Преминаваме в Гърция само с преведен на английски PCR тест

Новите рестрикции, заради скока на заболели у нас
12 юли 2020 14:45, Петя Славова
61
Преминаваме в Гърция само с преведен на английски PCR тест
Снимка: БГНЕС

И тази сутрин се нареди опашка от автомобили на ГКПП "Кулата-Промахон". Колоните обаче не бяха толкова дълги, както преди дни. В почивния ден туристите чакат около 30 минути, за да преминат през границата, предава Нова тв.  

Очаква се и днес и утре в часовете около обяд трафикът да намалява, тъй като румънските туристи предпочитат нощните часове за пътуване. Електронният формуляр за влизане в Гърция няма да работи до 14 юли.

От сряда до 29 юли гръцките власти ще пропускат през ГКПП "Кулата-Промахон" само с отрицателен тест за COVID-19. Резултатът от теста трябва да бъде преведен и на английски език, а от него до преминаването на границата не трябва да са минали повече от 72 часа. Това гласи решение на гръцките власти, публикувано официално снощи.

Туристите ще трябва да притежават документ за отрицателен PCR тест, направен в сертифицирана държавна или частна лаборатория, в рамките на 72 часа преди пътуването.

Преводът на английски език трябва задължително да включва трите имена на пътника и номера на паспорта или личната му карта.

Гърция отбеляза рекорд на заразени, чиито положителни тестове стават ясни при преминаването на сухопътните граници и в отговор на скока на инфекциите, се налагат нови ограничителни мерки. Те касаят конкретно граничния контролно-пропускателен пункт Промахон, съобщава гръцкия вестник "Катимерини".

Още по темата

Заради многото туристи с положителни тестове, властите в страната свикаха извънредно заседание на здравните власти и държавния Щаб за борба с коронавируса. След двучасова среща с висши служители в кабинета и здравни експерти, председателствана от министър-председателя Кириакос Мицотакис, правителственият говорител Стелиос Пецас обяви, че ограниченията ще бъдат затегнати в Промахонас от 18.00 часа на 14 юли, предаде БГНЕС.

След края на срещата бяха обявени 60 новозаразени, сред които 29 положителни проби на български туристи, преминали на пункта Промахон. Починалите до момента са 193.

Властите решиха да затегнат контрола по границата, като се забранява влизането без основателна причина в страната, и без отрицателен тест за COVID-19, проведен до 72 часа преди пристигането.

Властите променят и изискването посетители от други страни да попълват електронната декларация за пътници (PLF), като условието е тя да бъде попълнена до 24 часа преди пътуването, а не както досега – 48 часа преди него.

Според източници на срещата е обсъждано и генералното затваряне на пункта "Кулата – Промахон", но решение за това е било отхвърлено с мотива, че подобен ход ще бъде голям удар за туристическия бизнес в страната.

Ако заразата в страната продължи да расте, обаче, вариантът за пълното затваряне на границата не е изключен и може да бъде преразгледан в следващите две седмици.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За нас отрицателен ПСР текс и на английска, а вижте ги в приграничните градчета - тълни с гърци, за тех нема нищо влизат си свободно. Що за държава сме или от тех нема заразени ли? Къде сте ЩАБА от НОЩ?
40
0
 
3
 
! Отговори
XXL преди 3 години
Боли ме ... за Гърция, с безумните си закони, поставят и безумни условия. Съвсем нямам желание вече да я посетя.
39
1
 
