Двама българи в Германия: Работа, сън, работа, сън и много, много студ

Разказ за невероятния физически и психически стрес в кланиците
Обновена: 28 юни 2020 12:47 | 28 юни 2020 12:28, Елка Василева
252
Двама българи в Германия: Работа, сън, работа, сън и много, много студ
Снимка: архив, БГНЕС

Стефан и Иван идват от България. И двамата са работили за германските кланици "Тьонис". Пред германски вестник те разказват за невероятния физически и психически стрес, на който са били изложени там.

Медиите в Германия бавно повдигат завесата на мълчанието, прикривала досега скандалните условия на труд в кланиците „Тьонис", където заразените с коронавирус са вече над 2000.

Двама бивши работници от България разказват пред вестник „Аахенер Нахрихтен" за невероятния физически и психически стрес, на който са били изложени там. Изданието нарича двамата работници Стефан и Иван, но уточнява, че истинските им имена са били променени, пише Дойче веле.

Какво преживях в "Тьонис"

Стефан работил пет месеца в кланицата, като през цялото време бил само нощна смяна - от 17:30 до 4 сутринта. На няколко пъти молил да не работи само нощем, но никой не му обърнал внимание. 58-годишният българин мъкнел по цяла нощ 20-килограмови парчета месо. Месечно получавал по 1200 евро.

Иван също вече не работи за „Тьонис", а в спомените му за това място доминира едно-единствено усещане: „Студено, много студено беше".

Още по темата

„И двамата българи постоянно говорят за студа в кланицата", отбелязва изданието и допълва: „В един доклад на Министерството на труда в Северен Рейн-Вестфалия, изготвен през 2019 година, също става дума за този проблем. Там се казва, че тежкият физически труд при температури под 12 градуса и при продължително работно време води до „сериозни увреждания на здравето".

30 месопреработвателни предприятия в провинцията са били инспектирани именно заради този проблем, като в 85% от тях са били констатирани „сериозни недостатъци". От доклада не става ясно дали и кланицата "Тьонис" е била контролирана", пише изданието.

Стефан и Иван разказват, че повечето работници остават при „Тьонис" само по няколко месеца. После или сами се отказват, или ги уволняват.

Стефан твърди, че това не е случайно: „Изхвърлят работниците, преди да са минали 6-те месеца пробен срок", казва той. Така работниците нямат право на пълен отпуск, а и могат да бъдат уволнени по бързата процедура - даже и да са заболели. Стефан разказва и за началници, които нарочно пускали поточната лента на по-бързи обороти, което превръщало работата в истински ад.

"Работа, сън, работа, сън"

Що се отнася до настаняването, Иван не е имал никакви проблеми. Но само защото веднага се преместил при роднини. Как живеели останалите, не можел да каже, защото време за разговори по време на работата не оставало. „Работа, сън, работа, сън" - такъв бил техният делник.

Стефан бил настанен в общежитие на фирмата-подизпълнител, където всичко било нормално. „Но едва ли ще се намерят много германци, които да нарекат нормални описаните от него условия", коментира „Аахенер Нахрихтен". В началото живеели по двама в стая, но още след първия месец се наложило да се сгъстят - в стаите живеели по осем души, които си поделяли една кухня и една баня.

Днес Стефан живее в друга германска провинция. Търси си нова работа и посещава курсове по немски език. „Без езикови познания нямаш никакъв шанс", казва мъжът. Иван вече се е уредил - работи като куриер. „Поне не е студено като в кланицата", казва той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
19
 
6
 
! Отговори
Руски капиталисти преди 3 години
До Българин"Като не ви харесва в Германия, отивайте на работа в Матушката!Перфектни работни условия и перфектна заплата!" Не трябва вашите гур бетчии.Имаме доста много евтини работници от Средна Азия.Украина и Молдавия. за да работи в Русия, трябва изпит на Руски език,медицински тести,мед.осигуровка и данък. Ку-ку Мудак не умен.
159
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама направете фирми и викнете германци да ви робуват бе Андрешковци !Кой ви пречи сега да станете робовладелци ?Но как да станете капиталисти-робовладелци, като първото нещо което направихте, когато ви върнаха имотите, вие ги продадохте, но не за да ги инвестирате в собствен бизнес, а си купихте коли и тръгнахте на почивка в Гърция, Турция, Европа...Дубай, Арабските емирства.
158
5
 
25
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
Да пази Господ да работиш за бивш комунист и настоящ капиталист!
157
1
 
