Кои са страните, които налагат ограничения за пътуващи българи?

Броят на държавите, които ни налагат 14-дневна карантина се увеличава
18 юли 2020 15:55, Нели Христова
86
Кои са страните, които налагат ограничения за пътуващи българи?
Снимка: БГНЕС

Белгия, Литва и Нидерландия се присъединяват към държавите, налагащи допълнителни изисквания и карантина на българските граждани и идващите от България чужденци заради скока на случаите на заразени с COVID-19 у нас, предава репортер на БГНЕС.

У нас от началото на юли всеки ден се съобщават за пет пъти повече заразени, отколкото през април. Именно поради тази причина редица държави предприеха допълнителни мерки.

По официални данни към днешна дата 8442 са общо потвърдените случаи на новия коронавирус в България. От тях активни са 4112. 606 са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 33-ма от тях се намират в интензивни отделения и клиники.

298 са новите потвърдените случаи само през изминалото денонощие. 297 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус.

Днес е първият ден от уикенда, след като на българско-гръцката граница влизането в южната ни съседка става единствено с негативен PCR тест, направен 72 часа преди пътуването.

Гърция, която традиционно приема хиляди нашенци през сезона, увериха, че разрешителните ще бъдат проверявани внимателно. Ако бъде установено, че сред тях има фалшифицирани документи, ще бъдат задействани предвидените в закона санкции.

От 15 юли правителството на Унгария въведе класифициране на държавите в „червени“, „жълти“ и „зелени“, въз основа на тежестта на ситуацията с коронавируса във всяка от тях. България, Португалия, Румъния и Швеция са „жълти“ страни от ЕС.

Чуждите граждани, включително и българи, които пристигат от „жълти страни“, подлежат на медицински преглед на границата, както и на 14-дневна задължителна карантина. Изискването за самоизолация ще отпадне ако бъдат доказани два последователни отрицателни теста за коронавирус, снети през 48 часа в рамките на предходните 5 дни.

Досега беше препоръка, но от петък, 17 юли, Литва забранява влизането на своя територия на български и чуждестранни граждани, пристигащи от България. Литовските граждани, които се завръщат от България в Литва, подлежат на 14-дневна изолация.

От 16 юли, нидерландските власти въвеждат силно препоръчителна (strongly advisable) 14-дневна карантина в домашни условия за гражданите, пристигащи от България в кралството. Също така, не се препоръчват пътувания до България с цел туризъм, с оглед на влошаващата се епидемиологична обстановка в страната по отношение на COVID-19.

Белгия също ни постави в оранжевата зона – на страните, до които се пътува само в краен случай.

Страната ни остана и в „червения списък“ за пътуване до Норвегия. Сънародниците ни, влизащи на територията на Норвегия, се поставят под домашна карантина за 10 дни.

До 11 август Финландия удължи граничните ограничения за България.

Още от 9 юли всички български граждани подлежат на задължителна 14-дневна карантина при влизане на територията на Австрия. Карантината не важи за тези, които представят медицински сертификат за отрицателна COVID-19 проба, не по-стар от 4 дена от датата на пътуването.

За сметка на всички рестрикции, които понасяме от редица държави, властите в България решиха, че вече не е необходимо сънародниците ни, които пристигат от Великобритания да бъдат под карантина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми те дискотеките и клубовете са отворени също. Пиян човек не знам как спазва дистанция и дали един метър е достатъчен
68
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво направиха юпитата преди време, уредиха се с имоти и пари.
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България-остров на благоденствието, в пандемия? Под диктата на един триъгалник заблудени овце?
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заразените се увеличиха, заради заблудени те овце, които искат за една нощ,България да стане остров на благоденствието, с млади, добре изразяващи се крадци.
65
4
 
3
 
! Отговори
От НЛ преди 3 години
Малко факги-В Нидерландия също вече масово се тестват(население над 17 милиона)..НО за седмица имат 534 заразени...В Бг все неверници-дискотеки,ресторанти,почивки и при 300 нови НА ДЕН-такав вирус няма!Ама не само Бойко ни е виновен....
64
2
 
