Влизането ни в ERM II - икономическо развитие за страната

Съвсем реалистично е до няколко години да приемем еврото
Обновена: 11 юли 2020 21:21 | 11 юли 2020 21:19, Камелия Цветанова
8
Влизането ни в ERM II - икономическо развитие за страната
Снимка: Pixabay

Самото приемане в ERM II не представлява голяма промяна, защото това решение по същество е свързано с фиксирането на българския лев към еврото. Но де факто в случая с България левът вече беше фиксиран към еврото. Но това, което е важно в случая е, че ERM II се приема като чакалня за присъединяването към еврозоната. Така че сега България има реални перспективи до няколко години да приеме еврото. А това ще донесе съществени ползи за българската икономика по отношение на по-ниски лихви, по-ниски обменни разходи, по-добра интеграция в единния европейски пазар. Това заяви пред БНТ заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Още по темата

Така че глобално това означава положително икономическо развитие за страната. Освен това, другият аспект на вчерашното решение е свързан с това, че България се присъединява и към банковия съюз. Това означава, че големите банки в страната ще се наблюдават директно от Централната Европейска банка, което бих казал, че дава съществена гаранция за стабилността на банковата система и на финансова стабилност като цяло”, уточни Домбровскис.

“Това, което е важно сега е, че докато е в ERM II България трябва да изпълни критериите от Маастрихт, свързани с бюджетния дефицит и дълга. По отношение на фискалните критерии страната вече е постигнала напредък, но трябва да бъдат изпълнени критериите, свързани с инфлацията и в дългосрочен план критериите, свързани с лихвите.

България трябва да покрие и законодателните критерии и по-специално независимостта на централната банка трябва да е напълно в синхрон с изискванията на еврозоната. Във всеки случай страната трябва да бъде поне две години в чакалнята на еврозоната, преди да започне оценката на изпълнението на маастрихстките критерии”, подчерта Домбровскис.

“Бих казал “Да” за тези страни, които са решили да въведат еврото. Но във всички случаи страните трябва да покрият критериите. За страни като Кипър и Малта това отне три години – от приемането в чакалнята до присъединяването към еврозоната. Но на Литва например й отне десет години. Така че примерите са различни, но това, което е важно за България е да изпълни маастрихтските критерии”, каза още заместник-председателят на Европейската комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: еврозонаевро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плюеха по Живков че прави 16 република на СССР. АМи сега е 29 колониална дупка и ликвидира и лева си.
62
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато човек е познал веднъж западният свят няма как да вземе на сериозноГай *** и неговите нескончаеми клоунади.Балканите са последната дупка на кавала в Европа ако не и в света защото съм живял и в африкански страни но толкова *** народ като булгарише баламурник никъде не съм срещал по света.То бива просто ама булгарише е еманация на глупостта.П.П. Кажи ми кой ти е премиер за да ти кажа кой си тИ !!!
61
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Англия излезе, Гърция фалира, Ейре фалира, Испания и Италия са задлъжнели, Германия и Франция са задлъжнели и т.н. България фалира НОИ и болниците, а младите напускат страната. Някой видя ли нещо положително от еврото. Няма и няма и да има, защото то е като долара създадено в услуга само на богатите.
60
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вожда, отдавна премина в евро. Както всички видяхме. На норода му трябва стабилност, а не поредният преход и обедняване и зависимост. Хората се борят с години да са независими. Нашите мъдри политици обратно. Тези служат на чужди интереси и не знаят защо и какво да правят. Следват команди подадени от поредните господари на парите...
59
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като приключи рекапитулацията на световните финанси,ще приключи и пандемията.Тогава ще се види и къде ще има мониторинг на системата и декапитализация на финансите.Там където ще се отнема ресурс,ще има и ескалация на напрежението.Франция вече загуби1.5милиарда$.Китай около5 милиарда.А за ЕС,като цяло,все още е неясно колко ще е загубата,но вероятно трилион.
58
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро ще си припомним управлението на лейбъристът(социалистът) Харолд Уилсън, обезценяването на лирата и рекордни бюджетни дефицити.
57
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе *** ,защо се сравнявате с Великобритания,Швеция,Швейцария и т.н.Това са развити и богати държави,които си имат стабилна валута ! Нормално е да я толерират ! Защо не си държите спестяванията в рубли или леи ? М ? Н?щастници ! Философстват с доводи без грам претенции за аналитичност ! За къде сте тръгнали с тоя лев бе ? Нали ако утре Европа се оттегли от България тази държава директно попада в лапите на олигарсите ! Какво ми патриотвачите,бъдете реалисти и погледнете кои са инвистициите
56
7
 
