Предвещава ли превръщането на "Св. София" в джамия краят на Европа?

Проф. Емануел Мутафов с коментар по темата
30 юни 2020 23:00, Петя Славова
165
Предвещава ли превръщането на "Св. София" в джамия краят на Европа?
Снимка: БГНЕС

От няколко месеца още по-усилено се артикулира намерението на сегашното турско правителство да превърне "Св. София" в постоянно действаща джамия. Основното решение в тази посока ще бъде взето на  2-и юли от Съвета на министрите на Р Турция. Политическите анализатори по света смятат, че това е отчаян ход на управляващите в Анкара да превърнат президента Реджеп Ердоган поне в спасител на традициите на нацията заради спадащото доверие в управлението, провала с превенцията на разпространението на корона вируса, икономическата криза и др. Протести срещу това решение се появиха от Гърция, от отговорника за религиозните свободи в Държавния департамент на САЩ, от ЮНЕСКО, Руската православна църква и пр. Европейският съюз обаче не взима отношение, предава БГНЕС.

През изминалата седмица се появи и писмо, инициирано от група американски византолози, което иска основно да предизвика дебат около статута и стопанисването на църквата "Св. София" в Константинопол/Истанбул, предава Проф. д-р Емануел Мутафов, директор на Институт за изследване на изкуствата. Според цвета на съвременната византология основен е въпросът не дали основната църква на Византия ще бъде музей или джамия, а коя институция ще я стопанисва. Смяната на юрисдикцията върху историческата сграда би довела до по-безотговорното ѝ ползване и респективно до щета върху нейната историческа стойност, т.е. до повреждане на средновековните мозайки, с които най-вече е известна "Св. София".

След падането на Константинопол в ръцете на османците "Св. София" и много други християнски светини са превърнати в джамии. Като такава тя функционира между 1453 и 1934 г. и е вакъфски имот, т.е. стопанисва се от Директората на религиозните фондации между 1923 и 1934 г. Оценявайки нейната историческа стойност, Министерският съвет на Турската република прехвърля собствеността на Министерството на образованието. Тогава сградата е затворена за молитва на мюсюлманите.

В наши дни "Св. София" е под юрисдикцията на турското Министерство на културата и туризма, а в нея се помещава и Дирекцията на музея "Света София", която е отговорна за всички останали църкви музеи в Истанбул. От 1991 г. в музея има помещение за молитви на мюсюлманите, а от 2016 г. от минаретата, прибавени от османците, редовно се чуват призивите за намаз на имамите. С други думи, поне от няколко десетилетия единственото вероизповедание, на което е позволено да се моли в "Св. София", е мюсюлманското и в този смисъл тя отдавна функционира като музей и ислямски храм, но не и като църква.

В тази връзка Министерство на културата и туризма на Турция се явява добър стопанин на паметника, който носи на съседката ни приходи от около 4 милиона посетители годишно. По-голямата част от тези туристи обаче посещават музея предимно заради неговите византийски мозайки, които не са скрити от пана, предназначени да не разсейват мюсюлманите при тяхната молитва, както вече се случва в някои църкви джамии под юрисдикцията на Директората на религиозните фондации. Прехвърлянето на собствеността би довело и до прекратяване или поне до забавяне на реставрационните дейности в "Св. София", които са абсолютно наложителни.
"Света София" в Истнабул

На подобни аргументи от световната общност турският зам.-министър на външните работи отговори, че "статутът на "Св. София" е вътрешен (турски – б.м.) проблем". Това би било вярно, ако "Св. София" не беше паметник от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО и ако той не се смяташе за църквата майка, великата/голямата църква на християните в Европа от Юстиниян I досега.

На този фон желанието на специалистите по византийско изкуство и по опазване на културното наследство е единствено "Св. София" да остане музей и да продължи да се реставрира според световните стандарти. Съвременната европейска цивилизация е изградена върху наследството на антична Гърция, на християнския хуманизъм и Просвещението. Превръщането на един от символите на християнството, посветен на Божията премъдрост, в обикновен молитвен дом за изповядващите исляма без адекватен собственик би представлявало край на европейската цивилизация, която постепенно става жертва на собствения си неолиберализъм, подчинен единствено на печалбата и изгодата от евтината работна ръка на гастарбайтерите. Вероятно затова Европейският съюз мълчи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
17
 
