Борисов: Да се запазят парите за селскостопанската и кохезионната ни политика

Отпускането на средства да се обвърже със спазването на върховенството на закона, иска той
19 юли 2020 19:50, Анисия Иванова
55
Борисов: Да се запазят парите за селскостопанската и кохезионната ни политика
Снимка: МС

Върховенството на закона е в основата на всяка демокрация и България напълно подкрепя изискването европейските средства да се обвържат със спазването на върховенството на закона, заяви министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел.

В рамките на провеждащия се там Европейски съвет премиерът проведе среща с лидерите на страните от т.нар. „пестелива четворка“ както и с премиера на Финландия Сана Марин и румънския президент Клаус Йоханис, съобщиха от правителствената пресслужба.

По време на срещата премиерът Борисов подчерта, че въпреки намаления като цяло европейски бюджет, настоява средствата за селскостопанската и за кохезионната политика за България да бъдат запазени на същите нива. Министър-председателят посочи и желанието на страната ни да участва в разпределението на подкрепата за по-слабо разбитите региони.

Още по темата

Министър-председателят Бойко Борисов обсъди с "пестеливата четворка“ приемлив за всички изход, след като вече втори ден продължава заседанието на Европейския съвет, без да бъде постигнато споразумение за европейския бюджет за периода 2021-2027 г.

България предлага и подкрепя позиция за намаляването на гарнтовете с 50 млрд. евро за сметка на увеличаване на заемите 50 млрд. евро.  Няма да има нито една доволна държава, тъй като парите, които се отпускат, са по-малко, отбеляза Борисов и допълни: "Едните държави-членки искат изобщо да няма грантове, само заеми".

Разговорите продължават в отделни срещи и формати, като се очаква по-късно тази вечер Съветът отново да се събере за дискусия.

Към момента лидерите на 27-те държави-членки не са стигнали до съгласие по огласеното на Съвета компромисно предложение от председателя Шарл Мишел.

В него бяха засегнати два основни спорни въпроса – управлението на Фонда за възстановяване от коронавируса и баланса между грантовете и заемите в него.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предложи вчера нов подход, наречен „свръхспешна спирачка“. Той позвалява на всяка страна от ЕС, която изпитва безпокойство относно начина на отпускане и разпределение на средствата от Фонда, да постави въпросите си пред Европейския съвет или Съвета на ЕС. Днес се очаква Шарл Мишел да представи ново, преразгледано предложение за бюджета.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един сериен убиец ми говори за върховенство на закона. Ц ц ц ц...
11
1
 
9
 
! Отговори
До Емо преди 3 години
Бойче-Емо,това ти ли си????
10
2
 
25
 
! Отговори
отвратен преди 3 години
Навсякъде в ЕС селскостопанските субсидии се отпускат само на дребните и средно големите фермери, а на едрите не се дава нищо. А в България е точно обратното - 90% от средствата се дават на 100-тте най-едри за да могат да си купуват Майбаси, Бентлита и РолсРойси
9
9
 
2
 
! Отговори
Емо преди 3 години
Моето мнение, като гледам коментарите и изказванията, е че хората се плъзгат по повърхността на проблема. Всеки, дори и експерти, политици и учени, четат набързо, мислят стереотипно и затова правят повърхностни заключения.Аз съм съвсем различен тип личност. Аз, за разлика от учените, политиците и всички коментиращи, мисля в дълбочина върху проблемите и виждам нещата много по-правилно от другите хора.
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко бе от тебе по голям комунистн няма....! Ми кой ще те пусне да храниш на Тодор Живков кучетата ,без да си комунист бе и да го завиваш да не настине..Ми ти му беше камериерка бе.....
7
2
 
12
 
! Отговори
Истината преди 3 години
***, утре те чакаме пред парламента.
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе така ги пишете нещата"обсъдил"та като ви чете човек ще си помисли,че нещо зависи от тоя просяк!
5
3
 
8
 
! Отговори
Макар и малка преди 3 години
България представена от Бойко става по голяма. С внушителната си фигура на недодялан балкански субект той ги шашва и докато са още в ступор изкръква парички. Поне това работи. Засега.
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зе ли парите Бойко? Някой знае ли?
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко гледа умно и се прави, че разбира всичко после ги такова с 200.
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо са без маски? Меркел да им издърпа ушите.
1
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов колко години повтарял клас за да е бил пионерче на 26 години?