Двама българи в Германия: Работа, сън, работа, сън и много, много студ

Разказ за невероятния физически и психически стрес в кланиците
Обновена: 28 юни 2020 12:47 | 28 юни 2020 12:28, Елка Василева
252
Двама българи в Германия: Работа, сън, работа, сън и много, много студ
Снимка: архив, БГНЕС

Стефан и Иван идват от България. И двамата са работили за германските кланици "Тьонис". Пред германски вестник те разказват за невероятния физически и психически стрес, на който са били изложени там.

Медиите в Германия бавно повдигат завесата на мълчанието, прикривала досега скандалните условия на труд в кланиците „Тьонис", където заразените с коронавирус са вече над 2000.

Двама бивши работници от България разказват пред вестник „Аахенер Нахрихтен" за невероятния физически и психически стрес, на който са били изложени там. Изданието нарича двамата работници Стефан и Иван, но уточнява, че истинските им имена са били променени, пише Дойче веле.

Какво преживях в "Тьонис"

Стефан работил пет месеца в кланицата, като през цялото време бил само нощна смяна - от 17:30 до 4 сутринта. На няколко пъти молил да не работи само нощем, но никой не му обърнал внимание. 58-годишният българин мъкнел по цяла нощ 20-килограмови парчета месо. Месечно получавал по 1200 евро.

Иван също вече не работи за „Тьонис", а в спомените му за това място доминира едно-единствено усещане: „Студено, много студено беше".

Още по темата

„И двамата българи постоянно говорят за студа в кланицата", отбелязва изданието и допълва: „В един доклад на Министерството на труда в Северен Рейн-Вестфалия, изготвен през 2019 година, също става дума за този проблем. Там се казва, че тежкият физически труд при температури под 12 градуса и при продължително работно време води до „сериозни увреждания на здравето".

30 месопреработвателни предприятия в провинцията са били инспектирани именно заради този проблем, като в 85% от тях са били констатирани „сериозни недостатъци". От доклада не става ясно дали и кланицата "Тьонис" е била контролирана", пише изданието.

Стефан и Иван разказват, че повечето работници остават при „Тьонис" само по няколко месеца. После или сами се отказват, или ги уволняват.

Стефан твърди, че това не е случайно: „Изхвърлят работниците, преди да са минали 6-те месеца пробен срок", казва той. Така работниците нямат право на пълен отпуск, а и могат да бъдат уволнени по бързата процедура - даже и да са заболели. Стефан разказва и за началници, които нарочно пускали поточната лента на по-бързи обороти, което превръщало работата в истински ад.

"Работа, сън, работа, сън"

Що се отнася до настаняването, Иван не е имал никакви проблеми. Но само защото веднага се преместил при роднини. Как живеели останалите, не можел да каже, защото време за разговори по време на работата не оставало. „Работа, сън, работа, сън" - такъв бил техният делник.

Стефан бил настанен в общежитие на фирмата-подизпълнител, където всичко било нормално. „Но едва ли ще се намерят много германци, които да нарекат нормални описаните от него условия", коментира „Аахенер Нахрихтен". В началото живеели по двама в стая, но още след първия месец се наложило да се сгъстят - в стаите живеели по осем души, които си поделяли една кухня и една баня.

Днес Стефан живее в друга германска провинция. Търси си нова работа и посещава курсове по немски език. „Без езикови познания нямаш никакъв шанс", казва мъжът. Иван вече се е уредил - работи като куриер. „Поне не е студено като в кланицата", казва той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
1
 
1
 
! Отговори
Кико преди 3 години
В България:леж па яж, леж па яж! Мамка им германска!
199
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами трудно е......не ги берем по дърветата парите в чужбина.Аз преди 18 години спях в палатка и работех в строителството.Сега имам апартамент ,нова кола и хотел в България!
198
5
 
10
 
! Отговори
Цоко преди 3 години
Само слабо.уме.н може да се надява да отиде в чужда държава без да знае езика на домакините и да се надява, че ще се отнасят добре с него. Споделям от личен опит за работа в UK. Учете език преди да тръгнете в чужбина. Иначе жална ви майка. Ставате модерни роби, това е правило, а не изключение.
197
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моля недей да съдиш веднага сънародника си бил съм в Италия отношенията към българите и тяхните хора са различни като оставаме за малко без работа ни даваха по една метла да метем паркинга а италианците пушеха цигари и ги хвърлят и ни се подиграват
196
6
 
28
 
! Отговори
СС преди 3 години
Навсякъде по света, даже и у нас, в кланиците е студено и работата е тежка. Къде е драмата?
195
8
 
