Германия предупреди: Европа няма да бъде ничия пионка

"Трябва да изведем ЕС от тази криза като по-силна организация"
1 юли 2020 19:00, Елка Василева
124
Германия предупреди: Европа няма да бъде ничия пионка
Хайко Маас. Снимка: архив, БГНЕС

Германия се изправя пред трудна задача, поемайки от 1 юли ротационните председателства на ЕС и на Съвета за сигурност на ООН. Залогът по принцип е голям, а сега се прибавя и коронавирусната пандемия.

Сякаш пандемията от COVID-19 не е достатъчна, та сега към дневния ред на Германия се добавят и решаващите преговори за Brexit, обтегнатите трансатлантически отношения и израелско-палестинският конфликт. В такава обстановка федералната република се готви да поеме от 1 юли водеща роля в международните отношения.

В интервю пред ДПА германският външен министър Хайко Маас очерта целите на страната си в следващите месеци: силна и обединена Европа, изправена пред глобална криза и непредсказуеми напрежения.

Трябва да изведем ЕС от тази криза като по-силна организация, каза Маас. Като трите най-важни цели на страната си той посочва: „Трябва да решим финансовите въпроси, имам предвид приемането на програмата за възстановяване от кризата с коронавируса, както и многогодишната финансова рамка до 2027 г. Второ, трябва успешно да приключим Brexit-а. И трето, трябва да успеем да позиционираме Европа като единна сила в глобалната борба за надмощие между САЩ, Китай и Русия, която става все по-непредсказуема“, каза Маас.

Още по темата

„Сега имаме шанс уверено да заявим позициите си, ако действаме заедно като европейци. В противен случай се превръщаме в нечия пионка“, заяви германският външен министър.

Според Маас не е изключено пак да се наложи затваряне на граници, ако в даден регион на ЕС степента на заразяване с коронавирус е значително по-голяма от друг. Но това трябва да бъде договорено и координирано на общоевропейско равнище.

Германия ще се стреми към постигане на обща позиция по въпроса за коронавирусната пандемия в Съвета за сигурност на ООН.

Фактът, че досега това не е било възможно, е присъда за Съвета за сигурност, каза германският министър.Като причина за липсата на обща позиция Маас посочи американско-китайския конфликт. „Китай и САЩ трябва да оставят настрана различията си при обсъждането на такъв глобален проблем. Недопустимо е Съветът за сигурност да мълчи, когато целият свят се сблъсква с пандемия“, каза Маас.

„Това е поредният случай, в който Съветът за сигурност е на ръба на парализата. По важни актуални кризи като Сирия и коронавируса Съветът за сигурност вече не отговаря на изискванията, които има към него. Той постоянно сам възпрепятства работата си - понякога обструкцията идва от едната страна, понякога от друга“, посочи германският министър, цитиран от БТА.

„С оглед на сегашното положение, в което се намира Съветът за сигурност, нуждата от реформирането му е още по-належаща. Въпреки това обаче липсва балансиран подход по този въпрос“, оцени Маас.

Той потвърди, че Германия се стреми към постоянно място в Съвета за сигурност като част от подобна реформа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
3
 
7
 
! Отговори
Тръмп Велики преди 3 години
това Зелено е на снимката ли мисли, че ще надежда на САЩ?!
63
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Битката за Британия 100 англииски пилота скапват цялото луфтваффе.Немците се чудят как да компенсират производството.
62
3
 
7
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 3 години
Това е все едно домашният пудел да залае вълците в гората!!!Много е смел, защото лае гората от балкона на апартамента, ако слезе долу в истинската гора при истинските вълци, ще му смъкнат кожата за 10 секунди!
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми да ги е унищожил де.И французите направиха грешка че не кастрираха немците след ПСВ и американците ги спасиха ама...
60
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германия ги спyка при Дюнкерк, а Хитлер направи грешка, че не ги унищожи тогава и ги пусна да си вървят, даже някои генарали били готови да се вдигнат на бунт срещу него. Цялата война беше спечелена от Русия, САЩ и другите се намесиха едва накрая именно да попречат на победоносния марш на Русия. Монтгомъри е имал заповед ако Русия не спре в Берлин да събира французи, немци, белгийци и останалите и да започва битка срещу Русия.
59
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв Разпутин бе *** необразован.Русия защитава Сърбия.А сърбина Гаврило Принцип убива австрииският престолонаследник Фердинанд.Русия обявява първа война на Германия преди Франция и Англия.
58
5
 
2
 
! Отговори
ТЪРГОВСКИЯ преди 3 години
Бойко, трябва да започнем процедура по привличане на Русия в ЕС. ДА ЖИВЕЕ МАЙКА БЪЛГАРИЯ!!!!!!!
57
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 58Британците са много подмолни всички беди през 20 век идват заради тях Лондонското сити и Чатнам хаус контролират САЩ.
56
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Немците капитулираха защото англичаните помогнаха да убият Разпутин. Един от убийците е англичанин. Ако не го бяха убили Русия никога нямаше да се намеси в ПСВ срещу Германия.
55
8
 
6
 
! Отговори
Тръмп преди 3 години
Обединена Европа е глупост.Франция Германия се мразят Франция Холандия се мразят Франция Италия се мразят Франция Испания се мразят Италия Австрия се мразят Полша Чехия се мразят Словакия Унгария се мразят Румъния Унгария се мразят.България Румъния се мразят.Европа е буре с барут трябва просто да запалиш фитила и ще отиде в небитието.
54
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германия се крепеше единствено на ДВГ.Но той е бита карта както и самата Германия в резултат.
53
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единна Европа не съществува. Засега тя е само средство за САЩ да съберат всички европейски страни в една група и да ги подгонят накъдето искат.
52
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фустата Меркел е най-големият мъж в Германия, немците няма да са никакви пионки те ще се скрият зад гърба на ЕС. Руснаците здарво са ги келестрили навремето още им държи влага на немците. Крим руски ли е бе немски швест - руские e, ае потъвай в миризливия си немски халифат.
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доказателство за съществуването на актовете на канцлера е публикуваното в Германия копие на писмо на сътрудник на разузнавателната служба на Германия с ранг на държавен министър, някой си доктор Рикерман (Dr. Rickermann) до неназован министър. В това писмо авторът съобщава за ограниченията, въвеждани от съюзниците върху печата и радиосредствата за масова информация в Германия до 2099 г.
50
6
 
4
 
! Отговори
ТЪРГОВСКИЯ преди 3 години
Искам само едно да кажа, молил съм ГОСПОД за това, идва края на фащщщ!!!
49
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямало го Чърчил хахахаВерно българите са бедни щото са тпи.Англия ядрена сила има англииски войски в германия атомни подводници и ракети ама германия с кафяви униформи щяла какво ще им направи бибитки може би.Ахаха.Българите верно са мозъчни травестити
48
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РеалистГермания е нула в геополитическо отношение, въпреки икономическия доминитет в ЕС. Просто такава е подредбата на света след ВСВ.
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германия никога няма да стане постоянен член на Съвета за сигурност.
46
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1918 Сащ влизат в ПСВ и немците капитулират за по-малко от месец.1945-Сащ дебаркират в Нормандия и Германия капитулира.2020 американските войници само да решат да излезнат от базите си и ще увеличат немската раждаемост с малки американчета.
45
7
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
До aa1830Глупости! Кога Германия е била пионка на САЩ?! Оранжевия перчем нали за това не иска дори да поздрави Меркел, защото е единствения политик, който има топки да застане срещу него.