ЕС решава плана за възстановяване след коронавируса

Испания иска по-голямо финансиране като директна помощ
17 юли 2020 10:58, Петя Славова
8
ЕС решава плана за възстановяване след коронавируса
Снимка: БГНЕС

Испанският премиер се срещна с няколко европейски лидери, за да настоява за по-голямо финансиране като директна помощ.

Шефът на Европейският съвет призова лидерите да приемат плана за възстановяване

Лидерите на ЕС се срещат днес за първи път лице в лице след коронавирусната криза, с ниски очаквания за сключване на споразумение за пакет от стимули за 750 млрд. евро за възстановяване на икономиките след COVID-19, предава "Дарик".

Още по темата

Основният въпрос е каква част от фонда за възстановяване ще бъде предоставен като безвъзмездни помощи и колко под формата на заеми. Срещата на върха трябва да постигне съгласие и за седемгодишния бюджет на стойност още 1,07 трилиона евро.

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди преди срещата на върха, че "позициите са все още далеч един от друг". Срещата в Брюксел трябва да продължи в събота, но на лидерите на ЕС може да им отнеме и повече време, за да постигнат споразумение. Френски служител заяви, че споразумението през този уикенд е възможно, но със сигурност трябва да бъде приключено до края на лятото.

По думите на италианския премиер Джузепе Конте, южните държави, включително Италия и Испания, искат спешно решение. Те трябва да съживят икономиките си, засегнати силно от пагубната пандемия, която отне 35 000 живота в Италия и още 28 400 в Испания.

Базираната във Франкфурт Европейска централна банка вече прогнозира 8,7% спад в икономиката на еврозоната тази година заради пандемията. Но икономиките, които скоро започнаха да търсят изход от финансова криза, искат субсидии, а не да поемат по-нататъшни дългове.

Планът за възстановяване, подкрепен от Франция и Германия, за 500 млрд. Евро безвъзмездни средства и 250 милиарда евро заеми все още среща съпротивата на "пестеливите" страни от Северна Европа, водени от Холандия, към които се присъедини и Финландия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Анонимен/3ще се разберат, защото всички са ктрлежи.
7
2
 
2
 
! Отговори
Домино ефект преди 3 години
ЕС е пътник без билет!!
6
0
 
3
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 3 години
Дайте , ни пари***Дайте , ни пари***Дайте, дайте, дайте.И на мен ...и на мен.Китайците и ромите да бачкат
5
1
 
3
 
! Отговори
дон Корлеоне преди 3 години
Което..значи...че Баце...няма защо изобщо да пътува за Брюксел......а да пътува....при бай Ставри.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко отложи оставката си,за да разбере дали и колко пари ще получи от ЕС.Ако не му дадат,оставката е сигурна.Нооооо,ако му дадат,не чакайте оставка.Знаете защо.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да се разберат.
2
3
 
0
 
! Отговори
Сделано в Китае преди 3 години
само Официално да Коронясате Император Жи ще ви спаси! Докато не Капитулирате Официално в Китайско Комунистическо Р0бство - спасение няма да има!! След това ще ви дадат да напраскате улиците с каквото пръскаха в Ухан.
1
2
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
демек, при спад от 8%, урсулата иска някои държави да платят 1.83 трилиона (двойно повече от бюджета за предишния период) + нови данъци върху индустрията в държавите.Ясно е, че само мързелив сeлянин би подкрепил подобни планове... или безроден психопат като меркел.