24
 
! Отговори
За БГ преди 3 години
БРАТЯ САМИ СИ ГО ПРИЧИНИХМЕ. ЗАЩО ПОЗВОЛИХМЕ НА БГ УПРАВНИБИТЕ ОТ ПРЕХОДА ДА ЛИКВИДИРАТ ПРОИЗВОДСТВОТО У НАС НИКОГА БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ИМ ГО ПРОСТИ. СЕГА БЪЛГАРИТЕ СА РОБИ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ И УМИРАТ ЕЗ ДА ВИДЯТ БЛИЗКИТЕ СИ А ПРЕХОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ ЖИВЕЯТ ШИРОКА В БОЯНА СИМЕОНОВО И Т.Н. И СЕ НАДСМИВАТ НАД НЕЩАСТИЕТО. ПРОСТИ ХОРА ВСЕКИ ГИ МАНИПУЛИРА ДОКАТО НЕ СЕ ОСЪЗНАЕМ. А ХИТЛЕЕРИСТИТЕ ВЕЧЕ СА НАТРУПАЛИ ГОЛЯМА КАРМА И ЩЕ СИ ПОНЕСАТ ПОСЛЕДСТВИЯТЯ ЗАТОВА КОРОНАВИРУСА ЧИСТИ ЗАПАДНИЯ СВЯТ ТОВА НЕ Е ВИРУС
194
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В една статия допълваха,че трябва да се преосмисли позицията на ЕС по тия квоти за производство.Защо , пишеше там, българите не си произвеждат месо в България,ами трябва да робуват на такива експлоататори. Ясно е, че като се ликвидира изкуствено конкуренцията, ще има такива злоупотреби с хората.А дали се казват Мюмюн, Бойко,Румен или Корнелия, в случая абсолютно няма значение.
193
1
 
16
 
! Отговори
От време оно преди 3 години
Аргатина живот няма!
192
3
 
25
 
! Отговори
Злати преди 3 години
Същата работа е и в Кипър, имам приятелка там, не искаше да бачка в България, че не е престижно, затова отиде в Кипър да работи в хотел по 10 часа, няма събота няма неделя,няма празник, всеки божи ден бачкане! Ама пусто нали е по престижно да се работи в чужбината, а и еврото после се обръща по 2 в България и е баровка!
191
1
 
14
 
! Отговори
мина онова време.... преди 3 години
До ИвановКогато през желязната завесе с две ръце ни канеха за пропаганда!За два гурбета на Запад къща построявахме а сега всичко там си остава!
190
12
 
6
 
! Отговори
Джери-бързата пушка! преди 3 години
Трудът убива,бре!Сексът убива също!Да живее МЪРЗЕЛА-най и най-важното удоволствие в историята на Човечеството!!!Няма по голямо удоволствие от това да не правиш нещо!Италианците казват-"Долче фа НИЕНТЕ".Аз съм на 60+ и не ми се е налагало да изпитвам отвращението-бачкане,бре!пп-Само кофти казармата комунистическа ме затрудни в моя Живот,бре!
189
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 36Тъкмо такива като тебе, които виждат *** като "спасител", а Борисов - като милиардер, са обречени да бъдат роби и там, и тук, и навсякъде.За мързеливите и простите никъде няма ни работа, ни живот.
188
17
 
26
 
! Отговори
Сата Н преди 3 години
ПЛЮВАЙТЕ НА ВОЛЯ ПРЕДИШНИТЕ.НО НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ЧЕ ПРЕЗ И БЛАГОДАРЕНИЕ НА НЕГО 92 % ИМАТЕ СОБСТВЕНИ ЖИЛИЩА-------Това не е верно.Българите си имат частната собственост още от турско време и комунистите изобщо не са се занимавали с раздаване на земя, а само с взимане.
187
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повечето коментари тук са безпощадни към чуждото нещастие и оправдаващи съвременното капиталистическо робство , наричайки неговите жертви "мрънкачи ".Затова българите си избират да ги управляват мутри и ги държат по върховете с десетилетия. Заслужавате си съдбата. Само дето покрай 90% безмозъчни горят и много стойностни и интелигентни хора!
186
14
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прекрасният капитализъм в цялата му прелест! Човекът е просто един чарк в добре смазана машина , както е писал Алеко Константинов още 19ти век!
185
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
292ри, на теб ти харесва да плащаш заплатите на мутри и умственоизотанали чалгаджии които те управляват и да им ръкопляскаш като безмозък, така че не съди другите какво предпочитат и какво не!
184
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
203 ти, тия германци ти плащат евросубсидиите на умственоизостаналите миризливи чалгаджии на които ръкопляскаш и които избираш да те управляват вече 30 години
183
15
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Егати скапаната Германия и алчните им олигарси. Който не е ходил в чужбина не знае каква експлоатация пада там. Вярно че в България заплатите са ниски ама и работата е айляк.
182
4
 
25
 
! Отговори
Рачко Пръдлето преди 3 години
То и прасето се коли зимата на студа, щото ако го удариш през август на 30 градуса, мухите ще го изядат преди да си го прибрал в бурканите или както сега е модерно, във фризера
181
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Български граждани са в чуждите страни, за да изхранват, а не да дразнят коментиращите и политиците