Германия предупреди: Европа няма да бъде ничия пионка

"Трябва да изведем ЕС от тази криза като по-силна организация"
1 юли 2020 19:00, Елка Василева
124
Германия предупреди: Европа няма да бъде ничия пионка
Хайко Маас. Снимка: архив, БГНЕС

Германия се изправя пред трудна задача, поемайки от 1 юли ротационните председателства на ЕС и на Съвета за сигурност на ООН. Залогът по принцип е голям, а сега се прибавя и коронавирусната пандемия.

Сякаш пандемията от COVID-19 не е достатъчна, та сега към дневния ред на Германия се добавят и решаващите преговори за Brexit, обтегнатите трансатлантически отношения и израелско-палестинският конфликт. В такава обстановка федералната република се готви да поеме от 1 юли водеща роля в международните отношения.

В интервю пред ДПА германският външен министър Хайко Маас очерта целите на страната си в следващите месеци: силна и обединена Европа, изправена пред глобална криза и непредсказуеми напрежения.

Трябва да изведем ЕС от тази криза като по-силна организация, каза Маас. Като трите най-важни цели на страната си той посочва: „Трябва да решим финансовите въпроси, имам предвид приемането на програмата за възстановяване от кризата с коронавируса, както и многогодишната финансова рамка до 2027 г. Второ, трябва успешно да приключим Brexit-а. И трето, трябва да успеем да позиционираме Европа като единна сила в глобалната борба за надмощие между САЩ, Китай и Русия, която става все по-непредсказуема“, каза Маас.

Още по темата

„Сега имаме шанс уверено да заявим позициите си, ако действаме заедно като европейци. В противен случай се превръщаме в нечия пионка“, заяви германският външен министър.

Според Маас не е изключено пак да се наложи затваряне на граници, ако в даден регион на ЕС степента на заразяване с коронавирус е значително по-голяма от друг. Но това трябва да бъде договорено и координирано на общоевропейско равнище.

Германия ще се стреми към постигане на обща позиция по въпроса за коронавирусната пандемия в Съвета за сигурност на ООН.

Фактът, че досега това не е било възможно, е присъда за Съвета за сигурност, каза германският министър.Като причина за липсата на обща позиция Маас посочи американско-китайския конфликт. „Китай и САЩ трябва да оставят настрана различията си при обсъждането на такъв глобален проблем. Недопустимо е Съветът за сигурност да мълчи, когато целият свят се сблъсква с пандемия“, каза Маас.

„Това е поредният случай, в който Съветът за сигурност е на ръба на парализата. По важни актуални кризи като Сирия и коронавируса Съветът за сигурност вече не отговаря на изискванията, които има към него. Той постоянно сам възпрепятства работата си - понякога обструкцията идва от едната страна, понякога от друга“, посочи германският министър, цитиран от БТА.

„С оглед на сегашното положение, в което се намира Съветът за сигурност, нуждата от реформирането му е още по-належаща. Въпреки това обаче липсва балансиран подход по този въпрос“, оцени Маас.

Той потвърди, че Германия се стреми към постоянно място в Съвета за сигурност като част от подобна реформа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
1
 
! Отговори
Търговския преди 3 години
Ммвдеавусдаеамшкрнцмлкурвидаеа
83
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със 100 човека Чърчил бие съвместните нацистки войски на Германия Австрия Унгария Чехия Словакия.Срам и позор.
82
0
 
5
 
! Отговори
Търговския преди 3 години
Са меркеларката си яде предишните лайнета, ама времето дойде фгпссащ да си платят сметката
81
1
 
4
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 3 години
Английските пилоти умират бързо и по много на Спитфайърите, но не говорят откровено за качеството на самолета а само пият в баровете и умират, защото все пак защитават Родината си.Всички тия пропаганди които ги пишеш са абсолютни глупости измислени след войната, които няма кой да опровергае - германците са победени, а мъртвите английски пилоти са погребани
80
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германия не може да е гарант за нищо във военно отношение Франция е много пред тях.Само Рафал е с много поголеми възможности от еврофайтър който си е технологично допотопен самолет.
79
3
 
2
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 3 години
До Естествено че англичаните смазват луфтваффе.Спитфайъра е като космически кораб в сравнение с допотопният месершмьот.То затова в Битката за Британия германците имат 2500 убити пилоти на 1887 свалени самолети, а англичаните - 3000 убити пилоти на 1023 свалени самолети, при това почти всички свалени над Англия, много малко над Германия, защото Спинфайъра е много хубав самолет!Хубавото му е, че е бърз, за сметка на здравината и защитата, английските пилоти на него умират бързо и го знаят
78
2
 
