Германия не може да попречи на работата на черно, но защо?

Това е сериозен проблем, но контролът е повърхностен
12 юли 2020 13:41, Петя Славова
14
Германия не може да попречи на работата на черно, но защо?
Снимка: БГНЕС

Работата на черно е сериозен проблем в Германия. Контролът обаче е повърхностен и неефективен, а отговорната служба е зле оборудвана, съобщава "Дойче веле".

По пътя към Франкфурт на Майн бояджията Феликс Димерлинг бди и се оглежда за незаконна евтина конкуренция: "Обикновено винаги виждаш един-два автомобила, за които може да се предположи, че се занимават с работа на черно". Заедно с колеги от гилдията на бояджиите от година е поел нещата в свои ръце. Принципно за това има служба - Службата за финансов контрол на работата на черно, но Димерлинг смята, че тя не се справя със задачата си. "Според възможностите си се опитваме сами да се защитим. Пък може някой ден и държавата да се активизира отново."

Министерството знае за проблемите, но проверките са само "алиби"

По данни на "Байришер Рундфунк", Федералното министерство на финансите знае най-късно от 2013-а за съществуващите проблеми в борбата с работата на черно. В доклад, изготвен от работна група към министерството, е записано наред с друго при колко браншове контролът почти отсъства, как сложните разследвания се избягват, а ефикасността на проверките е ниска.

Федералната сметна палата пък още през февруари подлага на критика работата на Службата за финансов контрол на работата на черно - заради погрешна кадрова политика, както и за формално изпълнение на разпоредбите на финансовото министерство, съгласно които трябва да се правят по 55 000 проверки годишно. Тези проверки били повърхностни, само за "алиби", констатират от Сметната палата.

Информацията отвътре само потвърждава предположенията

Това, че Службата за финансов контрол на работата на черно има сериозни проблеми, се потвърждава от редица служители, които искат да останат анонимни. Един от тях разказва: "В структурен план и по отношение на квалификацията Службата е в Средновековието. IT секторът е в катастрофално състояние, дори започнахме пак да използваме пишещи машини. Правя проверки без смисъл и разум - проверки, които не носят нищо".

Социологът професор Герхард Бош от университета Дуисбург-Есен е правил изследвания на финансовите проверки за работата на черно. Според него заключенията на работната група към финансовото министерство са скандални: "Знае се, че Службата за финансов контрол на работата на черно не работи както трябва, това е шокиращо".

Няма ресурси - няма разследвания

Както гласи информацията отвътре, промени в работата на Службата за финансов контрол на работата на черно така и не са настъпили. Според вътрешния годишен доклад, през 2019-а Службата е трябвало да премахне от статистическия си отчет над 400 проверки заради некачествено изпълнение. А поради липсата на кадри в редица звена на Службата разследвания срещу организираните форми на работа на черно не се правят. "Ограничените ресурси са и причина за това, че в браншове, за които съществува предположението за организирана работа на черно, не се предприети съответните разследвания."

Опозиционните политици в Бундестага продължават да настояват за реформи. Финансовият експерт от Свободна демократическа партия Маркус Хербранд казва: "Смятам, че ние трябва да започнем отначало. Не сме приемали законите за минималното заплащане, за да не бъдат спазвани. Става дума за приходи, възлизащи на милиарди". Председателят на фракцията на Лявата партия Фабио де Маси обвинява финансовото министерство в политически провал и определя като неизбежна необходимостта от реформа в Службата за финансов контрол на работата на черно.
 


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хитро премерена държавна политика, а не безсилие на държавата.
Нима Германия, която има разточителен ресурс за такива служби като закрила на детето, защита на потребителя, митници и прочие, няма ресурс за една толкова важна за икономиката дейност, като контрол на пазара на труда?
Кой вярва на тези хуморески?
Я стига, моля ви се...
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това не е никакъв пропуск, а целенасочена политика на уж неглижиране на проблема, като по този начин се допуска сив сектор в пазара на труда и се ограбва труда на чуждестранните работници, които потенциално винаги са в нарушение на закона.
Двойнствени стандарти, целящи експлоатация на чуждия труд и вечна вина на тези, които дават труда си за Германия.
С този трик германците са вечно прави, а чужденците вечно виновни.
8
11
 
2
 
! Отговори
АСЕН ИЛИЕВ преди 1 месец
ЕТО ЗАЩО КОЛХОЗНАТА СВИНЯ ТАКА ОТЧАЯНО КВИЧЕШЕ - ДА НЕ СЕ НАРУШАВА СЛЕДВОЕННИЯ "РЕД" :)
7
10
 
1
 
! Отговори
АСЕН ИЛИЕВ преди 1 месец
НЯКОЙ МОЖЕ ЛИ ДА СЕ СЕТИ, ЗАЩО АЗ - БОГА, ОСЪДИХ НА СМ ЪРТ UNTERMENSCHEN И КОЛХОЗНАТА СВИНЯ? :)
6
12
 
1
 
! Отговори
АСЕН ИЛИЕВ преди 1 месец
ОБАЧЕ ПРЕЗ СЕВЕРЕН ПАТОК, ГАЗТА СЕ ПРЕВРЪЩА В КОЛИ, ПОСЛЕ В $ И € И ПОСЛЕ В БОЯРИШНИК :) ТАКА СЕ РАЗБРАХА ЗА ДА СЕ МАХНАТ КОЛХОЗНИТЕ СВИНЕ ОТ ТАМ. БАЗИТЕ СИ ОСТАНАХА :)
5
7
 
2
 
! Отговори
АСЕН ИЛИЕВ преди 1 месец
СЛЕД 2СВ ВСЕКИ ГЕРМАНЕЦ С ПО-АПЕТИТЕН БИЗНЕС, ГО ИЗНАСИЛИХА ДА СЕ ЧИФТОСА С ЙЕМЕНСКИ *** :) КАТО ПОГЛЕДНЕШ СЕГА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ГЕРМАНСКИЯ БИЗНЕС, НА ХОРА НЕ МЯЗАТ :)
Е, ЗА ТИЯ РАБОТИ ИМА ЦЕНЗУРА И НЕ СЕ ГОВОРИ В ЕВРЕЙСКИЯ СЪЮЗ :) ТЕ ГЕРМАНЦИТЕ, ТАКА ОТ САМО СЕБЕ СИ ХАРЕСВАЛИ КРОКОДИЛИ :)
4
5
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Защото държавата не иска да я спре. Не е случайно, че последни от "цивилизованите" (каквото и да значи това) държави въведоха минимално заплащане. Все пак корупцията и незаконността са част от немската култура и начин на живот, незаконната работа ще струва повече да се изкорени, отколкото са щетите, които причинява.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щото им е от полза за икономиката
2
0
 
5
 
! Отговори
, преди 1 месец
Защо ми изтрихте коментара след като в него нямаше нищо нередно! Господ да ви съди!!!
1
0
 
2
 
! Отговори
. преди 1 месец
..и си поправете "удареното и"!