Предвещава ли превръщането на "Св. София" в джамия краят на Европа?

Проф. Емануел Мутафов с коментар по темата
30 юни 2020 23:00, Петя Славова
165
Предвещава ли превръщането на "Св. София" в джамия краят на Европа?
Снимка: БГНЕС

От няколко месеца още по-усилено се артикулира намерението на сегашното турско правителство да превърне "Св. София" в постоянно действаща джамия. Основното решение в тази посока ще бъде взето на  2-и юли от Съвета на министрите на Р Турция. Политическите анализатори по света смятат, че това е отчаян ход на управляващите в Анкара да превърнат президента Реджеп Ердоган поне в спасител на традициите на нацията заради спадащото доверие в управлението, провала с превенцията на разпространението на корона вируса, икономическата криза и др. Протести срещу това решение се появиха от Гърция, от отговорника за религиозните свободи в Държавния департамент на САЩ, от ЮНЕСКО, Руската православна църква и пр. Европейският съюз обаче не взима отношение, предава БГНЕС.

През изминалата седмица се появи и писмо, инициирано от група американски византолози, което иска основно да предизвика дебат около статута и стопанисването на църквата "Св. София" в Константинопол/Истанбул, предава Проф. д-р Емануел Мутафов, директор на Институт за изследване на изкуствата. Според цвета на съвременната византология основен е въпросът не дали основната църква на Византия ще бъде музей или джамия, а коя институция ще я стопанисва. Смяната на юрисдикцията върху историческата сграда би довела до по-безотговорното ѝ ползване и респективно до щета върху нейната историческа стойност, т.е. до повреждане на средновековните мозайки, с които най-вече е известна "Св. София".

След падането на Константинопол в ръцете на османците "Св. София" и много други християнски светини са превърнати в джамии. Като такава тя функционира между 1453 и 1934 г. и е вакъфски имот, т.е. стопанисва се от Директората на религиозните фондации между 1923 и 1934 г. Оценявайки нейната историческа стойност, Министерският съвет на Турската република прехвърля собствеността на Министерството на образованието. Тогава сградата е затворена за молитва на мюсюлманите.

В наши дни "Св. София" е под юрисдикцията на турското Министерство на културата и туризма, а в нея се помещава и Дирекцията на музея "Света София", която е отговорна за всички останали църкви музеи в Истанбул. От 1991 г. в музея има помещение за молитви на мюсюлманите, а от 2016 г. от минаретата, прибавени от османците, редовно се чуват призивите за намаз на имамите. С други думи, поне от няколко десетилетия единственото вероизповедание, на което е позволено да се моли в "Св. София", е мюсюлманското и в този смисъл тя отдавна функционира като музей и ислямски храм, но не и като църква.

В тази връзка Министерство на културата и туризма на Турция се явява добър стопанин на паметника, който носи на съседката ни приходи от около 4 милиона посетители годишно. По-голямата част от тези туристи обаче посещават музея предимно заради неговите византийски мозайки, които не са скрити от пана, предназначени да не разсейват мюсюлманите при тяхната молитва, както вече се случва в някои църкви джамии под юрисдикцията на Директората на религиозните фондации. Прехвърлянето на собствеността би довело и до прекратяване или поне до забавяне на реставрационните дейности в "Св. София", които са абсолютно наложителни.
"Света София" в Истнабул

На подобни аргументи от световната общност турският зам.-министър на външните работи отговори, че "статутът на "Св. София" е вътрешен (турски – б.м.) проблем". Това би било вярно, ако "Св. София" не беше паметник от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО и ако той не се смяташе за църквата майка, великата/голямата църква на християните в Европа от Юстиниян I досега.

На този фон желанието на специалистите по византийско изкуство и по опазване на културното наследство е единствено "Св. София" да остане музей и да продължи да се реставрира според световните стандарти. Съвременната европейска цивилизация е изградена върху наследството на антична Гърция, на християнския хуманизъм и Просвещението. Превръщането на един от символите на християнството, посветен на Божията премъдрост, в обикновен молитвен дом за изповядващите исляма без адекватен собственик би представлявало край на европейската цивилизация, която постепенно става жертва на собствения си неолиберализъм, подчинен единствено на печалбата и изгодата от евтината работна ръка на гастарбайтерите. Вероятно затова Европейският съюз мълчи.

 


165
Още от ЕС
Германия предупреди: Европа няма да бъде ничия пионка
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
2
 
9
 
! Отговори
Мхм преди 1 седмица
Какви ракети, какви ф16, става дума за това че турците са диваци, които дълги години още няма да се цивилизоват.
Повечето туркини още ходят със забрадки... Мнооо са зле...
92
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не, не предвещава краят на Европа, по-скоро предвещава превръщането на Истамбул в новата ни столица.
91
8
 
1
 
! Отговори
До Кром преди 1 седмица
Като си ербап пращате Боки Банкята да каже позицията на БГ пред Тайпи. А иначе знам аз колко сте силни срещу 300 ф16 1000 дрона модерни ракети. Сега ще дойде коментара ама като дойдат руснаците хахах абсолютни жиноарии ше ви сикаме стягайте се
90
2
 
