Посегнаха и на Андерсен: "Малката русалка" била "расистка риба"

С този надпис осъмна бронзовата статуя в Копенхаген
4 юли 2020 12:00, Петя Славова
121
Посегнаха и на Андерсен: "Малката русалка" била "расистка риба"
Снимка: БГНЕС

"Расистка риба" - с този надпис осъмна бронзовата статуя на Малката русалка в Копенхаген. От полицията в Дания заявиха, че извършителите все още не са идентифицирани.

"Считаме това за вандализъм и започнахме разследване", посочи говорител на полицията.

Протестиращите от движението Black Lives Matter (Животът на тъмнокожите е от значение) оскверниха статуи на исторически личности, които са били търговци на роби и колониалисти. Действията им обаче излязоха извън контрол. Паметници на хора, които нямат общо с расистки прояви, също бяха издраскани или заляти с боя. Малката русалка също не беше част от тази тема, предаде cyprus-mail.com

Миналата година игрален филм на "Дисни", римейк на едноименен анимационен филм от 1989 г., предизвика скандал, след като афроамериканската актриса Холи Бери изигра главната роля, припомня Bulgaria ON AIR.

"Много ми е трудно да видя какво точно расистко има в приказката", каза изследователят в центъра "Андерсен" в Университета на Южна Дания Ане Грюм-Швенсен пред датската агенция "Ритцау".


107-годишната скулптура на Малката русалка се посещава от 1 млн. туристи всяка година. И преди е ставала обект на вандалски прояви, като два пъти е била обезглавявана. Бронзовата статуя е изградена в чест на известната приказка на Ханс Кристиан Андерсен, която кацнала на скала в морето край кея в Копенхаген.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз направих снежен човек тази зима, ама някой го събори и написа с пикня "Бял расистки снежен човек"Свят голям, тъпънaри всякви
42
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе пуснете си вълка в кошарата, после кой ми с.ра, в гащите....
41
1
 
10
 
! Отговори
Мара и Дона преди 3 години
Бат Благо Джизъса?
40
0
 
18
 
! Отговори
Майкъл Джексан преди 3 години
Аз съм много объркан
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия сигурно са туристи от Црънча.
38
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подготвят почвата идеално. Само чакаме някой да драсне клечката на Райхстага и забавлението почва.Чудеха се как да дойдат, после ще се чудят как да си отидат... поне пътя към Aфрика им е вече познат, няма да се загубят.
37
2
 
54
 
! Отговори
БПФ преди 3 години
До Анонимен 35На проф. Джеймс Уотсън - откривателят на ДНК, му отнеха Нобеловата награда, задето се осмени да каже истината - за интелектуалното ниво на нигърите... за което впрочем те дори не са и виновни. Добре че един "лош руски олигарх" купи отнетата награда и отново я връчи на този велик учен.
36
1
 
20
 
! Отговори
пров. байерн преди 3 години
Не знам защо всички, като папагали: Меркел, Меркел.......Истината е, че първи французите още преди 20-тина година направо си ги доведоха, те и затова там им се качиха на главите!! Тука поне има ред и много-много не шават!
35
1
 
34
 
! Отговори
Народът го е казал преди 3 години
"Пусни маца под миндера, тя се качва на миндера."Има и друг вариант:"Пусни маца под полица, тя се качва на полица."Та и гостите на Меркел така.
34
1
 
40
 
! Отговори
големия вирус преди 3 години
Наближава времето на раждането на Хитлер 2 и превръщането на "мека" в световен християнски музий.
33
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кучетата не искат да допуснат тези дори да минават през селото, а Меркел ги покани да дойдат на милионни тумби и дори им гарантира период от 4 интеграционни години,в рамките на който не са длъжни да работят, а само да си живеят айляшки и презадоволено на гърба на европейските данъкоплатци.За благодарност, поканените открито заявяват, че са дошли в ЕС за да наложат своята религия и своите културни традиции. Знаем какви са предписаният на тяхната религия за отношение към "неверниците".
32
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 32Може и да са били обучавани, ако са били служебни кучета.Работата е там, че дори и необучаваните обикновени дворни *** по селата са се скъсвали от лай, когато през селото минава катун или дори когато един единствен представител на този етнос минава по улицата.Въпросът е какво точно усеща кучето, за да реагира така?
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Гошо...ТъпотоГоше, ти си направил най-точния и уместен коментар.
30
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като източват социалните на грамотните и работещи хора не е расизъм вижте какво белите не са винови, че в Екваториална Гвинея имат среден коефициент на интелигентност 59.
29
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Докато мъдрите се намъдруват, лудите ще се налудуват"
28
3
 
13
 
! Отговори
Chucipvigig преди 3 години
. Бронзовата статуя е изградена в чест на известната приказка на Ханс Кристиан Андерсен, която кацнала на скала в морето край кея в КопенхагенЧета го за пети път и не моа да вдена , приказката ли е кацнала негде, що ли!?!?!?
27
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мойто куче е откровен расист, надушва зелените от километри, но на мен това ми харесва. Не много отдавна (има и филм за това) са обучавали кучета да действат против другия цвят.
26
0
 
12
 
! Отговори
Чичо Берта преди 3 години
Е как ве? Малката русалка е била скинарче
25
0
 
31
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Както казваше приживе проф. Вучков: - На простака и духовният...кастрат,трябва да се отговори не...възпитано и културно,а по двойно по...просташки и груб начин,че да те разбере.Еее,това наистина е трудно за възпитаните и толерантни датчани,даже...невъзможно,но явно на там отиват...работите;време е да се вземат в...ръце.
24
0
 
30
 
! Отговори
Съкращението преди 3 години
BLM - Burn Loot MurderВ това се състои животът им, това са им ценностите.И никога няма да споменат, че чернокожите убити от чернокожи всяка година са десетки пъти повече от чернокожите убити от полицаи.Както и че убитите от най-често чернокожи престъпници полицаи също са повече.