2
 
! Отговори
До 70 преди 3 години
Ти явно се имаш за специалист по всичко. Като изтрезнееш пак ли е така, или ти минава.
63
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ясно, че като има повече хора в риск да са заразени, ще се правят повече тестове и ще има повече нови случаи. Не знам защо някои обръщат нещата наобратно. Ако ще и един милион тестове да се направят в група хора, в която няма нито един заразен, броя на откритите нови случаи няма да се увеличи.
62
7
 
15
 
! Отговори
1222121212 преди 3 години
стига с тези глупости бе драскачи сте , а не журналисти!!!като правят 5 пъти повече тестове е ясно, че ще са 5 пъти повече "заразените"...стига сте дращили!!!!от ден първи на 1000 теста има около 50 нови......и с и без карантина, маски, каски и подобни идиотщини е едно и също около 5% от направените тестове са положителни!!!
61
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"мерките упорито се разхлабват"Мерките се делят на адекватни и неадекватни, но упорито ни втълпяват деление на строги и разхлабени. Има ли разлика между една строга неадекватна мярка и една разхлабена неадекватна мярка? Мерките на правителството са такива - неадекватни.
60
5
 
6
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
Яд ги е, че сме отличници, затова. Сега, като спрат да пътуват към Гърция, ще намалеят тестовете, съответно и заразените.
59
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Натрапва се странното впечатление, че докато в началото на пандемията българското правителство направи всичко възможно да ни предпази и бяхме нещо като "отличници", сега става точно обратното: въпреки непрестанно увеличаващите се заразени, мерките упорито се разхлабват, като че ли на инат. Скоро ще ни изолират напълно и няма да можем да пътуваме никъде. А за чуждестранни туристи - и дума да не става!
58
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като цяло пенсионерите са с маски в магазините, а останалите са често без маски или с маски под носа, при това на опашката на касата се бутат в теб сякаш ще минат по-бързо.
57
6
 
2
 
! Отговори
Защо преди 3 години
Може да са възрастни - но това не ги прави по-малко нагли или по-малко прoсти. Каквото почукало, такова се обадило. Значи аз трябва да се мъкна с маски лятото и да ги пазя, е те най-нахално се пререждат без да им мигне окото. Е нема нужда.
56
3
 
5
 
! Отговори
:) преди 3 години
БЦЖ-то май нищо не помага, вече ставаме компот!
55
4
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
Лойко иска да изпроси неколко милиарда преди да избега позорно.Как може да стане това?-Вар. 1."Овладяхме кризата с короната",..както се хвалеше съвсем доскоро,ЗАБРАВИХТЕ ЛИ?!..или:-2.-"Много сме зле,давайте парата да успеем да са справим!"..Естествено,вариант 1 отпада.За това сега ще раздуват "данните" до безобразие...А хората?..-Тех собаки ги яли!..Тиквата дори не е в състояние да осъзнае,че са го турили за "ПРЕМИЕРИН" на Републиката!Пред очите му има само една ЯСЛА,която го е хипнотиз
54
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаНа Мангъров се плаща за това, което казва, така, че той за себе си е прав. Кога друг път ще има тази възможност да напълни чекмеджето? Ха-ха.
53
7
 
3
 
! Отговори
До Защо преди 3 години
Не се ядосвай такива са, изкукуригали и нагли!Днес на паркинга в Кауфланд излизаме с жената тя кара и един пенсионер паркирал излиза назад нагло и безпардонно! Жената минава край задницата му а той при разминаването вика - " ама ей що не спря ***, искаш да се блъснем ли".....нагъл нагъл, вместо той да изчака и да излезе нас обвинява! Жена ми винаги дава път, но наглия му подход я издразни!Трябваше да изляза и да му извия врата, но гледам вече да не се ядосвам!
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Половината починали в България не са пенсионери. От заразените само 9,76% са на възраст над 69 години. Грубо казано работещите пенсионери крепят икономиката на България.
51
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е че дискотеките работят на закрито. Купонясвайте и протестирайте докато може, да спасим сезона.
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки, който се занимава с политика е корумпиран по някакъв начин. Така, че ...от трън на глог...Дали ще е Борисов или някой друг ,за народа няма да има голяма полза. Даже може да стане още по-зле в условията на тази световна криза и е абсурдно да се правят някакви рокади .Винаги се избира най-малкото зло. Няма 100% свестен човек, който да иска да е политик...