1
 
! Отговори
до Кром преди 1 седмица
ките сърбетата изобщо не сте сравними с турция. А на ония дет бойкотира- ей *** ти пари немаш бе какво ще бойкотираш, знаеш за коя реч говоря
89
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пълен европейски бойкот на Турция и Ердоган ще ни лази в краката...
88
3
 
5
 
! Отговори
... преди 1 седмица
...реставрация на иконни музайки. Така че и да се гневим и да се сърдим е безсмислено и то на политик с мегаломански мишки в главата. Тъжното е, че самата Турция губи европеизма си и хората живеещи там страдат, а за туризъм си е рай като цени, услуги, преживяване, космополитност
87
1
 
18
 
! Отговори
Е то затова преди 1 седмица
До ...Еее... то затова църкви в Близкия изток и Турция почти не остонаха,както и християни. Щото са мноооого толерантни. А в Европа минаретата стърчат като гора от щикове.
86
13
 
4
 
! Отговори
... преди 1 седмица
Ако погледнем обективно турската, а преди и османската държава са били толерантни към християнската вяра и изкуство за разлика от кръстоносните походи и рушенето на ислямско изкуство по вета. Мозайките и самите църкви не са разрушени, само са преобразени за техните си верски цели. Колкото и да се гневим това си е решение на турците и то в тяхна територия и имоти. Факт е, че има две църкви в самия Топ Капъ и са отворени музеи, самата "Света София" също се посещава като музей и е с активна рествра
85
2
 
18
 
! Отговори
Филип III Тракийски преди 1 седмица
Пресилено е да се говори за край на европейската цивилизация, но без съмнение това е един акт на вандализъм. Криминалното правителство на диктатора Ердоган действа по модела на талибаните в Афганистан и Ислямска Държава в Палмира, Сирия. В случая великолепните мозайки на тавана и по подовете ще бъдат замазани отново с вар и хоросан, защото в джамиите според корана не може да има изображения на хора и одушевени предмети. Турция трябва незабавно да бъде изключена от ЮНЕСКО. Там не е за варвари.
84
15
 
0
 
! Отговори
Вие, преди 1 седмица
Дето толкова спорите за тази сграда, поне ходили ли сте там?
Мрачно, студено излъчване, не е подходяща за отправяне на молитви към никой Бог. Прехвалена круша!
83
2
 
6
 
! Отговори
Krom преди 1 седмица
До император - абсолютно си прав. Има и други, които не се съобразяват - талибаните, моолите и всички подобни на тях. Вътрешно дело както казваш. Тези "вътрешни деятели" предизвикват отвращение в цивилизованите хора. Щом това ви устройва, действайте. Що се отнася до 2023 - виж сега, друже - на реваншизъм разчитат основно изпълнените с комплекси за малоценност п.омаци като теб. Живей си с мечтите - те ще ти останат. В замяна на безполезния ти изпълнен със злоба живот.
82
5
 
8
 
! Отговори
Погледни се преди 1 седмица
До Тюрк
Погледни се в огледалото. Приличаш ли на монголоид? Жълтобронзов тен,черна права коса,гънки на очите,скулесто лице,нисък ръст?Надали имаш тия всички фенотипни характеристики накуп. Най-много да имаш 1-2 от тия характеристики,а това означава,че отдавна не си чист тюрк. По-чисти тюрки има в Туркменистан,Азърбайджан,Казахстан,Узбекистан.
81
11
 
2
 
! Отговори
император преди 1 седмица
юнеско държава ли е? юнеско е една организация. това е решение на суверенна държава. всяка държава може да решава дали иска дадена постройка да бъде част от юнеско. относно чучура 2023 като дойде ще се види кой от къде какво.
80
1
 
7
 
! Отговори
Krom преди 1 седмица
До император - звучиш като човек, който отдавна пие от чучура - т.е. опитен. Щом те прави щастлив?!
79
4
 
21
 
! Отговори
Krom преди 1 седмица
До Турчин - Света София е част от световното историческо наследство! Списъка на ЮНЕСКО. Не знам дали схващаш, че това ви поставя редом до талибаните които стреляха по историческите паметници в Афганистан. Тоест, далеч от културните и нормалните хора. И това не е защото има такава необходимост, а просто за да се задоволи егото на новия ви султан.
78
5
 
1
 
! Отговори
император преди 1 седмица
няма проблем скоро ще пиете от чучура директно
77
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
*** рабора!
76
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До император

Пий си хапчетата
75
5
 
6
 
! Отговори
Генетична трансформа преди 1 седмица
Днешната популация в Турция е много интересна и е пример за генетична трансформация. За малко над 1000 години монголоидните тюрки се трансформират в почти бяла раса. В Анатолия тюрките не идват на празно място,а се смесват с потомци на хетите,иранци,араби,най-вече гърци,а и също не малко латинци остатъци от Латинската империя. Отделно на по-късен етап се омесват със славяни от Балканския полуостров,украинци,албанци,унгарци,власи,модовци.
74
10
 
7
 
! Отговори
Император преди 1 седмица
Проблемът е че бг няма кой да ги пита. Турция мощни. Лозанското пада 2023. погледнете картите и стягайте колана. Не остан мн!