Липсва ли единна политика в ЕС за излизане от коронакризата?

Съюзът успя да реагира сравнително бързо, каза евродепутат от БСП
1 юли 2020 10:21, Анисия Иванова
10

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че по света има милиони заразени, а Европейският съюз продължава да няма единна политика, включително за отварянето на границите за туризма. Междувременно ЕС публикува списък с 14 държави, за които ще отвори отново границите си от 1 юли.

"С отварянето на границите в началото имаше проблем с някои държави, които си позволиха да затворят своите граници и да ограничат доставките на стоки от първа необходимост в голяма част от Европа. Европейските институции реагираха много бързо и навреме. Това беш ясен знак, че такова поведение в рамките на Съюза е недопустимо", каза евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова в студиото на "България сутрин".

Тя посочи, че е имало доста критики по отношение на реакциите и по какъв начин трябва да се справим.
Това беше безпрецедентна и неочаквана ситуация, в която попаднахме. ЕС успя да реагира сравнително бързо както по отношение на средства, така и финансиранията, които бяха пренасочени и предвидени за бъдещето", коментира Пенкова.

Евродепутатът от левицата допълни, че в момента има 3 основни приоритета, които всяка една държава трябва да заложи в националните планове.

"На първо място са проекти, свързани със зелената сделка или т.нар. екологична икономика на бъдещето. На второ място, тези проекти трябва да бъдат обвързани с иновации в сферата на дигитализацията. Технологиите могат да ни помогнат много да се справим с такъв тип ситуации. Третият критерий е върховенството на закона. Това беше един от основните критерии, по които ще се разпределят тези средства и е заложен много активно между държавите членки", каза още Цветелина Пенкова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея в следващите минимум година и половина темата за разпределянето на средства ще е основна.

"В момента се разглежда възможността за единен общ механизъм, който също ще следи по какъв начин се спазват проевропейските ценности. На този етап държавите, които биват най-силно критикувани от страна на европейските институции, са Унгария и Чехия" каза още евродепутатът.

Пенкова добави, че твърдата и категорична позиция на България трябва да бъде обединена позиция от страна на държавата и бизнеса.

"Трябва да представим проекти и държавна стратегии, които говорят за бъдещето развитие", категорична е тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В края на 2019 и началото на 2020 г., "Съюзът" 4-5 месеца си чешеше ушите, когато пламна епидемията в Китай. Пътуваше се нагоре-надолу, напред-назад и си мислеха че Китай е много далече.И когато благодарение на криворазбраното "свободно движение на хора", вирусът дойде в Европа, настана хаос в паниката! Мигранти-екскурзианти и т.н. шетаха на воля из Европата
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Totenkopf "Значи така изглеждат евродепутатите на БСП"
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я първо напомнете ЕС какво беше точно?
4
0
 
4
 
! Отговори
визионер преди 3 години
за каква единна политика се говори при положение че българия няма своя собствена еизия. Все се чака на някой. Чакаме германците, руснаците американците. поведете вие евросъюзът след като сте идеини. иначе с цайси уж голям мозък. пребирай се и се завии през глава
3
0
 
0
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
От желанието да правите оригинално изказване, направо не Ви се разбира.Какви са пречките да се преговаря с държави извън ЕС?Не сме в Северна Корея.И какъв е този ,,пиндостан,,?И какво е понятието Ви за проекта ваксина, позволяваща да се знае какви антитела има в човешкия организъм?
2
1
 
3
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Значи така изглеждат евродепутатите на БСП, ох маминка тя.
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашичкият казал, че Европейският съюз продължава да няма единна политика за излизане от коронакризата, но това не му пречи да сключва сепаративни съглашения с Пиндостан за общи действия по линия на здравевопазването. Съдържанието на договорките тайна ли е? За принудително ваксиниране на целокупния български народ с пиндостанска ваксина а ла Бил Гейтс ли става дума?