколкото се очакваше миналата седмица. Организаторите на протеста твърдят, че предложеният закон, формализиращ антивирусните мерки, е пресилен и антиконституционен.

В Туитър полицията съобщи, че около 400 души са били задържани през деня, но повечето след това са освободени. Общината посочи, че футболни фенове и други групи са дошли в града от цяла Нидерландия.

"Това няма нищо общо с демонстриране или свобода на изразяване. Тази група умишлено целеше да наруши обществения ред", коментира кметът на Хага Йохан Ремкес, цитиран от Асошийтед прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовЦитирай къде си прочел това.:))))
8
1
 
4
 
! Отговори
Където преди 3 години
има футболни фенове , гарантирано има дрогирани и алкохолизирани д-ебили братче. Не виждам смисъл нормалните хора да дават пари за този спорт , оставете ги да фалират , не ги финансирайте , така ще се освободим от това социално зло - фенството. То прерастна и в политическо , така се губи трезва и разумна преценка. Това явно е изгодно за някои.
7
0
 
17
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
"Мерките" целят да превърнат хората от социум в индивидуални добитъци, които се страхуват и подозират един друг и не смеят да контактуват. Трикът е стар като света. Уплашените добитъци можеш да ги закараш един по един до дръвника и ще се чува само тихо индивидуално блеене на моментната жертва.
6
2
 
16
 
! Отговори
на всеки километър преди 3 години
Хибридите на Путин са във целия свят вече, няма държава дето да не е разбунтувал със хибридни протести........................Зомбитата на т.нар. "демократични" "медии" сте повече.
5
2
 
18
 
! Отговори
балама преди 3 години
Е, те "феновете" са затуй - да дават повод на полицията "да се намеси". В защита на олигархията под прикритие на "демокрация", демек власт на народа, ама друг път.
4
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе те и нашите позитанчета щяха с десетки хиляди да се събират да правят метеж ама май ги е шубе от вируса дето повтарят че е измама :)))))
3
4
 
22
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 3 години
Когато Китай разпръсква и арестува незаконни демонстрации, това е нарушение на човешките права, мракобесие и тоталитаризъм.Когато Европейския съюз прави същото, това е демокрация :)Гледайте колко законно и демократично бие европейската полиция, в Русия и Китай никога не могат да бият и да арестуват демонстранти толкова свободно и демократично :)
2
19
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хибридите на Путин са във целия свят вече, няма държава дето да не е разбунтувал със хибридни протести.
1
5
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Тия не протестират срещу мерките, а срещу узасоняването им, като заплаха срещу демокрацията... а футболните фенове са същите полезни за някого ***, като тетките от су на 14.12.1989та година, които промовираха сeлянинa от бкп желев пред социалдемократа Дертлиев.