Германия предупреди: Европа няма да бъде ничия пионка

"Трябва да изведем ЕС от тази криза като по-силна организация"
1 юли 2020 19:00, Елка Василева
124
Германия предупреди: Европа няма да бъде ничия пионка
Хайко Маас. Снимка: архив, БГНЕС

Германия се изправя пред трудна задача, поемайки от 1 юли ротационните председателства на ЕС и на Съвета за сигурност на ООН. Залогът по принцип е голям, а сега се прибавя и коронавирусната пандемия.

Сякаш пандемията от COVID-19 не е достатъчна, та сега към дневния ред на Германия се добавят и решаващите преговори за Brexit, обтегнатите трансатлантически отношения и израелско-палестинският конфликт. В такава обстановка федералната република се готви да поеме от 1 юли водеща роля в международните отношения.

В интервю пред ДПА германският външен министър Хайко Маас очерта целите на страната си в следващите месеци: силна и обединена Европа, изправена пред глобална криза и непредсказуеми напрежения.

Трябва да изведем ЕС от тази криза като по-силна организация, каза Маас. Като трите най-важни цели на страната си той посочва: „Трябва да решим финансовите въпроси, имам предвид приемането на програмата за възстановяване от кризата с коронавируса, както и многогодишната финансова рамка до 2027 г. Второ, трябва успешно да приключим Brexit-а. И трето, трябва да успеем да позиционираме Европа като единна сила в глобалната борба за надмощие между САЩ, Китай и Русия, която става все по-непредсказуема“, каза Маас.

Още по темата

„Сега имаме шанс уверено да заявим позициите си, ако действаме заедно като европейци. В противен случай се превръщаме в нечия пионка“, заяви германският външен министър.

Според Маас не е изключено пак да се наложи затваряне на граници, ако в даден регион на ЕС степента на заразяване с коронавирус е значително по-голяма от друг. Но това трябва да бъде договорено и координирано на общоевропейско равнище.

Германия ще се стреми към постигане на обща позиция по въпроса за коронавирусната пандемия в Съвета за сигурност на ООН.

Фактът, че досега това не е било възможно, е присъда за Съвета за сигурност, каза германският министър.Като причина за липсата на обща позиция Маас посочи американско-китайския конфликт. „Китай и САЩ трябва да оставят настрана различията си при обсъждането на такъв глобален проблем. Недопустимо е Съветът за сигурност да мълчи, когато целият свят се сблъсква с пандемия“, каза Маас.

„Това е поредният случай, в който Съветът за сигурност е на ръба на парализата. По важни актуални кризи като Сирия и коронавируса Съветът за сигурност вече не отговаря на изискванията, които има към него. Той постоянно сам възпрепятства работата си - понякога обструкцията идва от едната страна, понякога от друга“, посочи германският министър, цитиран от БТА.

„С оглед на сегашното положение, в което се намира Съветът за сигурност, нуждата от реформирането му е още по-належаща. Въпреки това обаче липсва балансиран подход по този въпрос“, оцени Маас.

Той потвърди, че Германия се стреми към постоянно място в Съвета за сигурност като част от подобна реформа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако САЩ им вдигнат митата за автомобили само с няколко процента в Германия заводите ще затворят, и без това не могат да продават от години, хората ще останат на улицате. Германия ще се превърне в страна от третия свят. По добре немците да се бръкнат повечко за скъпа американска шистова газ отколкото криза и икономически срив.
23
3
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Демек ще въведат нацистката диктатура като опит да спасят неспасяемото.Нямо по-лицемерно и по-долно от немеца, освен балканските му фенове.
22
5
 
3
 
! Отговори
Търговския преди 3 години
Време е в ЕС да влезе и Русия, тя е част от Европа и винаги е била... Време е за промени!!! Време е фащ да си платят сметката!!!
21
1
 
14
 
! Отговори
ха ха ха преди 3 години
ЕС е пионка,и ясно се вижда на кои.
20
7
 
2
 
! Отговори
де Гол преди 3 години
Кога Макрон ще поиска връщането на френският окупиран от германците град Саарбрюкен?
19
7
 
3
 
! Отговори
Франкофил преди 3 години
Освен че Елзас и Лотарингия са френски цяла Валония е френска.
18
12
 
2
 
! Отговори
Франкофил преди 3 години
Само един език трябва да е официален в Бундестага и това е френският.
17
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щяли силни да излязат, ако не е САЩ да Ви пази, даже анадолските читаци ще Ви превземат, какво остава за Русия.
16
6
 
2
 
! Отговори
Франкофил преди 3 години
Е що да ги оставят Елзас и Лотарингия са френски територии населявани от французи.
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ФранкофилФранцузите като са меки китки да бяха оставили Елзас и Лотарингия на Германия. Германия над всичко.
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Освен на американците, кривоносите глобалисти и повсеместната дегенеративност. Върхушката на ЕС се състои от безполови лели и чичаци, които взимат космически заплати, за да унищожават континента с неадекватни миграционни политики, джендъризъм и тоталитарни по висота хиперлиберални практики. В останалото време се гушкат, пият фрапета и се гласят с лачени дрешки, докато не правят нищо.
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ще излезнат някои с по пълни шкафчета с пачки по 500 евро и стотина кюлчета злато. А тока го вдигат защото газта и петрола паднаха. Докога ше ви е,, ват мутрите бе.... Утре всички пред парламента с Винкелите. Доста ръжда хванаха от последното им ползване преди 20 години.
12
14
 
1
 
! Отговори
Франкофил преди 3 години
Подкрепям германия от момента в който официалният им език стане прекрасният фрренски.
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Британците, ако не те гледат високомерно отвисоко, подават ръце като просяци вън от ЕС.
10
5
 
6
 
! Отговори
именно преди 3 години
До Германия...5 човека ти говори да се държим ЗАЕДНО като европейци защото интересите ни са общи както е общ и континента ни !! иначе е ясно , че сама германия не може да се противопостави на големите но 550 млн ес може
9
7
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
изгонете ам бази и воиски които са заплаха за всички нас продължете сев поток2до пълното му завършване прекратете санкциите срещу русия да живеем заеднов мир и дружба без воини и заплахи
8
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Германия...ЕС(икономически) + Реусия(с ресурци и втората най-силна армия в света) ще е страшилище те затова САЩ и Британия така яростно държат Русия далеч.
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Германия...Няма страни, които да са си "самодостатъчни".
6
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Французите и италианците са пълни мошеници. Никога не трябва да им се доверява която и да е европейска страна.
5
12
 
12
 
! Отговори
Германия... преди 3 години
...нито има суровини, нито ресурс да е самодостатъчна. Без енергийните източници на Русия и облагодетелства на САЩ не могат да мръднат... този пак политиканства и мисли, че в някой му вярва.