Втори тур на общинските избори във Франция - рисковетe за Макрон

След първия тур в Париж води социалистката Ан Идалго
28 юни 2020 11:48, Елка Василева
5
Втори тур на общинските избори във Франция - рисковетe за Макрон
Еманюел Макрон. Снимка: архив, БГНЕС

След социално недоволство и критики към управляващите заради коронавирусната криза партията на президента Еманюел Макрон се подготвя за поражение на втория тур на общинските избори днес, предадоха световните агенции. Вотът започна в 8 ч. местно време.

Първият тур беше на 15 март. Тогава заради изолацията заради коронавируса едва 44 процента от избирателите отидоха да упражнят правото си на глас.

Франция беше тежко засегната от пандемията и регистрира над 29 750 смъртни случая от COVID-19. Заради заразата вторият тур на местните избори дори беше отложен от 22 март за днес, а във Френска Гвиана, където ситуацията е особено обезпокояваща, той няма да се проведе тази неделя, а на по-късен етап.

След първия тур в Париж социалистката Ан Идалго, която е досегашен кмет, води, което е удар за центристите на Макрон. Центристкият кандидат и премиер Едуар Филип води в надпреварата за кметското място на Хавър, но сега не е сигурно, че ще спечели и евентуално поражение може да постави под въпрос поста му начело на правителството.

Още по темата

Вотът беше предшестван от напускане на депутати от парламентарната група на партията на Макрон, което доведе до това, че тя изгуби абсолютното си мнозинство в парламента. Поражение днес за Република напред може да направи още по-крехко това отслабено парламентарно мнозинство.

Зелените, в много случаи съюзени с левицата, се надяват да укрепят позициите си в общинските съвети, стремейки се към надграждане на успеха си от изборите за Европейски парламент миналата година, когато те станаха трета политическа сила във Франция след центристите на Макрон и крайнодесните от Национален сбор. Очаква се Зелените да запазят Гренобъл, но те участват в надпреварата и в Лион, Тулуза, Страсбург, Тур и Безансон.

Социалистите заедно със Зелените и комунистите се надяват освен запазването на Париж да "изтръгнат" Марсилия от ръцете на Републиканците.

Републиканците пък се надяват да запазят по-голямата част от спечеленото на изборите през 2014 г., когато те се възползваха от непопулярността на тогавашния президент Франсоа Оланд.

Местните избори се произвеждат две години преди президентските избори във Франция.

Самият Макрон пък е планирал да направи изявление утре, ден след изборите. Тогава той ще даде първите отговори на предложенията, формулирани по време на Гражданската конвенция за климата - събрание на 150 граждани, избрани с жребии. Спекулира се, че в зависимост от резултата от изборите днес президентът може да направи и промени в правителството.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ква Франция,каква Германия каква Европа бе господа.Всичко е американско.
2
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все повече гледа като Петър Москов фашиста.
1
4
 
1
 
! Отговори
ГРОБАР преди 3 години
А на първи тур, ТУЛУПА в ЦСЗ!