ЕК инвестира 1 млрд. евро в иновативни проекти за чисти технологии

Фондът за иновации ще финансира революционни технологии
3 юли 2020 15:12, Павел Гълъбов
5
ЕК инвестира 1 млрд. евро в иновативни проекти за чисти технологии
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия отправя първата покана за представяне на предложения по линия на Фонда за иновации — една от най-големите програми за демонстриране на новаторски нисковъглеродни технологии в света, финансирана от приходи от търгове за квоти за емисии по схемата на ЕС за търговия с емисии, съобщава пресцентърът на ЕК.

Още по темата
 

Фондът за иновации ще финансира революционни технологии в областта на енергията от възобновяеми източници, енергоемките отрасли, съхранението на енергия и улавянето, използването и съхранението на въглероден диоксид. Той ще насърчи екологосъобразното възстановяване чрез създаване, на местно равнище, на устойчиви с оглед на бъдещето професии, което ще проправи пътя към неутралност по отношение на климата и ще укрепи водещата роля на Европа в областта на технологиите в световен мащаб.

За периода 2020—2030 г. по линия на Фонда за иновации ще бъдат разпределени около 10 милиарда евро приходи от търгове за квоти за емисии в рамките на Схемата на ЕС за търговия с емисии, в допълнение към неизплатените приходи от предшественика на Фонда за иновации — програмата NER300.

Въз основа на първата покана ще бъдат отпуснати безвъзмездни средства в размер на 1 млрд. евро за широкомащабни проекти за чисти технологии — подкрепа за преодоляване на рисковете, свързани с комерсиализацията и широкомащабните демонстрационни проекти. Тази помощ ще допринесе за навлизането на пазара на нови технологии. За обещаващи проекти, които все още не са готови за пускане на пазара, е заделен бюджет от 8 млн. евро за подпомагане разработването на проекти.

Поканата е отворена за проекти от всички държави — членки на ЕС, Исландия и Норвегия, в сектори, отговарящи на условията за финансиране. Средствата могат да се използват в сътрудничество с други инициативи за публично финансиране, като например държавна помощ или други програми на ЕС за финансиране.

Крайният срок за подаване на кандидатури е 29 октомври 2020 г.
Проектите могат да бъдат подавани чрез портала на ЕС за финансиране и възлагане на обществени поръчки, на който са публикувани повече подробности относно процедурата като цяло.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен/2

Както виждаш - може. А още по-т.ъ.п.и от тези в брюксел са балканските им фенове.
4
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Най-добрият начин е да се намали по естествен път броя на жителите на планетата. Другото са тинтири минтири на нищоправци с логорея...
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Koga na koia data izliza uk ot eu i kolko evro plati uk na eu? Kakvi sa tesi offshorni korumpirani sdelki v ujkim dobrodetelnia eu?!
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви глупости Боже!!! За да "уловиш" слънчевата енергия са нужни слънчеви панели, за производството на които се използва технология, която изхвърля с-о-2 три пъти повече!! Да не говорим за литиевите акумулаторни батерии на автомобилите....тяхното производство е свръхмръсно, да не говорим, че ОЩЕ НЯМА НОРМАЛНА ТЕХНОЛОГИЯ за тяхната утилизация!!!! ВЪОБЩЕ, КАК МОЖЕ ДА ИМА ТОЛКОВА ТЪПИ ХОРА???!!!
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Птхееехх уеее! Вместо да ги дадете на децата ВИИИИ! Птхеййййй!