Двама българи в Германия: Работа, сън, работа, сън и много, много студ

Разказ за невероятния физически и психически стрес в кланиците
Обновена: 28 юни 2020 12:47 | 28 юни 2020 12:28, Елка Василева
252
Двама българи в Германия: Работа, сън, работа, сън и много, много студ
Снимка: архив, БГНЕС

Стефан и Иван идват от България. И двамата са работили за германските кланици "Тьонис". Пред германски вестник те разказват за невероятния физически и психически стрес, на който са били изложени там.

Медиите в Германия бавно повдигат завесата на мълчанието, прикривала досега скандалните условия на труд в кланиците „Тьонис", където заразените с коронавирус са вече над 2000.

Двама бивши работници от България разказват пред вестник „Аахенер Нахрихтен" за невероятния физически и психически стрес, на който са били изложени там. Изданието нарича двамата работници Стефан и Иван, но уточнява, че истинските им имена са били променени, пише Дойче веле.

Какво преживях в "Тьонис"

Стефан работил пет месеца в кланицата, като през цялото време бил само нощна смяна - от 17:30 до 4 сутринта. На няколко пъти молил да не работи само нощем, но никой не му обърнал внимание. 58-годишният българин мъкнел по цяла нощ 20-килограмови парчета месо. Месечно получавал по 1200 евро.

Иван също вече не работи за „Тьонис", а в спомените му за това място доминира едно-единствено усещане: „Студено, много студено беше".

Още по темата

„И двамата българи постоянно говорят за студа в кланицата", отбелязва изданието и допълва: „В един доклад на Министерството на труда в Северен Рейн-Вестфалия, изготвен през 2019 година, също става дума за този проблем. Там се казва, че тежкият физически труд при температури под 12 градуса и при продължително работно време води до „сериозни увреждания на здравето".

30 месопреработвателни предприятия в провинцията са били инспектирани именно заради този проблем, като в 85% от тях са били констатирани „сериозни недостатъци". От доклада не става ясно дали и кланицата "Тьонис" е била контролирана", пише изданието.

Стефан и Иван разказват, че повечето работници остават при „Тьонис" само по няколко месеца. После или сами се отказват, или ги уволняват.

Стефан твърди, че това не е случайно: „Изхвърлят работниците, преди да са минали 6-те месеца пробен срок", казва той. Така работниците нямат право на пълен отпуск, а и могат да бъдат уволнени по бързата процедура - даже и да са заболели. Стефан разказва и за началници, които нарочно пускали поточната лента на по-бързи обороти, което превръщало работата в истински ад.

"Работа, сън, работа, сън"

Що се отнася до настаняването, Иван не е имал никакви проблеми. Но само защото веднага се преместил при роднини. Как живеели останалите, не можел да каже, защото време за разговори по време на работата не оставало. „Работа, сън, работа, сън" - такъв бил техният делник.

Стефан бил настанен в общежитие на фирмата-подизпълнител, където всичко било нормално. „Но едва ли ще се намерят много германци, които да нарекат нормални описаните от него условия", коментира „Аахенер Нахрихтен". В началото живеели по двама в стая, но още след първия месец се наложило да се сгъстят - в стаите живеели по осем души, които си поделяли една кухня и една баня.

Днес Стефан живее в друга германска провинция. Търси си нова работа и посещава курсове по немски език. „Без езикови познания нямаш никакъв шанс", казва мъжът. Иван вече се е уредил - работи като куриер. „Поне не е студено като в кланицата", казва той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направо намразих държавата, заради хората ни чужбина. Всички отиват от чудо там, а не фа ядосват правителството.
179
8
 
35
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
Ей, колко злобни човечета тук. Те от кеф са отишли да работят там,скапаняци нещастни.
178
19
 
17
 
! Отговори
Никой преди 3 години
Нали за работа са отишли,пък после не им харесало,било само работа,в къщи и обратно.Така е като идеш да работиш в чужбина,няма чалготеки,няма дискотеки,тези неща през отпуската само.
177
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигора са знаели условията в кланицатаИзобщо за какво са се жалва ли,ама бай *** кьдето и да иде все тьрси на хляба меко с спортното си облекло!
176
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да стоят в Българиия и да работят за чалгафон връзкаросеяндурски, българите много обичат да плащат заплатите на миризливи връзкари партийни бизнесмяни и с удоволствие ги преизбират и им ръкопляскат като умственоувредени
175
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 163Кой работодател ще ти иска мнението ти, за него ти не си човек,а КАСИЧКА!!!
174
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да си седят в БГ където пак ще носят ама за 700 лева.
173
23
 
22
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Има достатъчно работа в българия къде са утишли да дирят михаля в германия и какво очакваха милионери ли да се завърнат.
172
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да са учили да работят друго.Кво да гиправиш като освен да носят за друго не стават.
171
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Питате,къде са робите?
170
8
 
31
 
! Отговори
Gogo преди 3 години
Бели роби в демократична Германия. Пълно лицемерие от страна на немците, а ще се жалват че се шиели дрехи за без пари в Индия?!
169
10
 
12
 
! Отговори
Arbeit maht Frei преди 3 години
... работа - сън - работа - сън ...------------------------------------------------ Ами само работа, аааААА? Ама и с претенции, ама хааа
168
2
 
16
 
! Отговори
сори преди 3 години
Минусовите температури са увредили имунните им системи и се е стигнало до голям брой заразени, ако приемаме всичко за чиста монета.
167
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Трябва ли да изпитвам вина задето живота на някои хора е дълга поредица от погрешни решения? И в София има мизерия, лично съм я преживял, но съм направил нещо от себе си вместо да се оплаквам и да търся съчувствие. Не, няма човещина. Нито има в мен, нито някой е проявил към мен."Кажи им *** УЕЕЕ! ЧУАЙТИ ЛИ УЕЕЕЕ! ША МАЛЧИТИ СЯ УЕЕЕ!
166
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Стефан и Иван можеха да завършат мениджмънт в Итън или инфирмационни технологии и да взимат големи заплати и да живеят добре при демокрацията, но понеже ги мързи да се самоусъвършенстват да не се оплакват, че работят в кланица за мизерно заплащане."*** жалкаря ...
165
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Аз съм с висшо и взимам повече от президента, ама и отговорностите са ми повече."Евъъъъъ артииик! АХАХАХХА!
164
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГерманецПитай Гешев, за него мрънкачите са за затвора, олигарсите са невинни като сълзи.
163
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 179Ако не си от София, кой ша ти га даде таз заплата?
162
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз за тея пари пиша мейли на канапето у нас в ямбол и даже си дремвам от време на време..
161
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите са роби по рождение.. доказателство е това,че отиват доброволно да бачкат при такива условия и то на заплата, която е близо до средната за софия..