Германия предупреди: Европа няма да бъде ничия пионка

"Трябва да изведем ЕС от тази криза като по-силна организация"
1 юли 2020 19:00, Елка Василева
124
Германия предупреди: Европа няма да бъде ничия пионка
Хайко Маас. Снимка: архив, БГНЕС

Германия се изправя пред трудна задача, поемайки от 1 юли ротационните председателства на ЕС и на Съвета за сигурност на ООН. Залогът по принцип е голям, а сега се прибавя и коронавирусната пандемия.

Сякаш пандемията от COVID-19 не е достатъчна, та сега към дневния ред на Германия се добавят и решаващите преговори за Brexit, обтегнатите трансатлантически отношения и израелско-палестинският конфликт. В такава обстановка федералната република се готви да поеме от 1 юли водеща роля в международните отношения.

В интервю пред ДПА германският външен министър Хайко Маас очерта целите на страната си в следващите месеци: силна и обединена Европа, изправена пред глобална криза и непредсказуеми напрежения.

Трябва да изведем ЕС от тази криза като по-силна организация, каза Маас. Като трите най-важни цели на страната си той посочва: „Трябва да решим финансовите въпроси, имам предвид приемането на програмата за възстановяване от кризата с коронавируса, както и многогодишната финансова рамка до 2027 г. Второ, трябва успешно да приключим Brexit-а. И трето, трябва да успеем да позиционираме Европа като единна сила в глобалната борба за надмощие между САЩ, Китай и Русия, която става все по-непредсказуема“, каза Маас.

Още по темата

„Сега имаме шанс уверено да заявим позициите си, ако действаме заедно като европейци. В противен случай се превръщаме в нечия пионка“, заяви германският външен министър.

Според Маас не е изключено пак да се наложи затваряне на граници, ако в даден регион на ЕС степента на заразяване с коронавирус е значително по-голяма от друг. Но това трябва да бъде договорено и координирано на общоевропейско равнище.

Германия ще се стреми към постигане на обща позиция по въпроса за коронавирусната пандемия в Съвета за сигурност на ООН.

Фактът, че досега това не е било възможно, е присъда за Съвета за сигурност, каза германският министър.Като причина за липсата на обща позиция Маас посочи американско-китайския конфликт. „Китай и САЩ трябва да оставят настрана различията си при обсъждането на такъв глобален проблем. Недопустимо е Съветът за сигурност да мълчи, когато целият свят се сблъсква с пандемия“, каза Маас.

„Това е поредният случай, в който Съветът за сигурност е на ръба на парализата. По важни актуални кризи като Сирия и коронавируса Съветът за сигурност вече не отговаря на изискванията, които има към него. Той постоянно сам възпрепятства работата си - понякога обструкцията идва от едната страна, понякога от друга“, посочи германският министър, цитиран от БТА.

„С оглед на сегашното положение, в което се намира Съветът за сигурност, нуждата от реформирането му е още по-належаща. Въпреки това обаче липсва балансиран подход по този въпрос“, оцени Маас.

Той потвърди, че Германия се стреми към постоянно място в Съвета за сигурност като част от подобна реформа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германия да направи показно как се цивилизоват мигранти и роми.
3
10
 
15
 
! Отговори
1 преди 3 години
Германия е естествения лидер на Европа и единствената страна способна да отстоява независимостта на континента посредством ЕС, а ЕС е единствения шанс на европейските държави да се съхранят от агресивни инвазии.Много противници на ЕС като проект виждат това и плюят по Германия и се страят по всякакъв начин да я дискредитират, но това са си бесни кучета, които само си лаят. ЕС е единствения шанс на Европа за просъществуване на континента като самостоятелна култура във всичките й аспекти.
2
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно навреме дойде немското председателство за БРЕКСИТ, а те не цепят басма на инглизите.
1
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германците трябва да се държат безгласни.Французите ще свършат работата истинският лидер на Европа.