Ден втори в Брюксел – лидерите на Европа все още не могат да постигнат компромис

Все още не е ясно как ще действа фондът за възстановяване след коронавируса
18 юли 2020 21:27, Нели Христова
119
Ден втори в Брюксел – лидерите на Европа все още не могат да постигнат компромис
Снимка: БГНЕС

Втори ден лидерите на държавите от ЕС заседават в Брюксел и не могат да постигнат компромис за средствата от фонда за възстановяване след коронавируса и за многогодишния бюджет на блока. Българският премиер Бойко Борисов също е в Брюксел, пишат от БНТ.

С дистанция помежду им в залата заради COVID-19, но и с големи различия в позициите започна вторият ден на срещата на върха. Европейските лидери спорят не само за това колко да бъдат парите във фонда за възстановяване, но и как да се харчат и кой да ги контролира. Една от пестеливите държави - Нидерландия поставя сериозни изисквания - отделните плащания от фонда за страните да бъдат одобрявани от всички останали държави.

Марк Рюте иска тези, които ще получават безвъзмездни среща да реформират пенсионните си системи и пазара си на труда, например. Според "Файнейшъл таймс" българският премиер казал на Рюте, че иска да е "полицаят на Европа". Преди срещата днес Бойко Борисов внесе уточнения.

"Разбира се, че държавите, които участват с по-голям финансов ресурс имат правото и да търсят по-голям контрол върху разходването на средствата. Това е нормално, в това отношение абсолютно подкрепят четворката на спестовниците. Но в устройството на Европейския съюз инструментът, органът, който упражнява контрол се нарича Европейска комисия в случая. Те имат право да спират фондове, да налагат наказателни процедури, абсолютно всички права. Разбира се, абсолютно подкрепям и холандския премиер Рюте и инструмента в ЕКОФИН всяка една държава да има право сама да поставя проблем, където министрите на финансите и икономиката да го решават. Това е добър инструмент за контрол", заяви Бойко Борисов - министър-председател на България.

Борисов каза, че пандемията още не е приключила. Затова според него с безвъзмездните евросредства трябва да се подкрепят социално слабите, хората без работа и програмите като 60/40.

"Защитавал съм позицията, че пандемията е не в своя край, а тепърва ще има нови вълни. Че е погрешно да считаме, че сме в края на пандемията. Нито имаме ваксина, нито имаме лекарство. Затова съм настоял за две неща - максимум добре да подкрепим медицинските работници, медицинските центрове, медицинската страна на пандемията. Да имаме единен медицински протокол за всички европейски държави, в смисъл дали ще носим маски, дали ще има дистанция, дали да работят ресторанти, кафенета, детски градини, училища. Всичко да е еднакво за Европейския съюз", зяви Бойко Борисов - министър-председател на България.

Според Борисов обвързването на евробюджета със спазването на принципите на правовата държава въобще не трябва да се коментира, защото е в основата на всяка демокрация. Премиерът коментира още, че мерките, които Белгия в момента предприема срещу коронавируса са същите които България е въвела още през месец март.

 


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Парите са вече разпределени, та дори и похарчени !
Наблюдавате второ действие на театрото: " Още един път отзад"....
106
1
 
2
 
! Отговори
властелинът на Чекме преди 2 месеца
мафията вън и от ЕП и ЕК
105
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бойко след забележката на Меркел , си е вдигнал маската до очите , което
означава че е схванал какво МУ е показала !Но това което МУ показаха
протестиращите , въобще не стига до тиквената МУ гънка!Бойко народа на
улицата упорито иска твоята и на избрания от ТЕБ каскет ОСТАВКА!
104
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бокич добре си сложил маската след като Мерки ти направи забележка. ***!
Правиш чупки в кръста за да вземеш някой лев а у нас се правиш на голямата работа.
***,не се накраде
103
1
 
0
 
! Отговори
гост преди 2 месеца
Компромиси няма да има. Ще има много пре..ни и печеливши. Надали ще сме от печелившите.
102
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ся, пАри ще има ли или не?
Пак ли ще я караме "со пари или со дупе"?
Щото пари като гледам йок!
101
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сега като преключи срещата ще се завърне и обяви че няма пари,вечно парите не стигат и все няма корона вируса много време тресе България,трети мандат на ГЕРБ,БСП Станишко заяка също окраде и се измъкна в Брюксел.Тези червена билютина никога в политиката.Бивши политици да не се завръщат отново в парламента НИКОГА.Оставка.
100
1
 
2
 
! Отговори
Веселяка преди 2 месеца
До Анонимен
А да крадете 40% от евро парите искате? Няма вече кой да Ви позволи.
99
1
 
3
 
! Отговори
Яница преди 2 месеца
Главният прокурор да провери първо еврата и элатото - в спалнята на премиера!!! Нека първо да се иэяснят теэи неща - самоходни ***!!! Докараха българският народ - до просешка тояга!!!
98
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
НИ ЩЕМ В ЕВРАЗИЯ....
97
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен
95- НО КЪДЕ Е ПО ДОБРЕ В ЕВРАЗИЯ- НЪЛ- НЯМА ДА НИ ЗАКАРАТЕ ТАМ................НИ ЩЕМ!
96
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До РУССКИЙ ОККУПАНТ- няма да успеете да ни натикате в евразия-
95
1
 
4
 
! Отговори
Шефа преди 2 месеца
Бойко след забележката на Меркел , си е вдигнал маската до очите , което означава че е схванал какво МУ е показала !Но това което МУ показаха протестиращите , въобще не стига до тиквената МУ гънка!Бойко народа на улицата упорито иска твоята и на избрания от ТЕБ каскет ОСТАВКА!
94
2
 
5
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 месеца
Бе,дайте тея пари да ги разпределя Баце заедно с Доган! Те са най.добрите в разпределянето на порциите !
93
2
 
6
 
! Отговори
Мафия преди 2 месеца
Европейските "приятели" на тулупа не искат да дадат пари, които да се пазят в нощни шкафчета. Заради Хунтата България нищо няма да получи от този спасителен план.
92
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще става от зле,по-зле.Не виждам скорошна переспектива никъде по света.Лок-Даунът мина и замина,а вече се говори за втори такъв.Нещо нещата отиват не на много хорошо.
91
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 99

Абсолютно! Пука им за ББ, нали им прави весело с конгратюлейшън :)
90
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Събрали се там в Брюксел орел, рак и щука кой от кой по долни и безлични с малки изключения , барабар с нашия ,,вожд"! Седнали там да ,,обсъждат''- каквото е изгодно за ,,щуките ''това ще правят останалите ,а ако не слушкат -санкции, и всякакви приказки за ,,въховенство на закона'' са пълни глупости предназначени за проевропейски наивници и глупаци!
89
0
 
5
 
! Отговори
Цитат преди 2 месеца
На мене ми е лесно, защото аз съм Прост :)
88
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До К’ъв ужас, бе?

Парите ги дават, ако играеш по свирката... Няа нищо общо с корупция, шуробаджонащина, закон и тнт...