3
 
! Отговори
Turk преди 3 години
Такъв е манталитета на благочестивите християни : Турците са варвари унищожили са една прекрасна империя. Ама иначе се гордеят че от черепа на Никифор са направили чаша за вино. Оооо! Ние сме велики нашия войник е храбър ние сме християни, византийците са лоши но им разказахме играта но османците са варвари които разбиха тази империя люлка на демокрацията.. Същата империя в която братове се убиват за трона. Традицията продължава и в османската империя.
30
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До TurkПравославните християни,никога не са извършвали нещата които описваш,нито са насилвали хора,нито са имали робовладелци,нито са убивали някого в името на грабежа и религията както са правили други религии.
29
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Почти всички стари християнски храмове са построени върху други светилища на по-ранните религии. Общо взето, християнството убива културата на Балканите и ни връща в тъмните векове. Съвсем отделно пък даже и с убийствата на българското население, което се бори до последно и отказва да бъде покръстено. Почти цялата аристокрация е избита. После се чудите от къде тоя гнycен ген у българина, да създаде нещо толкова ужасно като "Народния съд".
28
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НАТО е в мозъчна смърт а кои са НАТО - ЕС и САЩ основно. Меркел трябва да бъде изгорена на кладата немчагите да бъдат изхвърлени от ЕС и фалирани и Франция да командва ЕС.
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Краят на Европа е настъпил много отдавна, това е гавра със останките на Европа. САЩ е същата работа, докато командваха света и го поучаваха как да живее затънаха във хаос и мръсотия и антирасизъм до комина на Белия дом.
26
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турция е продължение на Османската империя. Османската империя пък е макар отначало да е тюркски бейлик е продължение на Византия. Къде са византийците днес? На Босфора са. Говорят на турски и изповядват исляма. Мешвзи между тюрки, гърци, арменци и кюрди. Наследници на империи. Ако искат ще я направят на джамия, на мол или кръчма. Това си е тяхна работа.
25
5
 
1
 
! Отговори
читател преди 3 години
Доколкото знам Ердоган казанче само служби ще има вътре,няма да се променя статута на музей.
24
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очевидно Турция се възражда отново. Браво!
23
3
 
8
 
! Отговори
От друго ще е краят преди 3 години
Пример показаха големите автомобилни корпорации начело с германските - направиха си емблемите "дъгоцветни" да почетат "алтернативно-сексуалните" малцинства, защото те са по-равни от мнозинството, рийш ли. Да, ама на сайтовете си в мюсюлманските страни не посмяха - щото бизнес, това-онова, да не пострадат продажбичките. Ей това диво, слабоумно и алчно лицемерие ще затрие някога водещата цивилизация в света.
22
14
 
11
 
! Отговори
? преди 3 години
Обичам да ходя в Турция.Вкусна храна,усмихнати вежливи и услужливи хора.Качествени стоки и супер обслужване!Не мога да разбера плюещите по съседите.Какво всъщност искате?От какво сте недоволни?
21
15
 
10
 
! Отговори
Turk преди 3 години
Съвременната европейска цивилизация е изградена върху наследството на антична Гърция, на християнския хуманизъм.....Спрях да чета нататък. Какъв християнски хуманизъм? Латинците опустощиха Константинопол, християните избиха милиона в Африка, Америка и Азия и ще ми говорите за хуманизъм. Ха ха. А дали ще бъде църква, джамия или Синагога няма значение. Религиите само създават проблеми. Понякога пък ги решават. Ердоган е решил да се възползва. Там е турска територия ще си правят каквото искат.
20
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато е била църква, е била ллееешшш! То и сега не е хич красива де. Минавал съм от там, мога да твърдя, че това е сред най-грозните "постройки" които съм виждал в живота си. Според мен лично, няма почти никаква културна стойност. Наистина може би най-добре да бъде съборена и да се приключва веднъж завинаги с темата църква ли било, джамия ли било, трябвало ли, не трябвало ли... В крайна сметка това си е тяхната държава, ще правят каквото си искат. И в София има джамия направена на църква.
19
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е да не се спират опитите в Турция!И също така койотът да не спира да вие от ракетата!
18
6
 
5
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Това ще стане като се върнат БСП и ДПС на власт заедно с техния златен пръст Волен. Тогава църквите ще се превърнат в джамии.
17
9
 
7
 
! Отговори
Патриот И вемероист преди 3 години
Да живей България на осимнайси морета и три галактики,сужука,лютеница и македонска наденица!Гърция Турция,,чак до кахахстан,всичко е българско,чак до кулурадо.И имам исем байряка на всяка кока съм сложил.Да живей каракачанов борисов и отан...Аз обичам патриотизма,и се радвам когато назначаваме нашите велики кадри за директори на музеи и институции,въпреки че са прости,но са патриоти и ще мачкаме яко дорде не изядем и последния сужук и замязаме на шефа!
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще празнувате ли Джулай морнинг?
15
3
 
11
 
! Отговори
леле преди 3 години
Егати бозата ! Четеш, четеш и нищо ! Нито новина нито защо ЕС ще се разпада каквото е загловието !
14
8
 
2
 
! Отговори
V преди 3 години
Правят множество прозорци за да маскират пукнатините на вишистите .За този переод външни мазилки не са типични . В Европа дават шанс на майстори защото не развиват вишизма и няма проблеми. Едно може да се признае на вишизма .Променят цялата турска и мюсюлманска архитектура. Всички турски джамия са с по полегат купол копирайки сляпо света София .А той е такъв защото пропада .Оригиналния купол е бил замислен като куполите в долната част на снимката ;)
13
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тва за силовото налагане на Християнството от Св. княз Борис I е пълна глупост измислена от атеистите-комунисти.
12
10
 
2
 
! Отговори
V преди 3 години
Византия развива вишизма и света София е била построена от вишист ,а не от майстор. В резултат на това пада купола .Стените пропадат и през всички епохи се строят и надграждат контрафорбси .След това сина на вишиста ,също вишист започва да оправя работата на баща си .Купола е по сплескан от колкото е бил за да намали тежеста .И на снимката се виждат колонките на купола от едната страна са под наклон .Това премества центъра на тежеста и стените започват да се пропукват .Правят множество прозорци