Германия предупреди: Европа няма да бъде ничия пионка

"Трябва да изведем ЕС от тази криза като по-силна организация"
1 юли 2020 19:00, Елка Василева
124
Германия предупреди: Европа няма да бъде ничия пионка
Хайко Маас. Снимка: архив, БГНЕС

Германия се изправя пред трудна задача, поемайки от 1 юли ротационните председателства на ЕС и на Съвета за сигурност на ООН. Залогът по принцип е голям, а сега се прибавя и коронавирусната пандемия.

Сякаш пандемията от COVID-19 не е достатъчна, та сега към дневния ред на Германия се добавят и решаващите преговори за Brexit, обтегнатите трансатлантически отношения и израелско-палестинският конфликт. В такава обстановка федералната република се готви да поеме от 1 юли водеща роля в международните отношения.

В интервю пред ДПА германският външен министър Хайко Маас очерта целите на страната си в следващите месеци: силна и обединена Европа, изправена пред глобална криза и непредсказуеми напрежения.

Трябва да изведем ЕС от тази криза като по-силна организация, каза Маас. Като трите най-важни цели на страната си той посочва: „Трябва да решим финансовите въпроси, имам предвид приемането на програмата за възстановяване от кризата с коронавируса, както и многогодишната финансова рамка до 2027 г. Второ, трябва успешно да приключим Brexit-а. И трето, трябва да успеем да позиционираме Европа като единна сила в глобалната борба за надмощие между САЩ, Китай и Русия, която става все по-непредсказуема“, каза Маас.

Още по темата

„Сега имаме шанс уверено да заявим позициите си, ако действаме заедно като европейци. В противен случай се превръщаме в нечия пионка“, заяви германският външен министър.

Според Маас не е изключено пак да се наложи затваряне на граници, ако в даден регион на ЕС степента на заразяване с коронавирус е значително по-голяма от друг. Но това трябва да бъде договорено и координирано на общоевропейско равнище.

Германия ще се стреми към постигане на обща позиция по въпроса за коронавирусната пандемия в Съвета за сигурност на ООН.

Фактът, че досега това не е било възможно, е присъда за Съвета за сигурност, каза германският министър.Като причина за липсата на обща позиция Маас посочи американско-китайския конфликт. „Китай и САЩ трябва да оставят настрана различията си при обсъждането на такъв глобален проблем. Недопустимо е Съветът за сигурност да мълчи, когато целият свят се сблъсква с пандемия“, каза Маас.

„Това е поредният случай, в който Съветът за сигурност е на ръба на парализата. По важни актуални кризи като Сирия и коронавируса Съветът за сигурност вече не отговаря на изискванията, които има към него. Той постоянно сам възпрепятства работата си - понякога обструкцията идва от едната страна, понякога от друга“, посочи германският министър, цитиран от БТА.

„С оглед на сегашното положение, в което се намира Съветът за сигурност, нуждата от реформирането му е още по-належаща. Въпреки това обаче липсва балансиран подход по този въпрос“, оцени Маас.

Той потвърди, че Германия се стреми към постоянно място в Съвета за сигурност като част от подобна реформа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изрелската пионка германия се прави на независима.
103
0
 
1
 
! Отговори
Munchen_DE преди 3 години
Добро начало, тъкмо навреме дойде редът на Германия за европредседателство!
102
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БРАВО!Време е Германия да последва примера на президента Тръмп и да дойде нов човек, с мотото "Да направим Гемрания велика, отново!"
101
7
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
Германия е в основата на ЕС, а без ЕС няма бъдеще за Европа. Това е и причината русофилските иб*икчии да плюят Германия на всеки ъгъл.
100
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТърговскияЧакай да паднат на коча ... Един лев - 1500 долара казваш. Гений.
99
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държава, разпалила свтовна война, се опитва да критикува орган на ООН, създаден точно с цел да не повтаря войната???Това, меко казано, наглост!А и говори от името на Европа, забравяйки че ЕС не е Европа!
98
1
 
9
 
! Отговори
11 преди 3 години
Мбуахахаха, цела Джърмани и Меркел са под американски контрол от много години, държат я бабата с компромати. Това се знае от няколко години със скандала за подслушването. А щом джърманито е под контрол, значи и целият ЕС.
97
5
 
4
 
! Отговори
Тръба преди 3 години
Германия да не предупреждава много. Бай Иван и чичо Сам не обичат да ги предупреждават. Току виж им скимне пак да си направят фиестата в Европа.
96
8
 
6
 
! Отговори
DAS REICH преди 3 години
Deutschlamd Uber Alles!!!
95
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европа не е била самостоятелна от ВСВ насам. Тоя тръгнал да ми обяснява, че нямало да бъде ничия пионка.
94
1
 
16
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
"Няма да сме пионки!"-тропнаха твърдо по масата меките китки...И вкараха набързо няколко милиона тара*мбуки по чужда заповед.
93
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този има вид на психопат-извратеняк.
92
1
 
1
 
! Отговори
Търговския преди 3 години
И само леко да допълня клел съм се в името и пред майка БЪЛГАРИЯ !!! Може да не е нрб ама и по добре че само мрънкачи!!!
91
4
 
5
 
! Отговори
Европа е преди 3 години
Командвана от кухи *** и ще се разпадне.
90
11
 
0
 
! Отговори
Търговския преди 3 години
Смешка, аз съм стрелял със всичко възможно за единица. Но по принцип съм картечар. А такивА кашици кат теб най ми са смешни. Едно и също чи ки бойче. Толкова патрони имамизстеяни колкото косми нямаш на главата. Бебче ше викам да дъртофела до теб
89
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо Христов По спогодбите Клодиус и Нойбахер с Царство България ,Германия ни дължи разплащания на стойността на 120 тона злато ,по цени от 1946 година .Ама ...ни лук яли ,ни спогодби мирисали !И гробовно мълчание,особеннно от поредните управници .
88
2
 
8
 
! Отговори
българин преди 3 години
До 90 Опааа..Бил си от " демократичните войничета"! Едно " бебе" служба!-:) И каква е разликата бе Дечо? Че аз съм правил само едно и също 25 месеца.А ти Ами нищожните 9 месеца? И че сме се клели в различни знамена! Аз в знамето на НРБ.А ти само в РБ! Е поне се радвай че си държал калашник! А днешните се държат за гащите,кой от пред кой от зад.Ама това е друга тема!-:)
87
10
 
1
 
! Отговори
Търговския преди 3 години
Българин де си бил е, аз съм бил 9 медеца ама всяка сутрин 2 км бягане и т. Н , така че от служба и служба има разлика.
86
2
 
5
 
! Отговори
българин преди 3 години
До 78 И колко си " обективен" бе чадо?! Да хващаш " Ем 16" И да тръгваш да се бие! И с кого? Що пък да не хване АК 47? Аз носих такъв цели 25 месеца! -:) А ти палето,Що се сети че точно " Ем 16 " трябва да грабне господина? Ей дечица.Гледайте си уроците и не се бъркайте между шамарите! За да разбирате днешната " политика"! Трябва и повечко да сте живели! Иначе ставате ПИОНКИ!-:)
85
5
 
6
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 3 години
ЕС няма да е ничия пионка... С изключение на Китай, Русия и Иран... Много са сладки пустите му подкупи!