25
 
! Отговори
NRW преди 3 години
Привет от Вестфалия! Яд ме е на немците, много! Заради постоянната консумация на месо, то трябва да е евтино и винаги на разположение в магазините. На ви евтини месо сега, барбекюто по парковете ще го гледате по телевизията!Яд ме е на Лашет, румънците и българите му били вкарали вируса в кланиците. Опитва се да отклони вниманието от катастрофалните условия на работа. И да, те са катастрофални за Германия. Никой немец няма да работи под такива условия. Купувайте по-малко, но качествено месо!
156
27
 
11
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Като не ви харесва в Германия, отивайте на работа в Матушката!Перфектни работни условия и перфектна заплата!П. С. Абе, някой петолъчник може ли да ми каже, съществуват ли още ленинските съботници в Рассия?
155
4
 
29
 
! Отговори
Денги преди 3 години
До АнонименЩот са дошли в Европа да хрантутят, а не да работят. Меркел си отвори , с идеята за евтина ряботна ръка, както преди години е станало с турските гастербайтери, но за разлика от тях печките и арабите не обичат да работят и сега цяла Европа страда.
154
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 175 Анонимен"новите" германци са ги назначили на леки работи като контрола по влакове, трамвай, по гарите. видях даже и полицай назначени от тях !
153
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новите западни Робовладелци!Що не вземат на работа при тези робски условия на труд местното немско население или "новите" германци от Африка или Близкия Изток, ай?????
152
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 169Кой ми го казва това? Човек който дори не умее писмено да се изразява,както е прието,но за сметка на това има претенции,за нещо повече от аутсайдер в повечето бласти на живота?Невъзможността за професионална и житейска реализация е право пропорционална на желанието да обвиняваш всички останали за собствената си некъдърност и вродено малоумие!
151
3
 
40
 
! Отговори
Изтрит коментар преди 3 години
Главният директор на кланиците, в интервю заяви, че условията са такива, за да не се повиши цената на месото с 9 евроцента на килограм ! НЕ МИ ТРИЙТЕ КОМЕНТАРА - ПРАВОТО НА ИНФОРМАЦИЯ Е КОНСТИТУЦИОННО ПРАВО !!!
150
18
 
25
 
! Отговори
Бг преди 3 години
Ами те какво искат сън, секс, много деца и на банкомата това го има само тука, там се бачка за да вземеш пари!
149
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До eve1Бъди сигурен,че ако предложиш на шефа си решение,с което ще подобриш производителността или цената на продукта,който произвеждаш,заплатата ти в никакъв случай няма да бъде 400 евро!
148
6
 
43
 
! Отговори
eve1 преди 3 години
В нашата фирма работим при съшите,даже и по-тежки условия за 400 евро.Но в България това се приема за нормално а в Германия за новинавска сензация.
147
3
 
22
 
! Отговори
eve1 преди 3 години
В нашата фирма работим при съшите,даже и по-тежки условия за 400 евро.Но в България това се приема за нормално а в Германия за новинавска сензация.
146
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Па сигурно навремето, като ходехме по бригади да работиме ангария на червените разбойници, беха по-добри условията, случвало се било сега да делят 2-*** по една стая :))) бе то бехме по 20 човека у стая бе и к'ви 1200 евро тогава, по една консерва грах с изтекъл срок и толкова, в най-добрия случай другарето да те поФалат
145
6
 
23
 
! Отговори
До 156 преди 3 години
И от къде разбра че са предатели...може би не искат да гласуват и да живеят под управление на премиер мафиот...а това за разболяването не го разбрах...то вече в Бг няма лекари тъй като си ги биете...и кадърните са на Запад..Айде бегай да си гласуваш за тиквата и да си земаш заплата под масата
144
27
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стефан и Иван можеха да завършат мениджмънт в Итън или инфирмационни технологии и да взимат големи заплати и да живеят добре при демокрацията, но понеже ги мързи да се самоусъвършенстват да не се оплакват, че работят в кланица за мизерно заплащане.
143
26
 
14
 
! Отговори
Програмист софиянец преди 3 години
До 152Не, приятелю, дори съм много социален. Но с равните ми. А за останалите - на кой по дяволите му пука за прислугата? Пиживяхте си в соца, помачкахте ни 45 години с диктатурата на пролетариата. Сега вашето време свърши, и с удоволствие слушам гладните вопли на работническата класа, която някога ме мачкаше.
142
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората отиват доброволно, не знаят език, не знаят правата си, добавки за нощен труд и т.н. , а защо отиват там? Защото в България няма работа, което е факт. Няма как всички да са ИТ с топ заплати. За същата работа, нощна смяна, при такива условия в България, заплата е 800 лв.
141
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При демокрацията умните и кадърните успяват и забогатяват, само необразованите и аутсайдерите ранотят в кланици за мизерно заплащане, демокрацията е най-добрата система.