Влизането ни в ERM II - икономическо развитие за страната

Съвсем реалистично е до няколко години да приемем еврото
Обновена: 11 юли 2020 21:21 | 11 юли 2020 21:19, Камелия Цветанова
8
Влизането ни в ERM II - икономическо развитие за страната
Снимка: Pixabay

Самото приемане в ERM II не представлява голяма промяна, защото това решение по същество е свързано с фиксирането на българския лев към еврото. Но де факто в случая с България левът вече беше фиксиран към еврото. Но това, което е важно в случая е, че ERM II се приема като чакалня за присъединяването към еврозоната. Така че сега България има реални перспективи до няколко години да приеме еврото. А това ще донесе съществени ползи за българската икономика по отношение на по-ниски лихви, по-ниски обменни разходи, по-добра интеграция в единния европейски пазар. Това заяви пред БНТ заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Още по темата

Така че глобално това означава положително икономическо развитие за страната. Освен това, другият аспект на вчерашното решение е свързан с това, че България се присъединява и към банковия съюз. Това означава, че големите банки в страната ще се наблюдават директно от Централната Европейска банка, което бих казал, че дава съществена гаранция за стабилността на банковата система и на финансова стабилност като цяло”, уточни Домбровскис.

“Това, което е важно сега е, че докато е в ERM II България трябва да изпълни критериите от Маастрихт, свързани с бюджетния дефицит и дълга. По отношение на фискалните критерии страната вече е постигнала напредък, но трябва да бъдат изпълнени критериите, свързани с инфлацията и в дългосрочен план критериите, свързани с лихвите.

България трябва да покрие и законодателните критерии и по-специално независимостта на централната банка трябва да е напълно в синхрон с изискванията на еврозоната. Във всеки случай страната трябва да бъде поне две години в чакалнята на еврозоната, преди да започне оценката на изпълнението на маастрихстките критерии”, подчерта Домбровскис.

“Бих казал “Да” за тези страни, които са решили да въведат еврото. Но във всички случаи страните трябва да покрият критериите. За страни като Кипър и Малта това отне три години – от приемането в чакалнята до присъединяването към еврозоната. Но на Литва например й отне десет години. Така че примерите са различни, но това, което е важно за България е да изпълни маастрихтските критерии”, каза още заместник-председателят на Европейската комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: еврозонаевро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
8
 
17
 
! Отговори
Ин то дъ Трап преди 3 години
Дада..развитие ще има голямо.Каква мизерия ни чака ,не е истина!Гответе се,всичките ви доходи и спрстявания,наполовина!
82
25
 
14
 
! Отговори
Златомир Попов преди 3 години
Доживяхме, напредък! Време е България да върви напред! Другото са излеяния на невежи и незапознати.
81
13
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жан Виденов беше неудобен на Сорос, САЩ и местните им мeкeрета, защото отказа да разпродава България. Жан Виденов си отиде почтен от политиката, защото неговият личен морал беше победен от милионите на Сорос,Виденов влезе беден във властта и излезе беден от властта, уникат за България! Сорос също е проводник на план Ран-Ът. Разни сини олигарси и евроатлантици изкупиха тогава житото със пари от Сорос и го изнесоха навън и тъй дойде глада и фалита на БГ.
80
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съвсем реалистично е до няколко века да сме все на дъното!!!
79
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво като сме влезли в чакалнята? Да не би вече да сме приели еврото? Не! Чакалнята е за чакане - може да си чакаме до Второ пришествие. Самият ви Лойко каза, че Брюксел затъва и въобще не им е до нас, а и той плати 150-200 млн от хазната, за да стане фокуса...
78
12
 
17
 
! Отговори
До “специалистите”, преди 3 години
които дават Италия за пример за провал на еврото. Ако имате приятели или познати италианци, които са били пълнолетни по времето на лиретата и са се опитвали да изгадят живота си, ще знаете, че с лиретата те са познали инфлацията на няколко пъти, висок лихвен % и непредсказуемост. Последното е най-лошото от всичко. Еврото не е идеално, но е най-доброто, което можем да имаме. Също като демокрацията. Бъдете здрави!
77
5
 
