За дълголетие - расте биопроизводството в Европа

Най-голям ръст има в Австрия, Италия и Чехия
26 юни 2020 08:55, Петя Славова
8
За дълголетие - расте биопроизводството в Европа
Снимка: БГНЕС

За последните 7 години площите за биоземеделие в рамките на ЕС са скочили драстично, като ръстът е над 35%. Данните са на Евростат, предаде БГНЕС.

Сред държавите с най-голям дял в биоземеделието са Австрия, която държи първенството с 23.4% по биопроизводство сред общата използвана земеделска площ, следвана от Естония с около 19.6%, и Швеция – с 19.2% от общите обработваеми площи.

След тях се нареждат Италия -14,9%, Чехия – 14,1%, Латвия – 13,9% и Финландия-11,4%.

"Когато в Европа се говори за Зелена сделка, а в Европарламента се готвят да гласуват 25% биологични площи в рамките на общността до 2030 година, е някак си обидно слънчева България да е с едва 4-5% биопроизводство", твърди председателят на Българската асоциация на биопроизводителите Албена Симеонова.

Според данни на Министерството на земеделието и храните в последните седем години сертифицираните площи за отглеждане на биологични култури са се увеличили с над 7 пъти. Към 2018 г. площите в система на контрол са 162 332 ха, а към 2011 г. те са били 26 622 ха.

От 2015 година насам България заема едно от челните места по площи с лозя, отглеждани по методите на биологичното земеделие в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 3 години
Как точно "органичното" води до дълголетие? Това е една измама, даже и самото название "органично" е измамно. Щото човек яде само органична материя, не камъни и пруст..
3
0
 
2
 
! Отговори
noFreeman преди 3 години
лозята били био... знаете ли колко биоторове трябват за едно голямо лозе... защо не пишете за декар колко био торове и био срещу неприятели трябват и колко струват... няма да може да си продадете гроздето... не пишете глупости
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БЪЛГАРСКОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ(КОЕТО КАТО ИНОВАТИВНОСТ БЕШЕ ВОДЕЩО В СВЕТА) Е УМИШЛЕНО УНИЩОЖЕНО! НИКЪДЕ ВСЕ ОЩЕ НЯМА ПОВЕЧЕ ОТ ДЕВЕТДЕСЕТ ПРОЦЕНТА ОТ ОБРАБОТВАЕМИТЕ ПЛОЩИ ДА СА ПОКРИТИ ОТ КАПКОВО НАПОЯВАНЕ, А НАШИТЕ ***-*** РАЗПРОДАДОХА СИСТЕМАТА КСТО СТАРО ЖЕЛЯЗО! ДРУГОТО Е ДРЪН, ДРЪН ТА ПЛЯС...
1
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дълголетие според кой? Няма никакви доказателства в тази посока. Биосектата се разраства, това са тъжната новина.