1
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Да не се окаже обаче, че само на компютъра си герой а иначе очакваш някой да ходи да стреля и да му изтече кръвта в пясъците в Либия за да може на теб да ти плащат да тpoлиш тука???
77
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено че англичаните смазват луфтваффе.Спитфайъра е като космически кораб в сравнение с допотопният месершмьот.
76
1
 
2
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
До американския Брадър Ето вижте например кризата в Либия. ЕС има ли позиция и дори куража да предприеме нещо по-сериозно? Не, чакат на САЩ но понеже Доналд е изолационист вакума запълниха Султана и Путин.Ами хващай М16 и отивай да гърмиш джихадисти в Либия като си толкова заинтересован има и частни военни компании. Аз не искам български войници да умират в пясъците на Либия. Руснаците и турците ако искат да се бият - тяхна си работа!
75
2
 
6
 
! Отговори
Пионка си е преди 3 години
Пионка е европа, най-паче заради германия.Because you've lost the bloody war!
74
1
 
1
 
! Отговори
Хехехее преди 3 години
Абе, хахах, ти кога си виждал военен самолет, ако напраивш 360 с такъв цялата ти *** рода ще припадне бе, Гоце
73
0
 
1
 
! Отговори
Булонски лес преди 3 години
Ама той Луи-Калоян-will.I.am си е много добре с нацизма, верно че е мноог рошав и рунтав за нацист, ама това е защото Хегел нещо се е ... с него от малък и за това резУлтата
72
6
 
7
 
! Отговори
Антон преди 3 години
Звучи добре на хартия но за съжаление без САЩ Европа е пълна нула. Причината е, че европейците много се изнежиха. Ето вижте например кризата в Либия. ЕС има ли позиция и дори куража да предприеме нещо по-сериозно? Не, чакат на САЩ но понеже Доналд е изолационист вакума запълниха Султана и Путин.
71
4
 
2
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 3 години
Както вече писах, битката се води в небето над Англия. Английски самолет с простреляно крило или прострелян мотор бяга от боя (ако го оставят разбира се) и каца на първата равна поляна или селски път и после англичаните си го ремонтират.Повреден немски самолет не може да се върне обратно, даже и да е напълно изправен, но да му свърши бензина германецът скача с парашут и попада в плен, а Луфтвафе е назад с един самолет и един пилот.
70
1
 
4
 
! Отговори
аа1830 преди 3 години
До Реалист - Германия след ВСВ се изправя благодарение на Америка под условието да си гледа икономиката и военно и външно политически да мълчи. В страната има незнам колко хиляди американски военни постоянно, именно като гаранция ако на германците им прищрака нещо и отново да тръгнат да завладяват света. Икономически са силни, геополитически и военно са едно джудже. В конституцията им е записано извън рамките на Германия военно само в мироопазващи мисии.
69
1
 
5
 
! Отговори
българин преди 3 години
Верно ли е това което прочетох бе лесно! Защо сега давате откат? В миналите 10 г.Същата госпожа Меркел.Само *** дето не прави на Обама и Тръмп! Защо беше това навеждане и тия " договори" с нея работещи в интерес против Европа! По зрелите следяхме събитията Европа и Америка! И едва сега Германия ли се сети,Че цяла Европа гледаше нея?! Меркел трябваше да си отиде отдавна!!! Сега берем плодовете от Властването и начело на ЕС! Какво Не разбрахте от написаното?!
68
3
 
2
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 3 години
Германия губи 1800 самолета и 2500 пилота, а англичаните - 1000 самолета и 3000 пилота.То бива и може да лъжете и да пишете пропаганда ама чак пък 100 пилота да победят Луфтвафе :)
67
1
 
2
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 3 години
И това доживях, английски *** в български форум да напишат, че 100 англичани са победили цялото Луфтвафе, хахахаха!В Битката за Британия 10 юли - 30 октомври 1940 участват 8000 германски самолета срещу 3 хиляди английски. Германците обаче нападат и боевете се водят във въздушното пространство на Англия, затова ранен и свален германски пилот веднага излиза от строя, докато англичаните имат възможност да спасят някои от ранените си пилоти и да поправят паднали самолети, ако не са се взривили
66
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как точно ще позиционираш ЕС като глобална сила редом до Китай и САЩ? Политиката ЕС е да става все по-слаб и по-слаб, това е розовата хипи-либерастка доктрина, да се говори за сила е смешно и доста жалко.
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 55Не на САЩ,а на тези,които държат кинтите на света.. ЕС е техен инструмент.