5
 
! Отговори
. преди 3 години
Дрън-дрън-ярина!
76
21
 
12
 
! Отговори
Stiling преди 3 години
До Христо Христов!Да сега разбрах! Явно Румънците са най- умни от всички! Затова и не се натискат! Ние и Хърватите сме най-прости, а останалите 19 страни членки на еврозоната са още по-най прости понеже са вече вътре! *** Балкански и да му дадеш нещо мисли, че искат да го измамят,ограбят и да го прекарат. Мнителен и *** с назадничево мислене, не вярва чака и изпуска влака накрая. После мрънка че е най Беден!
75
13
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До StilingТи кажи що румънците не се натискат кат тиквите?
74
3
 
4
 
! Отговори
фейк нюз преди 3 години
кат нема ЧЕКМЕДЖЕ и нищо за ядене валутата и марскянска да е е без никакво значение - що ли ЕП подкрепа българската мафия - даже и мониторинга вдигна - колко удобно
73
8
 
7
 
! Отговори
Stiling преди 3 години
Чета коментарите на много умни и начетени Българи знаещи всичко и викат как сме се самонаклецали с това Евро! Викат ,че Ингилизите не щат и да чуят за Евро и си пазят валутата паунд и е много яка. Аз обаче питам защо Баци къта евра в чекмеджета а не паундове. Явно е глупав. Питам се защо Хърватия и тя драпа с нас да си го набута на дълбоко с това евро да плаща дълговете на Богатите държави. Явно и хърватите са *** и прости пръчки. Защо тия 19 държави дето са с евро не се отказват?
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 64Умнико, толкоз си *** и ***, че чак не можеш да го вденеш.
71
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай бай блатная, горчивия вкус от теб ще отмине.
70
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес по БНР съобщиха, че еврокомисар (не помня името) е казал че ще се обсъжда минимална ставка за корпоративен данък в еврозоната. Ако данъка се вдигне и с 5 процента и малкото инвеститори дошли тук само и единствено затова ще се разбягат, безработица и разликата в данъка ще се поеме от крайния потребил с по-високи цени. При действащ борд нямаме абсолютно никаква физическа необходимост от евро, след като на практика го имаме отдавна.
69
7
 
8
 
! Отговори
Ахаахах преди 3 години
След предаването на властта, ние ще суспендираме змяната на лева с евро! Просто няма как да стане! Ще бъдат анулирани всички герберски *** закони!
68
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ще постави България на друга плоскост. Българския лев и без това си е тотално със закон е вързан за еврото. А това, че цените щели да се вдигнат. То и сега се вдигат ако има икономическа обосновка за това...
67
11
 
11
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Но това също ще означава още по-голяма бедност за народа, както и налагане на различни, извратени европейски "ценности" като приемане на ИК, легализиране на третия пол, гей браковете и възможността за осиновяване на деца от тях. Трябваше от отдавна да сме напуснали ЕС, а не да се бутане да ни го набият още по-дълбоко!
66
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: номер 71Е да, ама сега Литва, Латвия и Естония са на светлинни години пред над, а ние само им дишаме праха!!!А да припомня - Литва, Латвия и Естония доскоро бяха републики на бившия СССР!!!
65
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Инглизите плачат за второто идване на Антъни Идън, но този път от световна сила ще станат сила на континентално ниво само.
64
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 68Знаеш ли, когато нямаше интернет такива въшки като теб си стояха кротко и мирно на село и света беше определено по-добро място за живеене.Никой не ви искаше мнението защото то няма стойност.Само преди 100 години такива индивиди като теб дори не са гласували защото са нямали собственост.Било им е ЗАБРАНЕНО.А сега?!Куцо и сакато с мнение а акъла му НУЛА.Долари, финанси.......АЛОууууу, къв си бе сървул?!