4
 
! Отговори
Майтап+ преди 3 години
Ми ко ша праат сеа бугъчетата без Гръчко - остава им Романиа и Сербиа....Хи, хи, хи...Затвориха ги като по социалистическо......
38
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази новина касае столичаните, които живеели на три часа път с кола от бяло море(без да броим висенето по КПП-та и безбройните декларации и такси), никой друг.Нормалните българи все ще се намери място за нас, кой на планина, кой на река, кой на някой непренаселен плаж.Та какви столичани са ако не се изфукат после на всичкия свят, че са се пържили у гърцията това лято с бира двулитровка и доматки от бедните роднини провинциалисти...
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха оф не мога просто е толкова смешно! Да се гаврят така и да ида да им дам пари на мързеливите, кресливи гърчуля. Няма как да стане. Тая държава ми е паднала в очите още преди над 20 години като най-простите и неуки ходеха там да берат тутун и да чистят и после влачеха сладки невиждани тук и се прехласваха по Гръцко. А простите останали си в България им вярваха и се възхищаваха мечтаейки и те да станат чистачки или пък- о,леле- да се омъжат за грък! Гръколюбците и днес не са по-умни от това
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малаките откъде знаят английски, че и на английски да са преведени тестовете?Освен те и кучетата им кой им говори езика?
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А, ако е преведен на гръцки пак ли не става?Нещо нотариална заверка, апостилче, заклет преводач не искат ли?Всичко това в рамките на 72часа, след това нов тест и пак на опашката.Вече става смешно, от напъни да го направят трудно.А що не напраат томбола - един пускат, а после другите от същата кола теглят клечки. Кой изтегли късата се връща или бута колата до хотела от заявлението с Кю(р)Ар кода.Абсолютна подигравка
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей сега! Егати ...прости!
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да въведем контрамерки и да искаме гърците да преминават у нас само с тест преведен на езика кечуа.
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кво стана със свободното предвижване на хора....*** тоя ЕС....
31
9
 
11
 
! Отговори
абсурдистан преди 3 години
България е Пламнала с Вирус ! Никоя държава Не ни иска ! а стадото по площади,кръчми,футбол, - Не ,нема такъв народ !
30
3
 
9
 
! Отговори
Stiling преди 3 години
Голяма работа! Кат не ни искат няма да ходим. Ще спестим някой лев, че иде криза май яка на есен и зима! А гиросите на есен ще реват като изгладнели вълци че не са изкарали нищо от туризма тая година.Ще има глад и сълзи.
29
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги съм смятал че булгарише племе в последните 1000 години е тотално неспособно да се самоуправлява.А демокрацията му идва супер байгън.Но виждам че вече идва края на тая хиляда годишна мъка и края на тази територия севижда с просто око.
28
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност след отварянето на нощните заведения много се съмнявам гърците изобщо да отворят границата.Просто забравете за Гърция.Хората там не са прости да си подпалят държавата.Там има управници а в бг са Шайка Бандити.След години тези българи които оживеят ще се питат "Как се докарахме дотук?".При испанският грип са измрели 80'000 българи при 4 милиона население.Очаквам и сега да е същият процент което е 120-140 хиляди.Честито на "печелившитИ".
27
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хитро решение на гърците. Така хем ще се пазят от епидемията, хем ще си имат туристи и то по-платежоспособни, които няма да си броят стотинките в джоба, хем самите гърци няма да се охарчат много за тестове.
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 19Значи ти си сигурен че гърците не са включили много хора заразени с корона в техните протоколи за да си спасят сезона,но в същото време искат тестове за и декларации за влизащите в Гърция.Тоест затрудняват влизането в страната,а на някои като сърбите направо имзабраниха да влизат. Ама ти си направо гений.
25
8
 
14
 
! Отговори
Махнете ги преди 3 години
тези византийски лисици. Не си давайте пари1ките и не пълнете ал1ните им византийски джобове. Нашите планини са красиви и супер за по1ивка. Отивам на по1ивка на Попина Лъка 1400 м висо1ина. Прохлада чист въздух и кристална и ледена вода. Ще ходя на излети за гъби, билки и за за балканска пъстърва. Ще си набера диви малини, боровинки и горски ягоди. Хем полезно, хем приятно. Наздраве на всички любители на планините.
24
3
 
10
 
! Отговори
ССС преди 3 години
Византийците да бяха обявили, че няма да приемат туристи !! България да търси тестове и за гръцките граждани !
23
0
 
8
 
! Отговори
ххх преди 3 години
ЕВРОПА на 27 скорости ,тестове ,карантини въвеждайте визи и край на ЕС !!!
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преминавате в Гърция през крив макарон!