12
 
! Отговори
Б. Б. преди 3 години
На мен шкафчето и чекмеджето ми , са пълни - мислете му вие , за мен 1 кафенце и от 100 евро не е проблем !
55
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КАКВО ВЛИЗАНЕ НИЕ ГМИСЛИМ ДА ИЗЛИЗАМЕ СТИГА ВЕЧЕ ФАЙДА НЯМА ФАЙДАТА Е ЗА ИЛИГАРСИТЕ
54
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма влизане.Ще има "преформатиране"на финансовата ни система,но само при условие,че покрием изискванията на Европейската банка или казано просто се отказваме завинаги от финансовия си суверенитет и никога повече лева няма да е националната ни валута,защото фонансите и иникономиката ни ще са зависими от банката на ЕС и дефакто ще сме финансова кошница на световната валута-американския долар.Ако световната финансова система се срути всички отиваме на "дъното".Полза има само за чекмеджета с пачки.
53
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПатриотЕ, сега ще ги видиш анличаните като излязат - как ще цъфнат и вържат направо. Те отсега са се видели в чудо с увеличаването на цените, а след излизането ще са направо цирк. Само стой и гледай какво става на 31.12 тази година.
52
4
 
8
 
! Отговори
izh преди 3 години
Е рано или късно стигаме до това дето държавите на които завиждаме са го проумели преди 200 години. Тези дето ги мързи да работят - ще ходят по площадите да защищават тарикатите дето плюят Запада за да осигурят на децата си "сладък живот " и то къде? - на запад. Наздраве, *** мозъчета - глупави и завистливи, затова винаги БЕДНИ !!!
51
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слушам как ЕС фалира вече над 5 години,и в същото време слушам как Борисов увеличава броя заразени ,за да вземе милиардибот ЕС и ЕRM 2.На кое да вярвам ? Няма логика една фалираща фракция да дава милиарди !
50
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма влизане миксер.Ще има "преформатиране" на финансовата ни система,но само при условие,че покрием изискванията на Европейската банка или казано просто се отказваме завинаги от финансовия си суверенитет и никога повече лева няма да е националната ни валута,защото фонансите и иникономиката ни ще са зависими от банката на ЕС и дефакто ще сме финансова кошница на световната валута-американския долар.Ако световната финансова система се срути всички отиваме на "дъното".
49
7
 
6
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Великобритания дето е в еврозоната си запази паунда (лирата), а България искат да я прекарат да загуби лева. Откъде накъде?
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 40Как да не са ERM II(чакалнята на еврозоната) какво е? Провери дали не са там.
47
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо позволихме на един продажен слуга сам да взема решение и да определя живота ни ?!
46
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре дошли!Като имам в предвид, че в българските банки евро-монети не се обменят и всичко се закръглява в полза на банката, знайте че най-малката стойност в евро са 5 еврова банкнота! Т.е. хляба за 3 евро монети ще струва 5 евро банкнота щото монети не водим!И тъй още веднъж Добре Дошли!
45
5
 
5
 
! Отговори
V преди 3 години
Ще стане пак квото е рекал сокола ,светлината в тонела ,разпределитела на порциите и студените резерви доктор Ахмед Доган. Няма да решава народа на референдум .А знаете ли че герб не са пускали българите по пътя към сараите и са вървяли 7км.по планински релеф доката депесетата са пропускани от герб с коли ;) Познайте кой пак ще решава вместо вас ?
44
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въобще няма нищо хубаво който не вярва ще разбере съвсем скоро сам.Много по-вероятно е Еврозоната да се разпадне след няколко години отколкото Бг да просперира.Просто цените ще се повишат а доходите ще останат същите.Правителството ще дърпа още кредити подобно на наркоман който тегли бързи кредити без да се интересува от условията по договорът.Това ще продължи известно време може би 5-10 години докато не се копира гръцкият сценарии.Там някъде там ще обяват фалит.Герб ще са си заминали и така.